Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
V bytovém domě se 4 byty jsou dvě svislá kanalizační potrubí, které svádí veškeré splašky.Vždy se jedná o dva byty nad sebou, které mají tento svislý svod. Ve sklepě domu jsou tato dvě potrubí svedena do jednoho a to vede do veřejné kanalizace. Každé svislé potrubí odvádí splašky ze dvou bytů (koupelna, záchod, kuchyně), které jsou nad sebou a každé vyústujě až na střechu domu a zároveň slouží jako odvětrání kanalizace. Na jedné straně domu teď při rekonstrukci horního bytu bylo odvětrání odstraněno tak, že roura byla u podlahy zkrácena a šachta, kterou vedla na střechu byla vybourána a zrušena, prostup do střechy (dříve pro odvětrání kanalizace) bude asi sloužit pro digestoř. Toto bylo uděláno bez našeho souhlasu.Bydlíme ve spodním bytě a bojíme se komplikací se zápachem v budoucnu. Navíc si myslíme, že se v rámci udržovacích prací neměl takový zásah do vnitřní kanalizace vůbec dělat. Bytový dům byl takto postaven a zkolaudován v roce 1984. Děkuji za radu, jak byste v mém případě postupovali, akce ještě není dokončená a snad by se s tím dalo ještě něco dělat...
Okamžitě informovat stavebního dozora, který na tot dohlíží. Faktem je, pro odvětrání páteřní kanaldy stačí i jen jedna větev, že nemusí být odvětrány obě větvě, ale toto může být posouzeno jen místním průzkumem.
To jsem se také někde dočetla v ČSN a s tím také protistrana argumentuje. Na druhou stranu náš dům byl postaven podle nějakého projektu, kde byl asi nějaký výpočet a proto se to takto dříve udělalo. V rámci udržovacích prací by se to nemělo zhoršit a toto já jako možné zhoršení vidím...Nikdo to nedozoruje, o odborných kvalitách instalatéra, který to dělá, nemám valné mínění. Docela by mne zajímalo, jak nahoře to litinové větrací potrubí ukončil a napojil na plast. Litinovou odbočku odpadu sousedova záchoda, která vedla přes náš strop prý odpojil a když budu chtít tak se může v budoucnu odstranit. |Takže teď mi vede přez strop záchoda plonková trubka, stále zaústěná do té svislé kanalizace a ani nevím, jestli ji nějak oddělil, nebo jestli tam může ještě něco kondenzovat o stropu...Já to prostě nedokážu pochopit, ten význam, to zlepšení...
Pokud jste jen nájemníci a ne majitelé,tak vám potom nic není.Máte zbytečné starosti a ještě pomlouváte montéry.Myslím že máte blbou povahu.Starejte se osvoje.
Pokud někdo udělá úpravu v bytě nademnou, která mi znepříjemní život, JE MI DO TOHO DOST. A je jedno, jestli jsem majitel, nebo nájemnce. Jiná otázka je, jak a kdo to pak bude řešit.
Milá dámo nebo pane, jsme vlastníci. Dům máme v podílovém spoluvlastnictví. Dále nepomlouvám ale: Myslím si, že dobrý instalatér by měl umět zapojit automatickou pračku. Ten samý montér ji u mě zapojil tak, že vyndal je jeden aretační šroub bubnu a dva tam nějak zapomněl. Vše skončilo tak, že z pračky na dva kusy vypadly při ždímání a pračka mi málem zbourala koupelnu.
A o svoje se starám, to odvětrání sloužilo i pro náš byt...
Ikdyž jste teoreticky vlastníci,nic vás neopravňuje zpochybňovat práci druhých.Mají svoje zkušenosti a ví co mají dělat.Jejich práce se dá napadnout pouze nebude-li funkční.To že jste ukecal montéra k tomu ,aby vám spustil pračku,je také vaše věc.Pokud vím ,nám to dělal v rámci prodejního servisu,servisní mechanik zadarmo.
No tu pračku mi dodával on jako servisní technik, ale to je už jedno. Mám pro vás radu: Když mi nechcete poradit s mým problémem, tak mě a mojí povahu nechte laskavě na pokoji
Panebože,nikde jste to nepsal?Že je servisák?Už radit nebudu,ono vlastně není co.
tak já bych se zastal tazatele.Nechápu mistře des@,jak můžete napsat ,že se má starat o svoje věci.Zkuste si přečíst například tohle fórum a najdete tady mraky lidi,kteří jsou "spokojeni" s pány mistry dělníky.Já sám,kdybych se nestaral o izolaci mojí střechy,tak dnes jsem měl celý barák plesnivý.Jen díky tomu,že mistři věděli co mají dělat.Takže radit ,at se stará o svoje věci je fakt drzost.Pokud nechcete ,nebo neumíte poradit,tak se raději nevyjadřujte.chodím,tady pro rady cca půl roku,od doby co jsem koupil RD a vždy mi někdo poradil,nebo připojil svojí zkušenost.Těchto lidé si vážím.Ale takový přístup,jako máte vy ...
