Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Vzdycky jsem si rikal, ze odvzdusnit topeni zvladne kazdy trouba, ale bohuzel jsem zjistil, ze asi patrim mezi trouby co to nezvladnou. Uz nejaky cas se marne snazim zbavit bublani v radiatoru. Kdyz se pokousim radiator odvzdusnit (za behu obehoveho cerpadla i bez) tak z radiatoru tece ihned voda. Ani naznak vzduchu. Jakmile cerpdlo par hodin nebezi (vypnute automatickou ragulaci) a potom zapne tak v radiatiru desne bubla a sploucha, coz je obvykle v noci, takze me to vzbudi. Za cca 10 minut se radiator uklidni coz si vysvetluju tim, ze se bubliny \naslehaji\ proudem vody a rozptyli v topne soustave.
Uz nevim co s tim. Tlak v soustave je cca 1 bar coz nemam tuseni jestli je malo nebo moc. Nejak se mi nedari zjistit jaky je spravny pracovni tlak kotle. (junkers kn23-8). S kotlem mam zase potiz, ze z nejakeho duvodu desne huci kdyz, zacne soustava topit a po case se uklidni. Premyslim, jestli oba problemy nejsou spojene a to bud - vysoky/nizky tlak vody, nebo - zavzdusnena soustava.
Napada nekoho co bych tak mohl zkusit?
Dekuji
Aby čerpadlo nedělalo pazvuky,přepněte ho na sběrnici ,na menší rychlost.Třeba je nyní na 3,dejte ho na 2, jednička se nedoporučuje.Odvzdušňuje se zásadně v klidu.Tlak vody se nastavuje,přibližně jak je asi výška domu.(normálního,ne paneláku)Obyčejně je to na 1,5Baru.Rovněž je třeba zkontrolovat tlaková expanzka,jestli je tam vzduch.O tom se tady mnohokrát psalo,stačí se mrknout do HLEDAT.
Pazvuky nedela cerpadlo ale primo kotel. Pripada mi jako kdyz z nejakeho duvodu zacne cosi v kotli rezonovat. Stava se to kdyz je ctyrcestny smesovaci ventil zavreny (automatickou regulaci) takze kotel drzi teplotu ve vnitrnim zasobniku a pak regulace podle casovace sepne a otevre smesovaci ventil naplno, tak kotel jako by zacal topit na plno aby udrzel teplotu a zacne hucet jak tryskac. Po nejake dobe, se cely okruh ohreje a kotel stichne a uz jen udruje teplotu, takze se nedostane do te rezonance.
Je to rodinny domek, takze tlak 1 bar bude asi ok ale zkusim trochu pridat na tech 1,5.
Tu expanzku jdu pohledat.
Nejaky napad co s tim prokletym bublanim v radiatoru? Jeste jsem zapomnel dodat, ze vytapeni je kombinovane. Na jednom patre podlahove na druhem radiatory. (v podlahove casti je u rozvadece samoodvzdunovaci ventil)
Na bublání v radiátoru uberte rychlost na čerpadle,jak píšu výše.
doplněno 17.10.11 10:49:To že kotel hučí jak tryskáč je normální.
Každý na to má jiný názor a jiné zkušenosti. Na podzim první zkontroluji explansku, zda má dost vody. Zatopím asi na 50 a jdu od nejníže položeného radiátoru a odvzdušňuji, tak dlouho,až teče jen voda. Pokračuji po celém domě až do patra, tam skončím, ještě jednou zkontroluji stav vody. Kotel mi bouchá, když teplota vody přesáhne 90. Okamžitě uzavřu vše a snížím teplotu, bouchání přestane. To je jen moje zkušenost
Zacina me stracit ta expanska. Procetl jsem tady nekolik temat ohledne expansky a konecne vim k cemu ta nadoba vlastne je a jak funguje. Ale nejsem si jistej jak provest beznou kontrolu stavu. Musim se vecer doma podivat jesli je pred ni ventil a je-li tudiz moznost ji oddelit od zbytku soustavy abych nemusel vse vypoustet. Pokud ano, muze mi nekdo potvrdit ze spravny postup jak ji zkontrolovat je:
1) Vypustit z ni vodu
2) zmerit manometrem tlak vzduchu a priadne pumpickou na auto doplnit na potrebny tlak
3) zase zpatky napustit vodu (otevrit ventil ktery ji oddeluje od zbytku soustavy)
Nebo jste myslel nejakou jinou kontrolu tou kontrolou "zda ma dost vody"? Priznam se, ze se mi do tehle operace moc nechce ale netusim vubec jestli expanska funguje jak ma. Dum jsem koupil a k topne soustave nemam temer zadne informace. Takze zjistuji sam co a jak. Tlak v soustave se mi meni podle teploty vody (od cca 0.9 bar az 1,2 bar). tak si nejsem jistej jestli expanska plni funkci. Mela by tyhle vykyvy absorbovat nebo se mylim?
