Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění domu v podlaze - vliv na zdraví

Od: skrob® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli vytápění rodinného domu umístěné v podlaze, může mít negativní vliv na zdraví obyvatel domu.Dle některých senzibilů to násobí možnost akutních onemocnění.Jedná se o vodní cirkulaci v měděných trubkách uložených velmi hustě vedle sebe pod podlahou.Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Především zcela vážně.Pokud topíme pomocí radiátorů,nebo dokonce i kamen(krbových),teploty a proudění vzduchu mají zcela jiný charakter,než u topení podlahového.Pokud je zdroj tepla u okna(pod oknem),tak jde vzduch,teplý kolem 70 st C prudce nahoru kolem okna a nahoře pod stropem dozadu místnosti,kde klesá dolů.Cirkulace je celkem intenzivní a teplota v místnosti vysoká.(kolem 26 st C).Při topení krbem tato cirkulace má obrácený charakter,okolo okna se ochlazuje a tudy klesá.Protože je teplota topidla vysoká,cirkuluje vzduch untenzivněji a v místnosti jsou značné rozdíly teplot.Při podlahovém vytápěni se používá relativně malá teplota topného media(kolem 35 st C a teplota zdroje je rozložena na velké ploše.Cirkulace skoro neprobíhá,teplota vzduchu bývá jen okolo 20 stC.S tím souvisí i vcelku vysoká relativní vlhkost vzduchu.Z těchto údajů lze odvodit i vliv na fyziologické pochody lidí v takto vytápěné místnosti.Díky nízké teplotě vzduchu a vysoké relativní vlhkosti(což není na škodu přímo),se na chladnějších zdech může usazovat vlhkost a vytváří se podmínky pro vznik plísní,zvláště u plastových oken a nezateplených staveb.To pak může ovlivňovat i zdraví.

JABRAKA

hodnocení

2x

Dobrý den,

podle některých...čeho senzi...jooo...senzibilů...tak to jo...to jsou odborníci na vytápění že větších v zemi není...

Ať se raději švihnou tou svojí virgulí přes papulu...a jsou potichu...

Ačkoliv...pravda, pokud nebudete mít podlahové topení ještě zabetonované, a špatně šlápnete na trubku, může Vám podlahové topení zlomit i nohu..

hodnocení

2x

Podlahové vytápění, bylo původně určeno POUZE do koupelen, kde prostě vyjdete z vany, či sprchy a kachličky jsou nahřáté na určitou, příjemnou teplotu. Mám přátele, renovovali si byt, a chtěli to hodně hogofogo. Chlubili se, že budou mít podlahové topení přesně pod konferenčním stolkem a křesly, kde všichni svorně seděli a čuměli na televizi, nebo tlachlali a popíjeli. tenkrát jsem jim říkala, neblbněte, to nevydržíte, a hlavně, je to absolutně nezdravé kvůli tomu, že vám začnou otékat nohy. Nevěřili a podlahové vytápění udělali. Tenkrát jsem ještě nežila natrvalo u nás, ale přijela jsem zase na návštěvu a šla také k nim. Našla jsem je sedící kolem stolu, s nohama na křeslech. Co blbnete, říkám, a oni nato, bolejí nás nohy, tím teplem nám otékají. Naštěstí měli i normální radiátory, nevyřadili je z provozu. Dnes to topení ani nezapínají, nehledě na to, že pokoj tím nikdy nevytopili, jen měli ty oteklé nohy, a provoz byl nadměrně drahý. Takže asi takto. Když si sem tam, stoupnete na teplou kachličku, je to příjemné, ale celý den chodit po teplé podlaze je škodlivé. Zeptejte se flebologa, vysvětlí Vám to lépe než já.

doplněno 19.10.11 19:12:

Ne senzibila, i kdyby se mnou v podstatě souhlasil, možná. Ještě jednou dodávám, podlahové vytápění v bytě, je velice nešťastná volba. Jak pro zdraví, tak pro peněženku. Ahoj a dělějte jak myslíte. Jestli to uskutčníte, tak si na mne také vzpomenete, za to Vám ručím.

