Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna v bytě

Od: barbados* odpovědí: 22 změna:

Chtěli bychom v bytě v osobním vlastnictví zřídit krbová kamna (topení dřevem) - bohužel jsme na úplně opačné straně než je komín. Kamna bychom umístili k obvodové zdi bytovky - tzn. otvor v obvodové zdí pro "vytažení" trubky na odvedení kouře. Máte s tím někdo zkušenost? Jaká jsou potřebná povolení?Nad námi je ještě jedno patro. Díky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Technicky by ten komin nemel byt problem. Delaji se nerezove, ktere se prikotvi venku k fasade a vyvedou se nahoru nad strechu.
Treba.
schiedel.cz/...

Problem bude mozna na stavebnim urade, zkuste se tam poptat.

barbados*
hodnocení

díky za odpověď, podíváme se na to

hodnocení

0x

No jako vtip mi to připadá dobré...

Ale jinak to snad ani není možné brát...

Nejen že by snad jakékoliv řešení vypadalo hnusně...(jiné slovo mne nenapadá), ale soused nad Vámi by radostí skákal do stropu (tedy spíš vztekem...).

Mimo to by i další obyvatelé domu museli vyslovit svůj souhlas..a pak bych pochyboval o jejich zdravém rozumu.

barbados*
hodnocení

Tak mi poradte, jak to jinak vymyslet, topení v domě je pro náš byt zkrátka nedostatečné, ostatní si nestěžují, ale my jsme byt nad sklepy, kolárnou a sušárnou - tzn. odspodu jde zima. Většina bytu je u obvodových stěn severní a východní - stále studené. Topí se plynovým kotlem pro celý dům. O zateplení domu zvenku se sousedy nelze mluvit - nepřistoupí na to, to samé aby měl každý samostatný kotel a topil si sám...

barbados*
hodnocení

Již jsme vyměnili okna, problém je v tom, že teplo těmi obvodovými zdmi hrozně rychle uniká. Co si myslíte o vnitřním zateplení? Termoizolační nátěr nebo izolační desky z křemičitanu vápenatého? Je to k něčemu?

Pro Vás by stejně nebyl lokální zdroj tepla řešením...

Ono je hezké mít u krbu teplo...ale na záda Vám stejně "táhne"...protože rozložení tepla v místnosti (natož v celém bytě) při tomto způsobu vytápění by bylo krajně nevhodné.

Bylo by se třeba podívat na problém z jiné strany...Proč je Vám zima...a jiným ne.., co je pro Vás "zima"...kolik stupňů máte v bytě (nebo jednotlivých místnostech, když cítíte chlad? Co máte na podlaze za krytinu...nedá se Váš byt zateplit zespoda od sklepů?

Máte stará nebo nová okna? Jak Vám hřejí radiátory, jsou teplé po celé ploše...nebo jen v některé části...

Atd atd.

doplněno 13.10.11 09:27:

Zateplení bytu či domu z interiéru...je to nejposlednější...a nejzoufalejší řešení...a osobně bych to nikdy neudělal.

barbados*
hodnocení

Okna máme nová plastová (letos v únoru), radiátory hřejí celé, problém je v tom, že se v domě topí systémem, že to jede 2 hodiny ráno, 2 hodiny v poledne a pak od 16 do 22 hodin, mezitím jsou radiátory studené a teplota v bytě jde k 18 stupňům, když mrzne tak i k 16, což je fakt kosa. Já osobně chápu, že toto je nejblbější způsob vytápění - jak na efektivitu, tak i finančně (za loňský rok jsme v bytě 76m2 3+1protopili takhle 18 tis! a vedra jsme si tedy neužívali - když se topí, všechny radiátory naplno a jsou v místnostech zavřené dveře, tak se na víc jak 21 stupňů v zimě nedostaneme - tedy kromě koupelny), ovšem v domě o 7 bytech se to nelíbí pouze mě, takže mám smůlu a hledám proto jiné řešení...

barbados*
hodnocení

tu krbovou vložku jsme zamýšleli jako přídavný zdroj tepla, ptž od centrálního se stejně odpojit nemůžeme...

Ano to chápu.

V tom případě by se pro nepřerušované vytápění dal najít nějaký (bohužel jen velmi skroný) argument ve vyhlášce č.194/2007 Sb.

Ovšem když se lidé nedohodnou...je to těžké.

