Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Promrzání rohů - kdo pomůže?

Od: piero* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám problém s (podle mě) promrzáním rohů.

Jedná se o cihlový byt v činžovním domě ve 4np. Sousedící barák (v nižších patrech je společná stěna) je o jedno patro nižší, takže na úrovni stěny našeho bytu je jen sedlová střecha. Oba dva rohy této stěny jsou otočeny na sever i když jeden z nich je trochu chráněný střechou. Zato do druhého se opírají větry, které se svezou po střeše. Navíc nad námi je už jen půda. Stěny domu a půda jsou nezatepleny.

Byt to byl chladnější vždy, ale po výměně kohoutů u centrálního topení za termohlavice (mají asi menší průtok) a zavedení měřáků na teplo nám tyto rohy (obzvláště ten jeden) začaly vlhnout a tvořit se plíseň, i přesto že se v místnostech (u nás) topí naplno. Nejedná se o nějaké fleky, ale souvislou mapu, která má u podlahy šířku metr na každou stranu a u stropu asi 20cm. Tento jev se týká pouze období kdy jsou teploty kolem nuly nebo pod nulou a v obdobné míře a rozsahu se opakují již několik let. Přes léto vše opět vyschne.

Vnitřní zateplení nepřipadá v úvahu vzhledem k velké vlhkosti rohů a studených stěn. Jsme v bytovém družstvu, které se k mému problému staví laxně. Naposledy jsme se dohodli, že když si někde seženu papír potvrzující promrzání, začnou se tím zaobírat.

Můj dotaz je:

- jak lze zjistit / změřit zda se jedná o promrzání, nejlépe nedestruktivní metodou; kdy to lze zjistit? (opět jen v mrazech?)

- na koho se obrátit o pomoc? znalce / stavaře / organizace?

- lze na sdružení nájemníků naléhat za podpory nějakého zákona, nařízení,... tak aby v co nejkratší době došlo k zateplení stěny / baráku?

- jak vzniklou situaci řešit?

Již jsem zoufalý, vymalování na jaře je to nejmenší, spíš se mi jedná o dlouhodobé nezdravé podmínky k žití, přestože plísně stříkáme savem, škrábeme loupající se omítku... Děkuji za odpověď. Piero

Promrzání rohů - kdo pomůže?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Tam úplně jasně zatéká,jděte s tím na hygienu,pak se vaši domácí pohnou.

mrkva*

Tam úplně jasně nezatéká, nýbrž kondenzuje

jabraka*
hodnocení

2x

Piero.

Ve vašem bytě nezatéká,ale dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na studené stěně.Jediný způsob,jak tento problém odstranit,je zateplení problémové stěny.A také zateplení podlahy půdy.Další možností je dodatečné přitápění před stěnou,což podstatně zvýší náklady bydlení.Pokud je družstvo hluché k problémům nájemce,nezbývá,než se soudit o náhradu těch výdajů navíc.

JABRAKA

hodnocení

0x

piero, dobrý den.

pokud vidím dobře na malých obrázcích, zřejmě se bude jednat o tepelný most, kondenzaci vlhkosti na studeném povrchu.

Nejdříve je třeba 100% vyloučit zatékání, což asi nebude problém. Jelikož se vlhkost rozšiřuje směrem dolu (zatékající voda by byla obráceně) je třeba zvětšit povrchovou teplotu stěny.

1) ano lze to změřit termokamerou

2) ano určitě a klidně hygienou...

4) zateplit

doplněno 05.10.11 17:16:

pitro,

Družstvo musí konat. Pokud ne, obraťe se na soudního znalce, ten sice za poplatek, ale správně napíše závady. Jestližš opradu není zateplen strop a stěny, je to mrazem.

Dále změřte vlhkost v bytě, a teplotu, tu si zaznamenávejte, pomůže to v dokazování.

piero*

Dobrý den, na hygieně jsem se už informovat byl, ale nepochodil. Řekli mi, že jim už veškerá práva ohledně bydlení v soukromých bytech byla odebrána, takže mi nepomohou... možná se nechtělo... Každopádně mě poslaly na stavební obor, kde jsem zase nepochodil, bylo mi řečeno, že oni dělají jen nové baráky před předáním... kolaudací... už nevím přesně. Každopádně jsem nepochodil.

Proto jsem se ptal na koho se obrátit, kdo by byl schopen pomoci, ať už s měřením, či "právní" pomocí, teda kromě soudů, tak dalece ještě odhodlán nejsem... :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]