Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
napadá někoho, jak vyřešit následující situaci? Máme kondenzační kotel, termostatické hlavice a v obýváku termostat. V obýváku teď máme nově krbová kamna. Přízemío celkem dobře vytopí krbová kamna, ale v patře by to chtělo přitopit. Napadlo mě vyřadit termostat a nechat to na termostatických hlavicích. Jenže zase nechci přijít o možnost řízení kotle. Navíc v kamnech pravděpodobně nebudu topit pořád.
tak a teď babo raď
v obýváku bych hlavice zastavil a na termostatu bych přidal teplotu vyšší než je teplota dosažená krbovými kamny,až se vám ohřeje vršek tak nastavíte teplotu dole nižší než je deklarovaná na termostatu.Problém je ten že to nebude fungovat automaticky,budete to muset obsluhovat osobně.
jj, tak to dělám, ale nepřijde mi to moc pohodlné. Navíc si nejsem jistý, že to je úplně ideální řešení. Když to bude nahoře vytopené, tak se bude do kotle vracet teplá voda, ale termostat mu bude říkat, že má pořád přitápět, že je tam málo. Co vyhraje? Kotel nebo termostat? Asi by mi na to mohli odpovědět pžímo u výrobce - Prothermu.
To si myslím, že to je nepohodlný. Proto bych to řešil ještě jedním termostatem a přepínal je mezi sebou, ze kterýho si má kotel brát informace. Když budeš topit dole tak z horního a když topit nebudeš tak z dolního. (A koneckonců by termostat mohl být jen nahoře)
Dole bych dal termostatický hlavice, aby radiátory netopily když je zatopený v krbovkách.
Kotel nevyhraje nad pokojovým termostatem. Termostat prostě ten kotel vypne. Kotel je nastaven na určitou teplotu topné vody, pokud se mu vrací topná voda o vyšší teplotě, vypne ho vnitřní termostat. Takže s termohlavicemi bych nehýbal.
Situaci bych řešil ještě jedním termostatem v horním patře, klasicky a jednoduše paralelně prodrátovaným s tím původním. Pokud bude někde zima, sepne jeden z termostatů kotel a zbytek obstarají termohlavice ve spolupráci s vnitřním "kotlovým" termostatem topné vody. Nebude to sice vyvážená topná soustava podle projektu od inženýrů, ale bude to fungovat podle Vašich představ...
to nepůjde. termostat(jeho přijímač) je s kotelem spojený přes e-bus sběrnici, takže k tomu paralelně těžko něco připojím. Termostat je to bezdrátový, takže ho asi přenesu do patra a dole to budeme řídit hlavicemi...
Je potřeba dát termohlavice všude,tedy i nahoru,jinak topení dělá ostudu.Kotel bych neřídil,není na to důvod.
doplněno 09.10.11 20:55:Kotel nastavit na 50°C.
Pokud se netopí v kuse,je dvojnásobná spotřeba plynu.To je proto,že dům vychladne a musí se znovu natopit.Nejmenší spotřeba je tedy neměnit teplotu.
útlum mám nastavený na 18°C, takže dům neprochladne. navíc ten termostat potřebuju, kvůli připojení ekvitermního čidla. Ekvitermní regulaci podle informací z návodu(jestli jsem ho správně pochopil) řídí a nastavuje termostat.
jj, -2 je od 20ti 28. Ekviterm se u mého kotle připojuje přímo do kotle, ale o další se stará termostat. Alespoň jsem to tak pochopil z návodu.
kotel mám protherm Panther Condens a termostat Thermolink RC
Pochopil jsem to,ale problém to neřeší.Bude to fungovat jen když se to udělá podle mne.Tedy-termohlavice všude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.