Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Tak pořád pokračujeme v rekonstrukci RD a zase nevíme jak dál. Potřebujeme poradit jak zateplit starou sedlovou střechu. Nyní je skladba taková: betonové tašky, latě a trámy. Střechu měnit nechceme a hlavně nemůžeme z finančních důvodů. Tašky jsou dobré a k tomu jich máme spoustu na výměnu, latě i trámy jsou také OK. Pouze jeden trám měl několik direk, tak jsme ho pro jistotu vyztužili a všechno přestříkali přípravkem proti broukům a houbám. Jaký má být postup zateplení? Jak dát fólie a jaké? Kolik vaty? Podkroví bude obyvatelné (plánujeme tam ložnici a dětský pokoj). Zakrýt chceme sádrošem. Předem děkuji za pomoc.
klapice, pokud nejsou fotky a podrobný popis, můžu jen obecně:
Vložíte mezi trámy kontaktní folii, třeba Jutadach 95, dle : cukrar.rajce.idnes.cz/... pak mezi trámy dáte vatu na šíři trámů. Další vrstvu přes krokve. Tlouška izolace by měla být od 24 cm do 40 cm, dle mnoha faktorů. Na vatu by měla přijít kvalitní parotěska, cukrar.rajce.idnes.cz/... atd dle obrázku.
Samotný rošt a desky podle šikovného kolegy Standy... cukrar.rajce.idnes.cz/...
optimální by bylo střechu alespoň přeložit, tím ovšem možná zjístíš, že ty tašky nejsou zas tak dobré a těch dost na výměnu bude málo. Princip celého zateplení je velice prostý. Musíš mít díru u okapu a ta musí končit u hřebene, ten luft od izolace dělí (optimálně kontaktní) paropropustná folie, pak je izolace, parotěsná folie, optimálně mezera, SDK. Ta díra, mezera mezi latí a folií má být dle sklonu střechy 4-6 cm. Mrkni na juta.cz/... Hned na úvodní straně to vidíš, modrá mezera, folie, žlutá izolace, folie, mezera, sádroš. Proběhni to celé. Zákadní otázka je, zda máš kudy odvětrávat. Protože folie nebude na krokvích připravíš se o 4-6 cm na izolaci a ochrana krokví nebude dokonalá neb ji budeš muset vypnout mezi latě. Opravdu bych ještě kouknul do prasátka, jestli náhodou tam něco není. Kolik vaty to zálěží opět na sklonu a na parametrech vaty a na tom jak moc počítáš s poklesem cen energií v budoucnu a jak moc rádi spíte v zimě pod duchnou v létě v horku a zda případně máte peníze na klimatizaci.
Dobrý den,
tak jsem prostudovala Vaše odpovědi a docela v tom mám jasno. Na novou střechu opravdu není a asi ještě dlouho nebude. Na dům máme hypotéku, peníze ze stavebka + úvěru ke stavebku už nejsou, takže teď už pokracujeme v předělávce jenom z výplat. No, nic moc nám nezbyde, ale děláme alespoň po kouskách.
Ještě se chci zeptat: na tom prvním obrázku
V zateplení máš ,jak je vidět,jasno.Chtěl jsem jen dodat,co vše je v tomto státě možné.Viděl jsem na ČT 1 pořad,v němž dva Praktici dělali odvětrání podstřeší.V podbíječkách vyvrtali otvory s větracími mřížkami.To.že odamtud doslova vytékala voda a vytáhli kus izolace,totálně vodou nasáklé,je nechalo úplně klidné.Jen uvnitř nějakým přípravkem postříkali plesnivou stěnu a šli.Vůbec je nezajímala příčina vlhkosti.To je silný příklad ignorantství.
JABRAKA
Aha, tak to mi trochu nevyšlo - tak dál:
na tom obrázku, jak je bílá mezera a na tom větším obrázku jak je první šipka od spoda - tam uděláme díru. Není tam žádné podbití, takže to půjde snadno. Ta díra má být přes celé (od trámu k trámu) nebo stačí menší? Jen nevím jak udělat odvětrání nahoře. Až nahoru jsou rovné tašky (ten výklenek jako na obrázku tam není) a na špičce střechy jsou takové ty půlkulaté hřebenáče.
Může být složení takovéto: tašky, latě, mezi trámy na laťky (cca 6 cm od latí) připevněná fólie Guttafol DO 135S, pak vata cca 40 cm, parozábrana Jutafol reflex N130, rastry a zaklopit sádrošem?
Pro pana Milana: naše podkroví je stejné jako na Vašem obrázku (vložím), jen ta práce ještě takto nepokročila. Zatím máme hotovou jen podlahu.
Děkuji za upřesnění a přeji hezký den.
klapice, zkuste mě nalézt on line, máte nějaké fotky půdy?
vždy se najde řešení, ale podle popisu klidně pochopím něco jiného a je problém...
to kaplice:
40cm i te nejhorsi izolace je mozna vic nez dost, dulezitejsi je to poradne utesnit spoje (izolace - izolace, izolace - konstrukce), jinak ti ani 1m nepomuze Pokud to budes delat pres zimu, mas vyhodu, hned se ti ukaze kde tahne.
Mrkni na krokvove zavesy, ty jsou na tento typ konstrukce primo urcene a pokud das mene, ale zato tepelne lepsi izolace nebudou krokvove zavesy drahe.
Osobne mam krokve 16+6+3cm (lambda 0,038 - 0,035), strop 2x14cm (lambda 0,038)
Sel bych do N150, zde neni nutne podlepovani prostupu od SDK vrutu (neplati pro koupelnu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.