Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvýšit tlak vody v posledním patře?

Od: franke* odpovědí: 26 změna:

Zdravím a prosím o radu zkušenější,

Bydlím v bytovém domě (cca 7 let po kolaudaci). Byt je v posledním 7. patře. Můj problém je, že v kuchyni je velmi nízký tlak vody (jak studené tak teplé). V koupelně je tlak absolutně normální bez problémů. Již od začátku v kuchyni nebyl extra tlak ale nyní je nedostačující.

Zkusil jsem pročisti baterii, nepomohlo. Zkontrolovat uzávěry vody, vše v pořádku. Ptal jsem se sousedů a problém na téže patře nikdo jiný nemá.

Dostal jsem tipy od kutilů, že bude zřejmě problém v trubkách vedoucí od stoupaček směr kuchyně. Druhý mi radil, že se prodává nějaký filtr pro zvýšení tlaku (nikde jsem nenašel).

Ptám se zda někdo neví možnou příčinu ztráty tlaku a popř. jak postupovat.

Děkuji Vám za Vaše názory.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Příčina ztráty tlaku je tím,že je přicpané potrubí mezi hlavní stoupačkou a kuchyní,je nutno vyměnit potrubí.;)

franke*

Díky za odpověď! A mohl by jste mi poradit jak to vyčistit? Nebo se musí potrubí vyměnit? Protože ke stupačkám to mám cca 10 metru :(

jabraka*
hodnocení

0x

Připojení ze stoupačky bývá z bytového vodoměru do baterie koupelny a kuchyňské baterie rozbočkou a pak k baterii flexibilní trubkou(hadicí).Jak teplá,tak studená.Doufám,že není teplá voda řešena ohřívačem.Ty trubky by se za 8 let neměly ucpávat.Spíš bych problém viděl ve špatném těsnění mezi rozdvojkou a hadicí.Je divné,že je problém jak ve studené,tak teplé vodě.

JABRAKA

hodnocení

0x

franke, je potřeba hledat kde je závada, z jakého materiálu je potrubí...

pokud se trošku vyznáte v instalatéřině, najdete závadu lehce, nebo si povolejte šikulku, a najde to on.

Nemáte několk fotek?

pecenkav*
hodnocení

0x

Polozim asi dost hloupou otazku, ale zajimalo by me, co vsechno si v ty baterii cistil?

doplněno 06.10.11 21:36:

A co je to za baterii? Nastenna a nebo stojankova?

troja*

... je to dost složité odpovědět, ale začal bych tím, že odšroubuji náústek na trubičce - ramínku ze kterého vytéka voda. Je to takový malý váleček, ve kterém je několik sítěk na zachytávání nečistot - pozor! Při vyndavání - rozebírání si zapamatovat jak jsou složené nejen síťky, ale i kroužek -perlátor

Toto celé bla, bla je pro standardní baterii, nikoliv pákovou

pecenkav*

Ty ses franke?

franke*
hodnocení

0x

Zdravím a děkuji za Vaše názory,

baterie je tam páková (stáří také 8 let jako celý byt). Čistil jsem pouze koncovou část (rozmontoval, vyčistil sítko - byla značně znečištěna, vyměnil těsnění) ale moc to nepomohlo.

Chtěl bych se Vás zeptat na postup opravy, abych začal nejmnším zlem:

- zkusit vyměnit vodovodní baterii? (může se zanést jinde než u koncového sítko)

- pokud to nepomůže zkontrolovat rozvody vody pod dřezem

- pokud ani to nepomůže tak bude problém v trubkách v zemi stoupačkami a dřezem (to už bude nutné zavolat instalatéra, že?)

Chápu postup řešení správně?

Děkuji

xxxx*

Někdy se dává ještě sítko do hadiček pro přívod vody (stojánková baterie), nebo za převlečnou matkou na stěně (nástěná baterie). Pokud je to stojánková baterie, tak se kouknout jestli tam jsou rohové ventily, ty rozebrat a vyčistit. Také se rádi zanášejí. Zavřít samozřejmě hlavní ventyl vody v bytě.

franke, vy jste vyčistil jen sítko na konci hubatky? Sundal jste "baterku" a vyčistil i sítko pod ní?

