Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamlžování oken zevnitř

Od: husakova odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, prosím vás koupili jsme dům udělali jsme všude nové topení, podlahy, fajnovou a vyměnili jsme okna. Jak začalo být teď chladno tak se mi okna začali zamlžovat zevnitř, větrám poměrně hodně. Ale začali se mi v některých místnostech už objevovat i mokré fleky v rohu stěny. Volala jsem do firmy která nám okna dělala a pán mi řekl, že je to normální,protože jsme tam předtím měli kastolové okna. Přijde mi to docela divné když teda veděli, že u kastlových oken se to stává, proč nás na to firma neupozornila? Mohli byste mi poradit dá se s tím něco dělat?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Vše,co tu kolegové popsali,jsou fakta.Ta relativní vlhkost je samozřejmě na vině,ale okna za to nemohou.Proč by jinak vlhnula i zeď?Myslím,že díky oknům jste i začali méně topit a tím je menší cirkulace okolo oken.Dalo by se použít i nucené větrání malým ventilátorkem za záclonami.Ty také řešit tak,aby nebránily cirkulaci vzduchu od radiátorů kolem oken.

JABRAKA

petula00*

Sekundárním jevem výměny oken je právě zvýšená vlhkost ,vlivem nepřímého větrání, které stará okna dříve umožňovala.Bude potřeba častěji větrat po kratší dobu.Jabraka to napsal výstižně.

aaaab
to je finta, okna ofouknout, vlhko není vidět, zdi vyschnou strachem z ventilátorku u oken
výtka
Upozornění od sys hejkal 15. 10. 2011 16:57:48
namísto výsměchu laskavě raďte...
aaaab

no prostě větrat, na toto téma se roztrhne pytel s dotazy každý podzim/zimu. Spolupracoval jsem kdysi s jedním pánem( bukovsky.cz/... , ten měl a nejspíš má celkem dost práce s tím jak si lidi v devadesátých letech dávali nová okna a pak chtěli žalovat firmy kvůli plísním. To je přesně dnešní tazatelka.

Škoda, že lidi přestávají myslet, blížíme se čím dál víc k USA, na hrnku nápis pozor horké, na mikrovlnce pozor nesušit kočky ... na okně - větrejte.

hodnocení

0x

v bytě je evidentně vysoká vlhkost, zkuste změřit její hodnotu, dále se poptejte po vysoušečích vlhkosti, jsou běžně dostupné, zapojení je na 230W. Má dům hydroizolaci stěn? - to je také dost důležité. M.

husakova
hodnocení

dům hydroizolace nemá je to starý dům z roku 1960 je postavený z cihel a obvodové zdi jsou 50cm.

medwed*

No my bydlime sice v panelaku ale mlži se nám taky okna jediný co pomáhá je často větrat zhruba 6x a 10x denne ale staci treba jen na 4min celej byt aby se protahl a je klidek...

panelák sem prosím Vás netahejte... nemá s tím vůbec nic společného, OK! Hm, podle mě je velká chyba nezaizolovaný dům osadit těsnými plastovými nebo dřevěbými okny. Kdo Vám to poradil . . . (řeč. otázka) Budete muset casto větrat, omezit kytky v bytě, nevařit celé dopoledne a podobně. Poohlédl bych se po tom vysoušeči.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Zateplovali jste stěny?

olaf71*
hodnocení

0x

jelikož plast.okna dobře těsní, tak se nevětrá a vlhkost z nových podlah se sráží na oknech. zkuste hodně topit a okna otevřít do polohy přivětrávání. příští podzim už to bude OK.

technikjirik*
hodnocení

0x

problém je v kvalitě skla okna. Asi jste koupili to nejlevněší co bylo v nabídce a předpokládám že parotěsná páska mezi rámem okna a špaletou není montovaná, takže prostup tepla bude asi na hodnotě minimálně 1,8 a více. Také máte asi okna vysazená více k venkovnímu líci zdi a vnitřní parapet z části nebo úplně zakrývá půdorysně topidlo pod okny. 5ešením je větrat a třeba mít i častěji puštěnou digestoř pokud není jen filtrová. nebo odsávání v koupelně. Problém zmizí, pokud si pořídíte krb nebo krbovou vložku a budte topit pomocí otevřeného ohně.

Jiří, jak můžete hodnotit kvalitu okna resp. skla, když neznáte relativní vlhkost v bytě!co když tam mají více jak 60-65%, pak je myslím každý okno podle vašeho pohledu špatné... hm.

hodnocení

0x

to už máme za sebou,po výměně oken zacaly plesnivět rohy ,místa okolo věnců a při podlaze,,pokud jste dosti zedničili tak je to zpusobeno vlhkostí která nestačila odejít,,nahřát místnost,uzavřít topení a intenzivně vyvětrat třeba 5 min uplně do kořán a zopakovat někol. za den.pokud to nepomůže bude problém v tepelném mostu zdiva a nezbyde vám než zateplit,osobně jsem si na to pozval pána změřil mě sílu izolace a posun rosného bodu,po jeho poradě jsme zaizolovali svépomocí a po plísni a vlhku už 3 roky ani památky.ono to je taky o topení,pokud topíte plynem ,hned se dum nahřeje ale zase vychladne ,plyn je studené topení jak se říká

husakova
hodnocení

Děkuji za radu, dělali jsme fajnovoua ve 2 místnostech jsme betonovali. Jinak dům jsme zatím nezateplovali. Stěny jsou silné 50cm tak jsme si říkali, že je to zbytečné,ale asi nám nezbyde než zateplit. Jinak máme kotel pouze na dřevo takže topíme jen dřevem

hodnocení

0x

Paní Husáková, nejste první ani poslední komu se potí okna. Je to naprosto normální jev. Vyřešit lze mnoha způsoby. Začnete tím, že budete měřit vlhkost v bytě, a teplotu. Dále zjistíte, jakou máte tepelnou hodnotu okna. Stav a zateplení stěn je taky důležité.

Nejideálnější je návštěva odborníka na místě a provést místní šetření. Zatím bych navrhoval popsat stav a měření...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]