Nicméně pokud si Vaši sousedé myslí, že vypínáním kotle přes den...a tím že poklesne teplota z 20 na 18 nebo ještě méně stC pomohou...a že ušetří za plyn, pak je to nesmysl...Většinou se tímto "šetřením" naopak propálí více plynu, než kdyby se kontinuálně topilo na 20stC.

doplněno 13.10.11 09:48:

skroný=skromný...

barbados*
hodnocení

jj, chápu, že tento způsob topení je tím největším problémem (o vyhlášce vím, nechci to takto hrotit) , ale prostě se snažím najít jiné řešení ,jak to teplo v bytě udržet - teď je to ještě fajn, ale jak půjdou teploty na nulu, tak je to fakt bída - v té kose člověk nemůže ani pořádně větrat, fakt děs...

co ten termoizolační nátěr na obvodové zdi, nepomohlo by to trochu, aby zdi nebyly tak ledové?

Tomu nátěru moc nevěřte...Pokud to pomůže, tak v řádu jednotek procent...spíše desetin.

des*

S tím nátěrem...no...zkusit byste to mohli,chtělo by to někoho kdo už to udělal jak mu to funguje...Nezdá se mi to a je to dost drahé jen tak...

barbados*
hodnocení

jinak na zemi máme koberce...

des*

Pro vás je jediné řešení,přestěhujte se někam kde jsou normální lidi.Já totiž jako bývalý kotelník nevidím důvod aby s topilo tak debilním způsobem.Takhle jsou řešeny přímotopy,ovládané dálkově na signál z elektrárny.To je taky pořád kosa.Ale v bytovce je to nahlavu.Stoupá totiž enormně spotřeba plynu a topení se prodražuje.To opravdu jiní nájemníci mlčí?To se mi nějak nezdá.Jinak s tím topením si to vymyslel nějaký člověk,že vysklil okno a dal si rouru od kamen z okna.To ještě měl v té místnosti cirkulu a řezal si tam dřevo.To bylo na YouTube.

barbados*
hodnocení

jj, o tom na Youtube jsem taky slyšela :DD ostatní zkrátka mlčí a asi jim to vyhovuje, jediní, kdo za loňský rok doplácel za topení, jsme my, máme totiž navíc na radiátorech měřáky, takže to znamená, že oni netopí jako my = stylem, aby bylo aspoň trochu přijatelně, tak máme vážně celou dobu ventily úplně otevřené... prostě mi to nepřijde normální... asi sousedi chodí v kožichu nebo je taková zima fakt jen u nás, soused naproti nad kotelnou má v bytě kolem 20 stupňů - topí na 3 a ve stejnou dobu my topíme naplno a máme 18 (radiátory naprosto stejné, stejná místnost)

nadap*
hodnocení

0x

Moc neporadím, ale nejste v tom sami, mám podobný problém, starý činžák, jsme pod střechou, máme snížené stropy, pod náma ve velkém bytě 2 lidi, 3 místnosti, které jsou na západ téměř nevytápí, jen když přijedou mladí a v té jedné, kde jsou pořád, což je kuchyň, tak topí, tam máme docela obstojně, ale v těch 3 místnostech i když topíme jak ďasi, je od podlahy neskutečná zima a to máme koberce se silným filcem. Holt blbost lidí nezná mezí. Mě jen napadá dát nějakou izolaci na stropy těch sklepů, co jsou pod vámi, jestli vám to teda ti povedení sousedi vůbec dovolí, ale zaplatit si to budete muset asi sami.

