Nejste přihlášen/a.
V mém domě cca 100 let starém je kanalizace,zřejmě dodělávaná později, ve sklepní chodbě 2 metry vysoko.Tedy až u stropu chodby. Pak se svažuje někam dolů v nepodsklepené část pod podlahou dalšího pokoje. Kameninové roury jsem už utěsnil, dříve v chodbě kapaly. V okolí rouy cca 2 m na obě strany a také nad kanalizací, tedy v obytné části vzlíná vlhkost a omítka "kvete".Dům je po rekonstrukci , pár let to bylo dobré, až nyní se začíná objevovat to kvetení. Myslím, že někde propouští kanalizace.
Takže dotaz zní: dají se kanalizační roury nějaj jednoduše zalepit? Třeba nalitím čehosi co tam uvnitř utěsní ty špatně betonem spojené roury?
Vykopat záchod, vyměnit cca 2 metry trubek , vykopat v chodbě obytné část podlahu, je to poslední na co mám chuť.
Díky za radu.
Jelikož rodiče mají na chatě také starší kanalizaci a ta už nebude v ideálním stavu, tak jsem se o toto cca dva roky zpátky zajímal. Existují firmy, které Vám potrubí prozkoumají kamerou a potom, pokud je zjištěna netěsnost, se potrubí speciálním zařízením nejdříve pročistí a poté se na stěny nanese jakási látka, která utvoří nepropustnou vrstvu. Je to ale celkem dost drahá záležitost - i když ceny jednotlivých firem se dost liší... My jsme to nakonec nerealizovali (i když je to asi otázka času). Tuším, že nejlevnější nabídka vycházela na 2 000 Kč za metr potrubí.
doplněno 06.10.11 09:57:Nevím, jestli zde mohu vkládat odkazy na stránky firem (ať tedy kdyžtak administrátor provede smazání), ale zde se můžete podívat, kolik přibližně stojí revize (tzn. "jen"prohlédnutí trubek, bez následné opravy)...
doplněno 06.10.11 10:07:Tak jsem ještě koukal na původní emailovou komunikaci s firmami, které se bezvýkopovými opravami zabývají.
Nejdříve je vždy nutné potrubí vyčistit a provést kamerový průzkum - až poté dojde k rozhodnutí, zda jde potrubí opravit bezvýkopovými pracemi nebo ne. Pokud ano, dojde k nacenění až poté.
Z jedné firmy mi napsali: V případě úsekové opravy u potrubí DN100 je orientační cena při délce 10,0m 21000 Kč.
Z jiné firmy mi napsali: Na základě prohlédnutého záznamu můžeme doporučit nebo nedoporučit bezvýkopovou metodu opravy vložkováním - kritéria proveditelnosti jsou - přístup do potrubí, existence odboček z realizovaného řadu, množství ohybů - kolen. předběžná cena za 1m vložky je 6000 - 8000 Kč za předpokladu realizace 5- 10 m. Při kratším úseku se cena za 1m zásadně zvýší.
Takže vidíte, že ceny se dost liší - u jedné firmy cca 2 100 Kč/m, u druhé 6 - 8 000 Kč... Ale je otázka, zda se jedná o naprosto totožný způsob opravy, nebo je u té dražší nabídky použito "sofistikovanějšího"způsobu opravy...
janmega, obávám se, že Váš návrh je špatný. Vždyť nevíte, jak vypadá stěna trubek uvnitř, zdali není usazenina na stěnách. Pak by Vám žádná hmota nedržela...
takže vyměnit za nové!
Dovolím si lehce nesouhlasit - firmy, které se čištěním kanalizačních rozvodů zabývají, dokáží kanalizační trubky i "vyfrézovat" - to když už třeba do trubek prorůstají kořeny apod. Potom by mělo být možné provést vyvložkování nebo speciální vrstvu... Ale je to samozřejmě případ od případu, nemusí to platit vždy...
Tomášku, klidně nesouhlaste, ale já s Vámi souhlasím. Jsou takové firmy co to umějí. Ale tazatelka chtěla jen cosi nalít do trubek...páč Váš postup je sice reálný, ale silně drahý...
Tak to ano - jak zpětně koukám znovu na dotaz, tak v něm skutečně bylo zmíněno, zda se dá do trubek jen něco nalít. Což by skutečně nepomohlo. Ten můj postup bohužel silně drahý je, ale pokud člověk nechce kopat trubky, tak je bohužel jediný možný. Podobný problém řešíme (i když ne akutně, spíš preventivně) u domu rodičů. Ten je částečně podsklepený a potubí vede do septiku u pod tou nepodsklepenou částí domu. A tam se už člověk zpětně těžko dostane :-/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.