Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta stavebního deníku

Od: achyleus odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám stavební firmu a na jedné stavbě r.d. velice starého a poblázněného stavebníka, v průběhu stavby bylo mnoho změn.

Vsechny byly poctivě zaznamenány do SD. Avšak v průběhu financování stavby došli stavebníkovi peníze. Stavba se na několik měsíců přerušila.

Po nějaké době se ozval stavebník že má cikrka 100.000.- a že by chtěl dokončit koupelny a dlažby.

Ty jsme mu také provedli spolu s dalšími pracemi až do vyčerpání příslušné částky.

Po jejím vyčerpání, se začal stavebník kroutit, že jsem mu účtoval moc. To mu jsem schopen snadno prokázat.

Ale najednou se ztratil Stavební deník. A samozřejmě nikdo neví jak je to možné. Jak mám ted postupovat když deník zmizel ze stavby a já nemám nic v ruce/změny požadavky nad rámec smlouvy apod./ pouze v SOD mám odst. že k dokonč. kcím se musí Sdozor či stavebník vyjádřit do tří prac. dnů jinak se berou za odsouhlasené.

Co z toho plyne a zdali má možnost mě stavebník nařknout že změny které již byly odsouhlaseny a provedeny dříve a zaplaceny, že je nepožadoval.

Moc díky za každou zkušenost.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Nečekal bych až co dacan vymyslí,zaútočil bych první,je potřeba mu vzít vítr z plachet.Vyčůránků je hodně ale moc nemyslí.

buss
hodnocení

0x

Příště si vést provedené práce, činnosti duplicitně pro sebe. Nějaké doklady snad jsou, ne? Též řádná smouva o dílo.

hodnocení

0x

Smůu máte bohužel minimálně v tom, že Stavební denník je věc stavební firmy...nikoliv stavebníka..

Ovšem pokud by to došlo až někam k soudu, pak by se určitě vrala v úvahu výpověď svědků...a i ocenění provedených prací soudním znalcem, pak by se dalo dokázat že provedené práce jsou za 1500000Kč...ale stavebník zaplatil 960000.

Zase na druhou stranu...ceny jsou smluvní...že..a paragrafy pokroucené...

technikjirik*
hodnocení

0x

Jestliže je sjednán stavební dozor, pak ten má jistě vytrhanou druhou stránku tedy první kopii. Pak je tu nějaký pasport počátečního stavu budovi před započetím prací a soupisy provedených prací na základě které pak provádíte nějaký měsíční výkaz pro hospodaření a výplaty zaměstnanců, takže není problém dokladovat výkon na stavbě a pak podle průměrných cen nebo podle dohodnutých cen či podmínek pak udělat soupis provedených prací. Tyto práce jste prováděl na základě nějaké objednávky. Položky jednotlivých položek jsou pak dány tím co bylo nutné provést za práce, aby stavba byla v současném stavu.

Příklad: Jestli mám hotovou zámkovou dlažbu jaké úkony jsem musel provést? Výkop, podsyp hutnění dosyp hutnění pokládky spárování hutnění, dovoz materiálu, odvoz výkopku. atd.

Pokud tedy není deník a stavebník rozporuje vaše ceny pak je tu tento postup rozkladu položek a pak at platí podle cen v místě a čase obvyklých. To si může zjistit tím, že požádá soudního znalce který udělá rozklad i s razítkem a je to podklad i pro případné soudní řízení. Tedy budou navrženy průměrné ceny za prokázané práce a může se stát že zaplatí daleko víc než za kolik jste se původně dohodli.

Po právní stránce, je ztráta stavebního deníku dost problém a může vést až k pokutě od stavebního úřadu případně i ke kárné žalobě v komoře pokud jste členem.

Asi jsem to napsal dost zmatečně ale snad vám to pomůže

doplněno 06.10.11 12:17:

pokud nemá stav. dozor vytrhané kopie a stavebník nechce přistoupit k opravné verzi deníku, jděte se sám sebe prásknout na stavební úřad, dřív než to udělá někdo jiný, protože jestli se jedná o zakázku s stavebním povolením musí se stavební deník předkládat ke kolaudaci. Poproste dozora o součinost k vyhotovení kopie a at pod to dá razítkou o tom že nový zápis odpovídá zkutečnému provedení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]