stirecek*
hodnocení

0x

O tomhle topení jsem uvažoval taky, ale nakonec jsem to nerealizoval. A to mám svůj komín tam, kde bych ho potřeboval, mám přístup ke dřevu a briketám, též plnou garáž dřeva a briket... Mám taky byt v přízemí, ve sklepě je zima jak v jeskyni i v létě, takže na těch 21stupňů se taky dostanu stěží. Mám svůj kotel, to je výhoda ale topit na 22 by už bylo neekonomické, to už jede kotel stále. Byt má menší rozlohu než váš a přesto protopím za zimu 18-20tis, je v tom ale i ohřev vody a vaření plynem. Paní nade mnou si nestěžuje, defakto protopí polovinu toho co já. Plynoměry jsou ve sklepě, tak mám celkem přehled a spodní byty jsou na tom nejhůř. Okna mám taky plastové, takže to trochu pomohlo a teď v sobotu jsem ještě zateploval desítkou polystyrenem strop ve sklepě pod ložnicí, zbytek jsem dělal loni, takže je to o poznání lepší. Pokud chcete zateplit vnitřní stěny, dejte něco na strop, nejvíc tepla uteče právě stropem. Uvažoval jsem, že dám na strop v bytě alespoň trojku polyš, ale nakonec jsem to nechal tak, protože mám celkem nízké stropy 2,5m. Zároveň jsem přešel od RWE k RSP energy a snížili mi měsíční splátky o 360Kč! Tak uvidíme...O celkovém zateplení domu já neuvažuju a ani bych ho nechtěl a právě proto, že bydlím v přízemí. Víte jaká by vám byla v létě zima od těch sklepů? Ono je fajn, že v bytě je v létě příjemně, mám obyvák a ložnici na západ, takže stěny se slušně nahřejí, přesto je tu chládek. Zateplením by už byla zima, protože obvodové stěny by byla stále chladné, nehledě na to, že by se vám prodloužila topná sezóna na jaře, kdy je ještě chladno, ale slunce už stačí stěny naakumulovat. Ostatní vám budou radit zateplit, ale já nejsem zastáncem zateplování, maximálně tam, kde je to třeba, tedy sklepy, stropy nebo severní stěny, to by mohl být váš případ. Topení komínem přes zeď vám nikdo nepovolí, možná kdyby ten komín byl hodně vysoko vyvedený...pokud byste měla svůj komín, nebyl by problém, ale každý rok malovat, by se mi taky nechtělo.

doplněno 13.10.11 11:46:

Ještě mě napadlo - měla byste nějak řešit otázku svého vlastního topení - kotle, to by vám pomoho, protože mě tak napadá, že vy vlastně přispíváte na teplo jiným a sama mrznete. Vy nemáte v bytě žádný komín a přívod plynu? Pokud ano, jděte do toho, investujte do kotle, protože ono zateplení není samospasitelné, když nemáte žádné teplo není třeba co zateplovat. Tak si budete topit sama a hlavně kdy budete chtít a možná ještě ušetříte...Anebo...jednu zimu netopit a nechat sousedy pořádně vymrznout. Sousedka vedle mě se odstěhovala a máte vidět jak ti nad ní nahoře křičí:)

barbados*
hodnocení

ani komín, ani přívod plynu (plynem se pouze topí) , v domě je pouze kotel v kotelně a tím to hasne, kdybych si měla pořizovat vlastní kotel, tak bych musela stejně platit poměrnou část topení celého domu, protože mi bytem vedou stoupačky a ty bych asi nemohla ani omylem, kvůli bytu nade mnou - což se mi jeví taky jako ne moc výhodné

proto mě napadla ta krbová vložka prostě jako vedlejší zdroj...

tak mě napadá, šlo by tedy přistavět vlastní komín? co je k tomu potřeba - stavební povolení etc.? kolik to tak může stát?

barbados*
hodnocení

"protože mi bytem vedou stoupačky a ty bych asi nemohla ani omylem odstřihnout, kvůli bytu nade mnou - což se mi jeví taky jako ne moc výhodné"

omlouvám se, vypadlo mi tam slovo

stirecek*

S tím komínem vám neporadím, ono už se takhle nesmí dělat odvod spalin bokem ven a nepomůže to ani nahoru, protože ty proudy kolem budov to sráží zpět kolem budovy. Musíte se domluvit u vás tak, aby se topilo i podle vašich představ. Pokud máte každý měřiče, neměl by to být problém, jen vy na to doplatíte nejvíc, protože čím víc budete topit vy, tím míň bude topit ten nad vámi. Mám s tím dlouholeté zkušenosti, bohužel, je to tak. Na ten komín se zkuste zeptat kominíka, on vám poradí, třeba se mýlím... anebo přitápět elektricky.

hodnocení

0x

Já bych viděl řešení : Zařídit si nějakým způsobem ( možná zde někdo poradí) třeba fiktivní instalací elektrického bojleru dvojtarif na odběr el. proudu. Pak Vám bude dodavatel elektřiny dálkově (HDO) spínat v určitých denních dobách levný tarif (můžete si to nechat signalizovat třeba doutnavkou v bytě). No a v této době levného tarifu můžete přitápět v bytě teplovzdušným ventilátorem. Prodávají o výkonu 2200 W a to už stačí na udržení příjemné teploty i ve větší místnosti.

rv*
hodnocení

0x

Přemluvte je na zateplení zvenku. Zateplen je už snad každý druhý barák. Stěny přestanou být studené, budou mít teplotu místnosti, podstatně klesne spotřeba tepla a teplota uvnitř celého domu bude vyrovnanější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]