Dakon má odvzdušnění topného okruhu na kotli. Mrkněte jestli to ten Junkers nemá někde nahoře taky. Neodvzdušněný kotel dělá docela rambajs.
jardad,to co jste napsal,je dobře.Pokud to uděláte,bude všechno v pořádku a snad se zbavíte i těch šelestů a bouchání.
Bohuzel jsem zjistil, ze nemam ventil pred expanzkou, takze bych musel vypustit cele topeni abych ji zkotroloval
Navic mam expanzku "hlavou dolu" tak mi neni moc jasne jak bych z ni donutil vytect vodu. Za Expanzkou mam jeste nejaky podivny ventil a za nim otevrenou trubku. Predpokladam, ze ten divny ventil je nejaky pojistny ventil pro pripad, ze by se system pretlakoval tak aby tlak mel kudy ven.
Na kotel asi pozvu servis, protoze te kraval je opravdu k nevydrzeni a mam z neho celkem strach. S pokusama o odvzdusneni budu pokracovat, ale jsem z toho uz zoufaly.
a nejde ti ani uzavrit kotel na stoupacce a zpatecce?
doplněno 17.10.11 21:12:tim by sis vypustil jenom kotel a ne cely barak
Ono je celkem jedno,jak se expanzka namontuje.Já jsem ji vždy dával směrem nahoru,potom kohout uzavírací s ventilkem na vypuštění vody a šroubení,aby šla odmontovat.Pojistný ventil,co z něj čučí ta trubka,patří na hlavní potrubí,aby nešel uzavřít a jistil proti přetopení.Až si pozvete někoho na opravu,tak se bohužel musí vypustit voda a ať vám tu expanzku předělá ,jak jsem napsal.Možná je tam těch čuňačin více,dobrý montér by to měl najít.
Myslim, ze s tim pojistnym ventilem problem nebude. Tim ze neni expanska oddelena od systemu ventilem tak ani ten pojistny ventil neni a tudiz nejde uzavrit.
To jako ze neni u kotle pojistovak?
doplněno 17.10.11 21:41:aha, je tam, nezobrazil se mi obrazek, uz ho vidim
Pojistny ventil tam je, ale chtel jsem rict, ze je sice az za expanzkou, ale tim ze pred expanzkou neni zadny ventil tak pojistny ventil neni nijak oddelen on hlavniho potrubi. Takze bezpecne to sice je ale za cenu toho, ze nemuzu odpojit expanzku a zkotrolovat.
Na obrazku vidim filtr pred cerpadlem, v pripade, ze je zaneseny, muze dochazet k huceni kotle pri topeni, protoze se nestaci dodavat voda do clanku kotle, ktere jsou intenzivne ohrivany a muze dochazet k mirnemu vareni vody v clankach.
Tak mam pro Vas aktualizaci.
Dnes prisel servisni technik, po predvedeni toho desneho "hukotu" prohlasil, ze je kotel asi zaneseny, tak ho rezebral a vysicstil. Povidal, ze byl poradne zaneseny sazemi, takze mel asi potize nasavat dostatek vzduchu. Kotel bezi zatim paradne. Takze polovina problemu vyresena.
Bublani v trubkach jsem zatim nevyresil. Radiatory jsou kompletne odvzdusneny, nedostanu z nich ani bulinku, ale presto kdyz regulace zapne a otoci ctyrcestnym ventilem, tak se v tech trubkach kolem ventilu nekde vzdycky vezmou bubliny, ktere cerpadlo za ventilem pekne rozmixuje s nalezitym zvukovym efektem ktery se pekne roznese trubkama po celem dome. Budu si tim lamat hlavu dal. Hlavne mi neni jasne, kde se ty bubliny porad berou dole u kotle, ventilu, cerpadla, ... Cekal bych, ze je to proste vyzene nahoru do radiatoru kde je pekne vypustim a bude klid. No nic, kdybych na neco prisel, tak se podelim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.