Macek71,nevím co vás vede k tomu,že hodnotíte moje psaní sem.O vás se nejedná,tak se starejte osvoje.Pokud jste měl problém s dělníky je to opět vaše věcBuďte tak laskav a neraďte,co mám dělat.Já to taky nemám zapotřebí se vám nějak ospravedlňovat.Ta dáma nemá šajn o tom co se děje,jen kalí vodu.Proto jsem napsal co jsem napsal.Obyčejně zhnusí práci ten,CO JÍ Vůbec nerozumí.
Bohužel, někteří řemeslníci práci, které nerozumí i dělají.
doplněno 17.10.11 09:29:Takhle například upevnil "odborník" odpadovou trubku v podlaze půdní nástavby. Protože mi bylo podezřelé, že se dá vývodem trubky pohybovat, podlahu jsem znovu rozebral a objevil tuhle odbornou montáž.
doplněno 17.10.11 09:33:Nemusím být odborník, abych poznal, že tohle asi není dobře.
Tak tady máte obrázek z naší odpadové šachty: pohled nahoru směrem k bytu, kde probíhá reknstrukce. Nad námi první litinová odbočka - to je ta plonková, původní, bezproblémově fungující, mistrem instalatérským nyní odpojená, která nám stále ústí do vedlejšího stropu záchodu a dál nyní nevede nevede. Nevím, zda je nějak z roury zaslepená, nejspíš těžko. Nahoře je vídět část napřímo nově napojeného plastového potrubí - veškerý odvod splašků od souseda, sprchový kout, kuchyň, myčka, pračka, včetně asi 1m vzdáleného záchoda. Toto potrubí původně vedlo až na střechu a bylo větrací, nyní je ukončeno plastovou přípojkou, není ani žádné přivzdušňování - zjištěno přímo v rekonstruvaném bytě... Tak co to je? Precizní práce nebo shora rychle zabetonovaná prasečina?
Podle toho obrázku bude mít případné problémy s neodvzdušněným potrubím hlavně soused nad Vámi. Při spláchnutí kdekoliv pod ním totiž pravděpodobně dojde k odsátí vody ze sifonu především jeho WC a tím k průniku zápachu do jeho bytu.
stejně nechápu, proč tam nedali téčko a nenechali odvětrání na střechu funkční. já osobně jsem při rekonstrukci musel mít vývod, nebo přisávací ventil. z hlediska jednoduchosti jsem šel do ventilu, který se mi vešel do předstěny WC.
Právě protožře ta dáma nemá asi tom ani páru.Tak se ptá tady na odbornou radu.A místo toho ,aby ji někdo poradil a vysvětlil,jestli je to špatně,nebo dobře.Tak se ji dostane odpověď ,ať se o to nestará a věří odborníkům.Já jsem se taky ptal různých odborníků a pak jsem musel "vysvětlovat " odborníkům na moji střechu ,jak se to má dělat.Nechtěl jsem dopadnout,tak,že se spolehnu na odborníky a ve výsledku,mám střechu plesnivou.Jen to mi vadilo Hawk
Des ma preavdu, akorat to asi v nasranosti nevyjadril slusne, lidi tady na poradne by nemeli kritizovat neco, o cem nic nevedi a vubec tomu nerozumeji, jenom vedi neco z doslechu a v tu chvili sezrali Salamounovo hovno.
Zasadne neradim a nekecam do neceho, co neznam z vlastni praxe, co sam neumim udelat, vyrobit, pouzivat a nebo opravit, bohuzel takovych je tady hodne.
Mají svoje zkušenosti a ví co mají dělat.
Instalatér, který neví, že by odpadní potrubí mělo být odvětrané asi moc neví, co má dělat. O jeho zkušenostech se dá dost pochybovat.
"Instalatér, který neví, že by odpadní potrubí mělo být odvětrané"...
Takhle jednoduché to není, svislé odpadní potrubí v některých případech musí...a v jiných nemusí být odvětrané, záleží na více konkrétních věcech. ČSN předepisuje minimálně jedno odpadní potrubí v domě odvětrat nad střechu. U ostatních záleží na svislé výšce, průtoku vody atd. Pak se někde dá a může použít přivzdušňovací hlavice, nebo v některých případech stačí potrubí jen zaslepit.
Nelze říct jednoznačně "je to chyba...není to chyba"..Museli bychom vidět buď konkrétní stav na místě, nebo výkresy skutečného provedení.
