Nejste přihlášen/a.
Máme navržen plyn.kotel "turbo" s vestavěným nerezovým zásobníkem vody 45 litrů značky Zeus 24 kW od fi. Immergas.
Stavební firma nám nabídla dodání jiného kotle dle našeho výběru (za případný doplatek při vyšší ceně).
Je to sice italský produkt, ale prý není moc poruchový. Má záruku 5 let. A je výhoda nerezového zásobníku.
Potřeboval bych poradit co vybrat (optimální poměr cena / výkon , málo poruchové, ucházející cena servisu a dílů.
Prostě takový ideál
Máme na výběr:
1) opět od fi. Immergas, ale vyšší model s větším zásobníkem vody (60 litrů)
- Zeus Superior 24 kW
2) Buderus, Dakon, JohnWood, Junkers, Odra, Thermona, Viadrus, Viessmann
- topenářská firma dělá ještě tyto kotle. Ale nemáme zatím konkrétní nabídku.
Ptám se co byste mi doporučili z výše uvedených kotlů.
Nebo i jinou značku.
Děkuji
doplněno 19.10.11 17:45:Ještě doplňuji:
- v původním projektu byl navržen kotel GEMINOX MEGALIS GVS 24 turbo + 100 litrový zásobník vody Megalis BS 100
- dvojtrubkový systém s teplotním spádem 75/60 stupňů a nuceným oběhem vody
- roční potřeba plynu
* na vytápění = 2340 m3/rok
* na ohřev TUV = 1122 m3/rok
-
MÁ SMYSL UVAŽOVAT O KONDENZAČNÍM KOTLI?
-
Omlouvám se, že neporadím ohledně značky kotle, ale zajímá mne jiná věc.
To má být do nějakého staršího domku nebo novostavba? Příp. jak velká? Protože ten výkon kotle, resp. uvedená roční potřeba plynu mi přijde na dnešní dobu trošku moc.
doplněno 20.10.11 09:28:Ještě doplním, pro navržený teplotní spád 70/65 °C je kondenzační kotel podle mne zbytečný (podotýkám, nejsem odborník).
doplněno 20.10.11 09:29:Pardon, spád 75/60 °C
To není "trošku moc", ale hodně moc.
Pokud je to novostavba, pak je to jen další případ o 50 i více % předimenzovaný kotel.
Ale to má 90% domácností, takže se snad ani nelze divit.
Potom lze za měsíc očekávat dotaz od stejného tazatele "proč kotel pořád spíná a vypíná"...
Přesně to je ten důvod, proč se na to ptám. Já mám totiž nějakých 35 let starý barák 130m2, postavený ze 30cm škvárobetonových bloků, zateplený pouhými 5cm polyše, zateplenou půdou a plastovými okny a pohybuju se ročně kolem 1800-1900m3 plynu včetně TUV. Kotel, který mám, byl instalovaný ještě před zateplením (Dakon DUA 28 kW) a měl jsem po zateplení docela problém celou topnou soustavu vyregulovat tak, abych zmíněné spínání/vypínání (neboli cyklování) co nejvíce omezil. Nyní by mi stačil výkon do 12 kW s přehledem.
Čímž jsem se vlastně dostal k tomu, že DAKON mohu klidně doporučit, protože bez problémů slouží již nějakých 11 let (krom každoroční prohlídky a čištění preventivně, byl servis potřeba jen jednou-vloni (nějaká drobnost v elektronice).
A ta uvedená potřeba na ohřev TUV mi přijde taky docela brutální, když to srovnám se svými cca 180m3 plynu (cca 1900 kWh) pro ohřev v kotli s 60l zásobníkem a 360 kWh v malém 5l el. ohřívači pod dřezem. To je dohromady 2260 kWh/rok pro čtyřčlennou každodenně se sprchující rodinu. Výše uvedených 1122m3 plynu odpovídá cca 11900 kWh!
Souhlasím...
I 12kW kotel je na zaizolovaný dům podle dnešních standardů v podstatě zbytečné, ale z hlediska přípravy TV ještě "omluvitelné".
Těm 1800m3/rok věřím...to je hodnota která se dnes běžně udává na dům "běžné" velikosti...a "normálního" zateplení.
Náš dům má cca 175m2 obytné vytápěné plochy...zateplený 15cm polystyrenu...okna s trojsklem...v tělesech mám instalovaný výkon 9,9kW pro tepelný spád 55/45stC. A v těchto dnes kdy je teplota přes den cca 4-8stC a v noci -2 - +3stC stačí topit cca 2h za den...a v domě je teplo. Z toho je jasně vidět že i 10kW výkon je zbytečný (v mém konkrétním případě, ale v podstatě se to dá vztáhnout i na ostatní zateplené domy).
Mám Immergas Zeus 24 60l zásobník cca 8l let ( tedy strší typ), zatím bez prouchy, V domácnosti 4 osoby a ten objem je víc než dostačující, až ho jednou vyměním dám menší.
Jinak je celkem jedno jakého dáte výrobce, princip kotle a životnost je většinu stejný,Komdenzační kotel se vyplatí hlavně při podlahovém vytápění nebo při topení v přechodu podzim a jaro, v zimě pokud máte normální radiátory je učínost oproti normálnímu kotlu větší, tak o 2%.
Pokud je vám jedno jestli ušetříte za kotel 10 000 Kč, tak nic neřešte a dejte Immergas je to dobrá volba.
Záruka je podmíněna pravidelným servisem, který se pohybuje kolem 1000 Kč/rok, záleží na regionu a jestli voláte v sezoně nebo v létě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.