Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Tato otázka už zde sice zazněla, ale nenašla jsem uspokojivou odpověď. Nejdou mi zapnout kamna WAW Gomat 461. Nevím, kde mám vidět jiskru a neslyším plyn. Poradíte někdo, kdo má zkušenost s tímto typem vytápění?
Děkuji!
Tento problém jsem řešil každý podzim, když začínala topná sezona. Měl jsem Gamatky taky, ale jiný typ. Jsou na nich dvě tlačítka, jedno háže jiskru, to druhý je na pouštění plynu. A to druhý musíte vždycky pár minut podržet, aby se z potrubí vypustil vzduch, který se tam během "netopné" sezony dostane. A během toho držení tlačítka zkuste stisknout to druhý co háže jiskru, časem se to povede a plyn se zapálí. A v moment kdy chytne, to druhý tlačítko musíte pomaličku pouštět. Aspoň u mě to tak fungovalo, a hned na 35 pokus se to povedlo.
Díky přestěhování jsem - naštěstí - tohoto každoročního vztekání ušetřen.
Gratuluju. Takže rada pro příští sezónu (letos už je radši nevypínejte). Pokud WAW nejdou a nejdou zapálit, je pravděpodobné, že zapalovač nehází jiskru, nebo že ta jiskra skáče mimo hořák. V tom případě často pomůže zapalovací "svíčku" (netuším, jak se to oficiálně jmenuje) vymontovat (stačí povolit 1 šroubek)a řádně očistit (hlavně keramickou část). Já ji okartáčuju jemným drátěným kartáčkem, umeju jarem, následně namočím do lihu, pečlivě otřu a nechám důkladně vyschnout. Často to pomůže. Pokud má upálený konec (co je v kamnech), je dobré ho opatrně přihnout (pozor na prasknutí keramiky) blíže k zapalovacímu hořáčku (což už není tak jednoduché, protože na něj není vidět). Pokud je upálený hodně, nezbyde než svíčku vyměnit. (stále jsou ještě v prodeji i když ne originální). Pokud nepomůže ani to, nezbývá než zavolat odborníka, případně vyměnit kamna za novější.
doplněno 15.10.11 13:45:Postup, který NEdoporučuju (ale funguje):
Pro jistotu si připravit kýbl s vodou. Odšroubovat skleněné okénko, obalit špejli trochou vaty, tuto zapálit a vsunout okénkem k hořáčku. Samozřejmě musíte při tom držet ono plynové tlačítko. Protože z okénka fouká značný průvan, asi se Vám to nepovede. V tom případě zakrýt "komín" na fasádě dekou. Pak vrátit sklíčko na původní místo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.