Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sazba el

Od: xcairo® odpovědí: 7 změna:

Prosím o radu jako el. sazbu za chalupu. Letos poprvé topíme na chalupě s elektrickýma přímotopy ecoflex a to v celém domku 3 kusy 2500W a dvěma 1500W zajímalo by mne jakou si dát sazbu? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

0x
Pro vás by měl připadat v úvahu tarif D 45d pro přímotop, popřípadě D 61d ElektřinaVíkend. Nainstalovali jste si přímotopy se souhlasem dodavatele (ČEZ, EON...)? To by vám dali odpovídající tarif D 45d rovnou.
hodnocení

Jen jsme v celém domě předělávali nové rozvody. Ne jen jsme je instalovali jsou normálně do zástrčky nenapadlo by mne, že něco takového mám udělat. Michal

petapeta*
hodnocení

0x
Přímotopy musí mít samostatný obvod, který umožňuje blokování elektrospotřebičů pro dvoutarifní odběr. Vám tedy nezbývá než tarif D 01d (asi 5,30 Kč/kWh) nebo D 02d (asi 4,70 Kč/kWh), popřípadě máte-li dvoutarif, tak D 25d (asi 5,10 Kč/kWh ve vysokém tarifu a 2 Kč/kWh při nízkém tarifu).
hodnocení

Nerozumím tomu jaký dvoutarif? Jsem laik teďkom mám D01d. Co třeba jiná společnost než Čez? Nikde není levnější sazba?

hodnocení

0x

Pokud jste na chalupě jen od pátku do neděle, tak je výhodná tzv. víkendová sazba - je to dvoutarif (dají vám spínací hodiny dálkově ovládané - HDO), které vám sepnou v pátek ve 12,00 hod. a počítají levné kWh ( asi 1,70 Kč/kWh) až do 22,00 hod. v neděli, kdy přepnou na sazbu I, která je ovšem velmi drahá, asi 6,00 Kč za kWh a tak měří celý zbytek týdne. Když nejste na chalupě, tak vám to nevadí:)) Stejně se vás ale budou ptát, až si budete tu sazbu sjednávat, jaké máte el. spotřebiče. Tak radši o přímotopech moc nemluvte:))

hodnocení

Přes zimu jsem tam opravdu jen víkendově, ale v létě prakticky stále babička malé děti.

ferda60*

A to je právě ten zádrhel, ona ta sazba víkend je v týdnu zase dražší než ta Vaše současná. Musel byste si pro porovnání odečítat spotřebu o víkendech a v týdnu a podle toho pak spočítat cenu, jestli by se Vám změna sazby vyplatila. Znamenalo by to ale i úpravu elektroměrového rozvaděče, kterou byste zčásti hradil sám. Sazbu je u ČEZu možno změnit jen 1x za 12 měsíců.

Ceník ČEZ produktové řady Comfort: cez.cz/... (konečné ceny elektřiny ve sloupcích vpravo)

Ostatní ČEZ produktové řady: cez.cz/...

doplněno 13.10.11 22:32:

A vzhledem k tomu, že budete mít jistě teď spotřebu větší než dřív, dá se s jistotou říct, že pro vás bude vhodnější distribuční sazba D02d (levnější elektřina a vyšší stálý plat), na kterou můžete přejít bez technických změn, jiné, pro Vás možná výhodnější sazby už úpravy vyžadují. Ještě upozorňuji, že instalovaná topná tělesa, pokud hřejí na plný výkon, spotřebovávají dohromady energii (přibližně, nyní) za 50Kč/hodinu. V zimě, než vytopíte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]