Zvláštní, podl. topeni mam a nic mi neoteka. :) Ono to chce topit s rozumem a nepoustet do podlahovky moc teplou vodu.
Podlahu mam jen tak "teplou" aby nestudila. Na dotek v podstate ani nehreje. Co nevytopi podlahovka to automaticky dotopi dobre nastavene pomocne radiatory s termohlavici.

No vždyť to říkám. Ale otázka zněla, "podlahové VYTÁPĚNÍ", takže já jí porozuměla tak, že místo radiátorů, chce dotyčná vytápět byt podlahou. Nohy vám v tomto případě určitě neotčou, když je podlaha pouze vlažná. Ale i tak, je nevhodná pro lidi, kteří mají křečové žíly, nebo mají problémy s cirkulací krve. Tak mi to bylo řečeno flebologem. Já nevím, zdali má tazatelka, nebo někdo z její rodiny, problémy tohoto zdravotního rázu a tak jsem na to jenom upozornila. Tázala se, jestli to nemá špatný vliv na zdraví, tak v tomto případě je to rozhodně napováženou. Oni jsou totiž lidé, kteří mají skutečně POUZE podlahové vytápění, nemají radiátory, prý z estetických důvodů.

doplněno 20.10.11 11:00:

Ještě dodám omluvu. Chtěla jsem přispět do otázky vlastní zkušeností a tu mám takovouto. Každý z nás má ovšem jinou, tak ať si to tazatel přebere a uzná sám, jak bude postupovat.

stirecek*

suzymon; jabraka:*palec* ještě jste zapomněli na astmatiky, údajně podlahové topení zvedá prach...

Nezapomeli, Jabraka to popsal zcela presne vcetne prachu, to je samozrejme v pripe souvyslosti s pohybem masy vzduchu

polinek*

,,jo je pravda o tom prachu.Apro ty žíly také není dobré mít nohy stále v teple

hodnocení

Děkuji všem za zkušenosti

petrbrno*

A nenapadlo je stáhnout otopnou vodu na max. 35 st..

Ono chodit po rozpálené podlaze asi není nejlepší.

ladislavtikal*
hodnocení

1x

koukam ze bud otazka je spatne napsana a nebo jste videl jen jeden tip podlahoeho topei proc medeny trubky do podlahy? tam se dava neco jineho a nikdo vam to tady vubec nenapsal takze se davaji hadice ne med do podlahy

Ale u senzibila člověk nemůže vyloučit vůbec nic.

Jistě že běžně se na podlahové vytápění žádné Cu potrubí nepoužívá...

Nicméně nějaký senzibil třeba použil měď..., pak špatně zapojil elektřinu...ta mu do Cu trubek v podlaze probijí...a ejhle, má akutně popálená chodidla a ještě škytavku jak na té podlaze musí pořád poskakovat..no a problém je na světě.

Nějaký čas jsem pracoval v Bavorsku na novostavbách a téměř všude cpali do podlah hadice topení, asi by potřebovali tam poslat nějakého toho našeho senzibila *smich*

krkovicka*
hodnocení

0x
Nejsou to jen senzibilové ale i odborníci-zatím se jen o tom spekuluje.Měděných trubek bych se nebála jde tam o proudění teplého vzduchu,aspoň podle nich.A co na to říká google?

Ještě před pár lety se psalo, jak jsou slepičí vajíčka škodlivá...cholesterol...brrr...a víc jak dvě vajíčka týdně že člověka pomalu zabijí..., no vida..a podle posledních výzkumů to prý není pravda...a vajíčka cholesterol prý naopak odbourávají...a i 10 vajíček týdně není nic špatného. Čokoláda? Dtto...Víno? Dtto...

OK.., tak letos je na programu škodlivé podlahové topení...zítra to bude nebezpečné denné světlo..a pozítří třeba škodlivost jehličí modřínu pro populaci lišek v sousedním lese..