To míáte samozřejmě pravdu, ale u dvoupodlažního domu lze předpokládat délku svislého potrubí, která již odvzdušnění (nebo přisávání) vyžaduje.
Mila damo, vy umite napojit plastove potrubi do litiny?
Docela rad bych si to od vas nechal predvest, uz jsem to predelaval po hodne patlalech, ktery to taky umeli.
Existuje staré úsloví: "Nemusím být zedník, abych poznal křivou zeď". Argumenty jako "chtěl bych vidět, jak byste to udělala Vy" (aneb "já to líp neumím, takže Ti to musí stačit") jsou dost zcestné. Od odborníka vyžaduju bezchybnou práci. Proto si ho zvu. Pokud to nezvládá líp, než bach si to udělal sám, měl by se živit něčím jiným.
Pokud vám odpady odtékají bez problémů hlavně při splachování wc a to i sousedů pod váma to znamená že při splachování nedochází k vysátí sifonů v zařizovacích předmětech tak je vše v pořádku a ktomu napojení se dnes prodávají takzvané přechody a zrovna litina plast je velmi používaný přechod.Třeba bude mít problém právě ten nad vámi to když vy spláchnete tak mu to třeba vysaje vodu ze sifonu u wc nebo vany či umyvadla a do bytu jse mu bude linout smrad z odpadů.
3. Větrání splaškového odpadního potrubí
Větrání, zejména způsob přívodu vzduchu do odpadního potrubí, který je potřebný k omezení podtlaku, je základním problémem, jemuž musíme u vysokých budov věnovat zvláštní pozornost.
Podle řešení větrání splaškového odpadního potrubí rozlišujeme čtyři základní systémy větrání:
a) Systém s hlavním větracím potrubím (primární větrání) je u nás nejčastěji používaným systémem, u kterého splaškové odpadní potrubí pokračuje větracím potrubím nad střechu (obr. 1).
b) Systém s přímým doplňkovým větracím potrubím (doplňkové větrání), u něhož je odpadní potrubí s hlavním větracím potrubím opatřeno ještě doplňkovým větracím potrubím spojeným přímo s odpadním potrubím (obr. 2).
c) Systém s nepřímým doplňkovým větracím potrubím (doplňkové větrání), kde je odpadní potrubí s hlavním větracím potrubím opatřeno ještě doplňkovým větracím potrubím spojeným s odpadním potrubím přes připojovací potrubí (nepřímo) (obr. 3).
d) Systém se sekundárním větracím potrubím (sekundární větrání), u kterého je odpadní potrubí s hlavním větracím potrubím opatřeno ještě sekundárním větracím potrubím (skládajícím se z větrání připojovacího potrubí a doplňkového větracího potrubí) propojeným s hlavním větracím a odpadním potrubím a u každé zápachové uzávěrky také s připojovacím potrubím (obr. 4). Tento systém vytváří téměř absolutní bezpečnost před odsáváním zápachových uzávěrek.
Obr. 1: Odpadní potrubí s hlavním větracím potrubím | Obr. 2: Odpadní potrubí s přímým doplňkovým větracím potrubím |
Obr. 3: Odpadní potrubí s nepřímým doplňkovým větracím potrubím | Obr. 4: Odpadní potrubí se sekundárním větracím potrubím |
myslím, že tady je jasně psáno, že pokud nestačí hlavní větrací potrubí, je potřeba použít další doplňkové větrání. vy nemáte podle foto žádné.
Tak nakonec instalatér na jednání s námi vlastníky řekl, že provedl toto: větrací potrubí zrušil, protože soused se chtěl zbavit instalační šachty a mít větší kuchyň. A když to jde, tak proč ne, přece je v domě ještě jedna na střechu odvětraná stoupačka v druhé polovině domu. Aspoň uznal, že jsme o takové úpravě měli vědět. Údajně je nahoře u napojení na odpadní potrubí ještě odbočka stejného průměru (100) a ta je vyvedená do větracího otvoru bývalé spíže, a osazena přivzdušňovacím ventilem.Na fasádě domu to není poznat, mřížka je pořád stejná, otvor je jen malý kousek nad podlahou. Typ ventilu nevím. Nějaký projektant mi má poslat dobrozdání o funkčnosti takového řešení. Údajný ventil prý nevyžaduje údržbu (ha,ha), je přístupný po žebříku jen z venku. Nedovedu si to představit, ale tak že se prý uvidí, pokud to fungovat nebude, bude se to muset řešit. Doufám, že pak pan instalatér bude ještě brát telefon... Obnovení původního stavu zatím odloženo... Smradu zdar...Dřívější přezdívka mistra Jarda Kapeto se asi brzy změní na Jarda Smrdíto
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.