Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové podlahy

Od: nem* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

rekonstuuji byt vč. všech podlah. Jde o bytovku, přízemí (částečně podsklepení, někde bylo lino na potěru,

někde parkety nalepené černou hmotou (typl bych asfalt dle vzhledu) parkety jsem vytrhal, "lepidlo"

jenž vytvořilo nerovnosti (červíky, velice tuhé) jsem pracně velkým majzlem ztrhnul, teď mám v plánu

parotěsku (obyčejnou fólii), miralon, OSB 12mm P+D, drážky lepit D3 lepidlem, pak znovu miralon a plovoučku,

vzhledem k výškm podlah si nemůžu dovolit (i finančně) 2 vrstvy OSB. Myslíte že mi podlaha nebude dělat problém?

Díky miralonu nad i POD OSB a lepení spojů by mi tepreticky neměla v žádném případě vrzat.

Někde sem četl že se takto tenké desky mohou "kroutit"... já s myslím že když budou slepené a odizolované,

tak by se kroutit neměli.

Děkuji za názory.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Když nalepíš nízkoexpanzním lepisdlem na beton sádrovláknité desky,je to za stejnou cenu,jako OSB a odpadnou komplikace třeba pro položení lina.Podlaha rozhodně nebude vrzat a její útlumové vlastnosti(průzvučnost)jsou o třídu lepší.

JABRAKA

nem*

Teď jste mi JABRAKo nasadil brouka do hlavy...

(budu dělat celkem 4 místnosti)

1. varianta QSB (mohu mít za opravdu dobrou cenu - cca 75,-/m2) bych musel spoje lepit D3 lepidlem a jestě

bych se bál "snad houpání" jak píše kolega, navíc nemám mafl a musel bych si jej koupit (ikdyž jej nebudu pak potřebovat)

2. SDK desky na nízkoexpanzní pěnu? nelepené spoje (jen bych je 2x přetmelil a nebrousil... jemnou ocaskou

by byla daleko snadnější montáž, domýšlím se že parotěska bude u SDK nutnost (s tou sem počítal i u QSB desek)

ale kde ji dát když budu lepit desky rovnou na beton, sádra přeci tahá hodně vlhkosti a kdybych dal na beton

parotěsku tak už desky na beton nepřilepím =?

Pro upřesnění budu mít na všech čtyřech podlahách laminátovou plovoucí podlahu a pod ní IZO-FLOOR Plus

stirecek*

Stále přemýšlím nad tím, co vás vede k tomuto pracnému a drahému řešení...parotěska, OSB -SDK, izofloor...? Proč ne podlahový nebo kročejový poliš? Hrboly srovná, zároveň zateplí, nepropustí vlhko...vše v jednom za cenu cca od 30č za metr dle tloušťky...

nem*
hodnocení

nemám podlahy vylité nivelačkou, padlo by mi tam moc pytlů, qsb desky jsou pevne, díky velkému formátu mi udělají ucelenou srovnanou podlahu, tyto podlahy potrebuji mít co nejnižší kvůli napojení na ostatní podlahy, nějak v tomto ohledu tomu polyši nevěřím.

Jinak variantu SDK jsem po konzultaci se známým, který dělá vše od podlah po podhledy zavrhl právě kvůli vlhkosti, jednak by byla fatální nehoda když by mi "něco málo" zatelko a i tak není tam kde dát tu parotěsku a pěna by se časem vyšlapala... a vlhkost bez parotesky by ten sdk casek "rozprášila"

stirecek*

Nivelačku žádnou nepotřebujete, pokud je podlaha hodně nerovná, dá se srovnat obyč betonem, lepidlem nebo jen podsypat. Na to to ten podlahový poliš a máte zaručené, že se nebude nic houpat. Klidně pod ten poliš můžete dát fólii proti vlhku odspodu. Když si spočítám metr OSB, metr miralonu a metr toho izofloru, tak si spočtěte, kolik vás to bude celkem stát. OSB desítka stojí přes kilo, izoflor 3mm cca 40Kč, miralon cca 10Kč, tak máte jen podklad cca 150-180kč za metr. Polystyren vyjde za hubičku ve srovnání s tím, dvojka cca 20Kč, trojka kolem 30Kč za metr a hlavně je to bez práce a hodně to zateplí a zárověň zaizoluje. Ale jak chcety vy, je to samozřejmě vaše věc.. já jen, kde jsem byl u zákazníků na okna či dveře, poznal jsem, kde jsou osb desky a kde ne, nejvíc se to houpe u půdních vestaveb a podlaha nebyla nikdy rovná. Tam bych to ale pochopil, horší, kdyř se začne deska houpat na betonu.

mám podobný problém, jen jako finální podlahu budu mít PVC, tak podle vás dát na beton polyš a na něj OSB jednu vrstvu a na to pak to PVC?

nem*
hodnocení

pod PVC bych osobně dal napr. izo-floor plus 2mm (role 15bm*1,1m) a zvážil bych parotěsku pod polyš jestli není podlaha v patře...

spáry osb (P+D) bych lepil at nedojde k proslapání spar jak jsem tu již na některém vláknu četl...

stirecek*

Pod pvc je určitě nejlepší pevný a rovný podklad. Je otázka co s osb deskami udělá vzdušná vlhkost, takže nějaké dilatační spáry by měla mít, ale ty pak budou pod pvc vidět. Když budou desky slepené, je otázka, jak budou pracovat v tak velké ploše. Mně jen nepřijde rozumné dávat osb jen proto, abych podlahu srovnal, protože tou velkou osb deskou podlahu nesrovnám, jen zakryju nerovnosti nebo vlny na podlaze. A pak tam kde budu chodit se bude podlaha houpat nebo ji zatížím nábytkem a na druhé straně místnosti se mi zase zvedne i s novou plovoučkou. Pod plovoučku bych podlahu srovnal třeba betonem nebo lokální nerovnosti podsypal pískem, deskou stáhnul, na to poliš a plovoučku, pak se nemůže nikde nic houpat a cenově je to někde jinde. Pod pvc bych raděj volil pevný podklad, beton, nivelačku...

pevný podklad tam mám (beton), ale potřebuji to ještě zvukově zaizolovat. tzn nějaký ORSIL nabo polyš

stirecek*
hodnocení

0x

Ono ani tak nejde o vrzání, ale houpání. Pokud byly parkety pevné, měl jste je tam nechat. Miralon je dnes už přežitý, nemá žádný význam, buďto podlahový polyš nebo já jsem dával osmičku hobru, nehodí se ale tam, kde je vlhko, to ale můžete řešit parotěskou. Ono i ty osb desky budou chtít nějakou dilataci, tak nevím, jestli je dobré je k sobě lepit. Zkuste si vypočítat ten podlahový polyš. Nějak takhle jsem to dělal já, parkety celkem rovné...

stirecek.rajce.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]