U podlahového topení je jiné rozložení teplot než u topení klasickými tělesy..to samozřejmě ano..ale to je samozřejmě rozdílné i u mnoha dalších systémů vytápění, kterých je velmi mnoho...

cacab*

Tak to je špatný, když je tam vzduch. Měla by tam být teplá voda. A jedna paní povídala,že se jí z toho točí hlava a nemůže spát... Nevěřte všemu;)

petrbrno*
hodnocení

0x

Dobrý den,

dneska se podlahovka tahá v plastu ( pex-alpex). teplota otopné vody se tuším udržuje někde kolem 35 st.C( u radiátoru na 70 ).Povrchová teplota podlahy je něco kolem 22-24 ( změřte si teplotu podlahy v létě, o moc se nebude lišit) Rozteč trubek je 15-30 cm.

To, že by podlahovka výřila prach víc než radiátor je z hlediska fyziky nesmysl, ale z oponenty se hádat nebudu.

Pořizovací cena za podlahovku může být vyší než za klasiku, ale záleží na provedení a finálním zalití podlahy. Pokud se jedná o novostavbu či kompletní rekonstrukci, tak bych cenu podlahovka-radiátory neřešil.

Pokud chcete vědět víc, tak se dá na netu najít zavěrečná prace ze stavárny, celkem obsáhlá.

No, a o tom to je. Čirou náhodou mám kamarádku a její syn je stavař. není to tak dlouho, co jsme o této otázce diskutovali. Oni staví svou vilku. Podlahové vytápění tam neplánují. Stavař, který o tom něco ví, to sám sobě neudělá. ;)

Dobru den, zivym se vypocetni technikou a PC doma nemam, tako o tom neco vim a je to zdravi skodlive? Podlahove topeni jsme si do novostavby poridili. Ma je pul nasi rodiny a vsichni vrni blahem. U pripadu, co jste popisovala skutecne dojit mohlo, protoze mned v podlaze umozni teplejsi vodu, ktera by treba klasicke plastove trubky roztavila. Takze otazka je, jestli maji podlahove topeni a topi kotlem jako do radiatoru. To by jsem se nedivil, ze se jim po tom nechce chodit. jestli ale maji regulator a topi na nizkou teplotu, tak pochybuji, ze nejaky zdrav. problem maji zapricineny topenim.

Jinak nejsem odbornik na geopatogeni zony, ani jine alternativni obory, takze to nemohu posoudit.

rv*
hodnocení

0x

Podlahové vytápění patří mezi komfortní způsoby vytápění, které samozřejmě nemá žádný zjistitelný vliv na zdraví. Jedná se o vytápění pohodlné, bez "ošklivých " radiátorů a díky tomu, že pracuje s nízkou teplotou vody, umožní vám využít i alternativních způsobů vytápění (tepelné čerpadlo). Aby teplota podlahy nemusela být přehnaně vysoká, je potřeba mít dům kvalitně zateplený.

des*
Výhody podlahového topení

• Bezprašnost _ je veliké plus s ohledem na celkové zdraví dnešní populace a to proto, že díky teplotě, která vstoupá velmi pomalu, není tak veliká cirkulace vzduchu a následně prachu, jako tomu je u klasického radiátorového topení. Proto je toto topení velmi vhodné do nemocnic nebo pro alergiky.

• Spotřeba _ o spotřebě a následně úspoře jsme psali již na začátku. Tato úspora je o 8 až 10 % za rok.

• Rozložení _ rozložení teploty, po celé místnosti je velmi efektivní. Dodává dokonalý komfort vzhledem k výškovému rozložení tepla a jeho předávání.

• Teplota vody _ tato teplota je mnohem menší nežli u radiátorového topení. Tím se předchází zbytečnému zatěžování materiálu a docílí se i velmi kvalitní teploty v místnosti i v chladnějším období.

• Libovolné vytápění _ výhodou je, že se podlahové topení nemusíte usazovat do celého prostoru v místnosti, ale pouze v místech, kde se nejvíce pohybujete. Může se použít i do venkovních ploch, garáží a podobně.

• Prostor _ co se týče prostorového využití, je stavěno zcela na popředí. Jelikož nezabírá zcela žádný prostor v místnostech. Proto můžete interiér a také exteriér jakkoliv přestavovat.

• Kombinace _ pokud jste se rozhodli podlahové topení využít pouze v určitých místnostech a své stávající nechcete, nebo nemůžete z finančních důvodů měnit, potom je tato kombinace zcela ideální a bez jakýchkoliv komplikací.

Zdroj: www.rodina-financ/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]