Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Profil UW nebo UA na sádrovlák desky Rigidur?

Od: legieo odpovědí: 2 změna:

Renovuji koupelnové jádro pomocí sádrovláknitých desek Rigidur 12,5mm (jedna vrstva z každé strany ) a běžných konstrukčních profilů UW / CW 50 mm. Jedna stěna koupelnového jádra tvoří současně stěnu kuchyně, kde budou zavěšeny horní skříňky kuchyňské linky 140 cm plné nádobí a jídla.

Mám pochybnosti, zda běžné profily o síle 0,6mm unesou tak velké zatížení a nedojde k jejich ohnutí nebo vybočení a tak zvažuji rozmístění profilů CW po 25cm a jejich přišroubování LB šrouby k UW profilům na stropě, nebo použití zesílených profilů UA anebo alespoň použít zpevňovací 3centimetrové vodorovné fošny vložené mezi CW profily (pro rozložení zatížení) v místě budoucího uchycení linky. Co byste mi prosím poradili?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Sádrovláknité desky Rigidur nebo Fermacell umožňují suché konstrukce s velkou rezervou pevnosti.Jsem přesvědčen o tom,že zavěšování předmětů na tyto desky je na úrovni Ytongu.Do desek je možno šroubovat vruty dokonce i bez hmoždinek.Pro podlahové systémy se vyrábějí desky zdvojené s přesahem jako polodrážka.Zabezpečit jistotu vsazením dřevěné lišty v místě zavěšení kuchyňské linky je možno doporučit.Ale spíše pro rozdílnou roztažnost rigiduru a dřeva je lépe tu lať rozdělit na nekolik dílů.

JABRAKA

legi
hodnocení

Děkuji za odpověď a nápad s dělěnou dřevěnou výztuhou. O samotném rigiduru pochybnosti nemám, za tu pořizovací cenu a váhu desek už musí něco vydržet :)

Pochybuji spíš o samotné konstrukci z obyčejných CW a UW profilů (síla stěny 0,6mm), kde se obávám vyhnutí horního UW profilu nebo zhroucení CW profilů následkem ohybového momentu od naplněného horního dílu zavěšené kuchyňské linky. Skříňky jsou hluboké 40 cm a tak CW profily nejsou namáhány pouze na tlak jako od samotného sádrokartonu nebo rigiduru,, ale díky hlubokým namontovaným skřňkám částečně i na ohyb. Proto uvažuji o použití silnějšího UA profilu namísto horního UW profilu a sešroubování CW a UW profilů dohromady (i když je to proti všem zásadám umožňujícím průhyb strop

Problém s tuhostí konstrukce mne napadl v souvislosti s tím, když v prodejním skladě spadl z horního regálu šikmo na zem jeden UD profil a uprostřed se jedna boční strana vyboulila. Bouli jsme zatlačili zpět a profil byl opět rovný, ale uvědomil jsem si, že tuhost těchto profilů je velmi nízká.

Legi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]