To si děláte kozy, že jste nesundal "baterku"

hodnocení

0x

Pokud máte potrubí plastové, je nepravděpodobné, že by bylo zarostlé kamenem. Jak psáno výše, některé připojivací hadičky mají ve šroubení ještě jedno sítko (kdo to vymyslel, byl fakt génius). U nástěných baterií se může sítko vyskytovat také. Takže odpojit hadičky a sítko vyčistit, nebo lépe odstranit.

Chaputo tak, ze to sitko tam je proto, aby se Vam neznicila kartus v pakove baterii, alespon to v nekterych navidech pisi

Jo, chápete to správně. Ale o případném jednoduchém čištění asi vynálezce moc nepřemýšlel.*bzum*

doplněno 07.10.11 08:02:

Pokud jste měl ucpané sítko na výtoku, je víc než pravděpodobné, že sítko na vtoku (pokud tam tedy je) bude ucpané ještě víc.

pecenkav*

Nezapomen, ze ty sitka za baterii museji byt, jinak mas po zaruce, tak nerad, ze se maj rovnou vyndat.

nevím, jak je na baterie dlouhá záruka, ale tazatel jí tam má 7 let.

pecenkav*

To chces po lidech, aby si u baterie, na kterou je zaruka treba 5 let, po 5 letech tu baterii sundali jenom kvuli tomu, aby ty sitka vyhodili?

To uz ani nevedi, ze tam nejaky maj.

To ne. Mám takovou zásadu, že dokud něco funguje, zbytečně do toho nešťourám. Ale pokud už se to ucpe a stejně to musím rozebrat, snažím se, aby se příště nemělo co ucpat.

pecenkav*
hodnocení

0x

Jinak, uz sem zazil i plnou hubici bordelu, proste je potreba tu baterii prohlidnout uplne celou, ty sitka(perlatory) se dneska uz vetsinou nedaji rozebirat, davaji se rovnou novy, je to kolem 30,- a mam klid.

hodnocení

0x

"nějaký filtr pro zvýšení tlaku"

si neumím představit. Číb by se ten tlak zvyšoval? To by muselo být nějaké přídavné čerpadlo (samozřejmě něčím poháněné). Navíc není rozumné odstraňovat následek poruchy, ale její příčinu. Kdysi kdesi (Sibiř?) řešili pokles tlaku v dálkovém plynovodu zvýšením tlaku v čerpací stanici. Následky byly katastrofální.

des*

magdon-následky byly katastrofální-Lukaševičovi "přiteklo"2x tolik plynu a zadarmo!

To už je dávno, vládl tuším Brežněv. Lukaševič tenkrát ještě nebyl;).

Tenkrát plyn někde na trase utíkal a vytvořil v terénním ďolíku "jezero". Když do toho vjel vlak, tažený elektrickou lokomotivou, bylo vymalováno.

des*

magdon-Protože je zemní plyn lehčí než vzduch ,tak jim dalo dost práce ,to jezero udělat.

Vím, že je zemní plyn lehčí než vzduch. Takhle to tenkrát psali v novinách. Třeba to byl propan-butan.

doplněno 07.10.11 18:20:

Ale to už jsme zase trochu mimo téma ;).

hodnocení

0x

Vyčistit nebo vyměnit výtokovou baterii.

*sok*Než něco napíšete, měl byste si přečíst předchozí odpovědi.

hodnocení

0x

zastavte vodu odmontujte baterii nebo vyšroubujte roháčky a pomocí redukce 1/2" na 3/4" (redukovaná vsuvka) našrobujete do zástřiku ve zdi a na druhou stranu dejte kousek hadice spřevlečnou matkoua sáčem3/4" a zkuste zda je dostatečný průtok vody když ano vada bude třeba v rohačcích nebo v bateri a když né tak může být závada taková pokud jsou rozvody v plastu že při montáži přehřáli spoj kde došlo nahrnutí materiálu a zůžení vnitřního profilu trubky následně stačí uvolnění nečistot třeba při odstávce a znovu puštění vody a nčistoty s vtomto bodě zaseknou.Pro zjištění bych doporučil půjčit si stetoskop a nejlépe v noci když je klid v domě otevřete vodu nejdříve třeba teplou a přikládáním stetoskopu po trase potrubí hlavně tam kde jsou kolena posloucht tam kde je seškrcen průtok voda syčí a to by mohla být příčina, samozřejmně to může být i na rovné trase tam kde potrubí spojovali hrdlem. Taková místa kde zjistite hluk si označte a opravujte přednostně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]