Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká stoupačka

Od: tatara* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

nevíte prosím jaký rozměr by měla mít plastová stoupačka, na kterou jsou napojeny koupelny a kuchyně ve dvou bytech v 1. a 2. patře?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
06.10.11 23:21
hodnocení

0x

32mm

tatara*

Doprčic já tam dal 25 mm. Ještě že to nemám zahozené.

Děkuji za odpověď

Jestli to jsou dva byty pro Vaší rodinu, pak i 25mm bude stačit...

Správná odpověď by měla být rozsáhlejší než "32mm"...

Záleží na počtu výtokových jednotek "LU" dle ČSN EN 806-3...to v případě použití zjednodušené metody dimenzování...

Ev. by to šlo spočítat i přesně, ale dva byty nejsou zrovna něco, co by se muselo počítat takto složitě...(a ještě v 1 a 2.NP, kde se dá předpokládat slušný hydrodynamický tlak.

Potrubí PP-R 25mm Vám stačí pro 13LU (součet)...

V reálném provozu by i ta 25ka měla stačit...(pokud tedy není jeden z bytů (nebo oba) vybaveny whirlpoolem s obsahem 600l vody...

tatara*

Jsou to dvě samostatné bytové jednotky 3+1 v rodinném domku. Napojení je na veřejný vodovod s tlakem 8 (nevím v čem se to udává) a mám tlak zregulovaný na 4 dle doporučení firmy, která nám vodu do baráku zaváděla. To jsme ještě měli železné rozvody. Na současné plastové rozvody jsou napojeny pouze koupelny (jedna s pračkou) a kuchyňský dřez. Bojlery v obou koupelnách jsou 80l. Jde mi o to, když si někdo dole bude napouštět vanu, aby mi nahoře tekla voda.

Tlak ve veřejném vodovodu je tedy u Vás 8atm (ve starých jednotkách) jinak "po novu" je to 0,8MPa...za redukčním ventilem pak 4atm potažmo 0,4MPa. To je slušná a dostatečná hodnota.

Potrubí 25x3,5mm (tedy tlaková řada PN16) pro rychlost 2m/s přivede 0,5 l/s (to stačí pro dva naplno puštěné výtoky (ať již umyvadlo, dřez, nebo vana).

Potrubí 32x4,4mm pro tutéž rychlost proudění vody přivede 0,8 l/s tedy pro současné otevření tří výtokových armatur...

Samozřejmě to jsou "normované" hodnoty, při vyšších rychlostech proudění vody, ale i vyšší tlakových ztrátách může být průtok vody ještě vyšší).

Doma nemám použit větší průměr potrubí než 25x3,5mm...a při dvou koupelnách a kuchyni není nikdy žádný problém.

V reálu se opravdu těžko stane aby došlo ve dvou bytech k otevření třech výtokových míst najednou.

Nicméně pokud máte strach že 25mm je málo, pak samotná cena potrubí 32mm není tak velká aby jste to ještě nemohl vyměnit.

Pro Vaši představu...v drtivé většině panelových domů je stoupačka pro 8 bytů 3+1 napojena potrubím také 32mm...(i když s tím rozdílem, že je tam samostatně potrubí pro SV a TV..., ale jinak by to v reálu byl ekvivalent 4 bytů na potrubí 32mm...).

Situace že by voda při více puštěných výtocích netekla vůbec, určitě nenastane...maximálně by došlo k určitému krátkodobému poklesu tlaku...záleží však, kolik výtokových jednotek by bylo současně otevřeno..

tatara*

Děkuji za vyčerpávající odpovědi.

des*

Takže MC má pravdu v tom že to stačí,pokud tedy by byl normální tlak a ten chodí 6-10 atp.Jestlže je zregulovaný na téměř polovinu,(což je dobře) tak si myslím žeby měla být jak jsem už psal 32mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]