Nejste přihlášen/a.
Chceme prodat zahradu ale přes náš pozemek vede napojení vody k sousedovi což není v žádných dokumentech zaznamenáno.
Není to ani tzv. věcné břemeno...Soused tvrdí že se na napojení vody přes náš pozemek dohodl s mým otcem, který už 27let nežije a majitelem pozemku jsem já.
Soused odmítá napojení vody na našem pozemku odstranit což je kvůli prodeje pozemku nutné.
Chtěl bych poradit, jak mám v takové situaci postupovat.
Nevím proč je nutné odstranit tu vodu, při prodeji pozemku(budoucí stavební parcela?), ale než se začnete soudit, zkuste vymyslet nějaké jiné technické řešení, jak to udělat s jeho vodou. Jedná se zřejmě o vydržené věcné břemeno a myslím, že pokud soused nemá jiný zdroj vody, soud vyhoví jeho námitce a vyjde vstříc spíš jemu, než Vám.
ano...zahrada bude jako stavební parcela a kupec by za toto věcné břemeno žádal velkou slevu...
Vodu si soused natáhl od silnice tou nejkratší cestou "leteckou čárou", nebyl by pro něho problém předělat napojení vody okolo...
Potíž je v tom, že soused je arogantní a nedá se s ním rozumně domluvit - mimo jiné se s námi hádá i kvůli ořechu z naší zahrady, již 30 let sbírá ořechy které padají přes plot, což nám ani nevadilo...30 let má o strom opřenou haldu dřevěných kůlů (podpěr), což nám taky nevadilo...no ale když jsme šli ted posbírat ořechy tak na nás vyjel že za nás uklízí spadané listí z cesty...
Když jsem mu řekl že za to má i spadané ořechy, tak na nás vyrukoval že je nový zákon a spadané ořechy jsou prý jeho a větev ořechu o kterou má opřené kůly je prý taky jeho protože přesahuje na jeho pozemek! :D
Taky vyhrožuje, že nedovolí přes "jeho cestu" napojení na obecní kanalizaci - kupcům našeho pozemku...
ÁÁÁÁÁCH JOOOOOOO
Nejsem právník, ale podle mne i kdyby došlo na soud budete mít smůlu...Váš soused již má u Vás věcné břemeno tzv.vydržené...
"Vydržením vzniká věcné břemeno v případě, kdy oprávněný držitel práva, tedy ten, kdo právo vykonává pro sebe v dobré víře o tom, že mu právo patří, využívá toto právo nepřetržitě po dobu nejméně deseti let. Účinky vydržení nastávají přímo ze zákona, tj. splněním uvedených podmínek vzniká právo odpovídající věcnému břemeni, jakož i povinnost věcného břemene. Vydržením však nelze získat právo odpovídající věcnému břemeni k nemovitostem ve vlastnictví státu nebo zákonem určených právnických osob."
Já osobně bych přes vůj pozemek nikomu cokoliv vést nedovolil...Právě z toho důvodu který popisujete. Před 20ti lety to mohl být "hodný" soused...dneska blbec...ale smůla je na Vaší straně.
Naprostý souhlas. Zkuste se se soudeme domluvit, pozvěte ho na pivo a navrhněte např. že přeložení přípojky vody budete realizovat společně a náklady rozdělíte mezi sebe rovným dílem. Třeba se zkamarádíte a určitě to bude pro oba lepší, než se tahat po soudech.
tak s ním je domluva absolutně nemožná...
podle mě si na mém pozemku mohu dělat co chci, takže co by stalo kdybych jeho vodu jednoduše odříznul a zaslepil?
Za návrh řešení sousedovi nic nedáte - maximálně Vás odmítne. Pokud mu vodu odříznete, vztahy mezi Vámi se vyhrotí a pak můžete čekat odplatu (čert ví, čeho je schopný) a tahanice po soudech.
doplněno 04.10.11 11:58:Bohužel, přechozí majitel pozemku dovolil a Vy teď musíte nést následky.
Tak znovu...
Váš soused již za 10 let existence vodovodní přípojky přes Váš pozemek získal vydržené věcné břemeno..
Bohužel pro Vás tedy, pokud mu vodovodní přípojku překopete, pak pokud by došlo na soud, mu také zaplatíte její opravu..
Správné mi to nepřipadá, ale podle zákona je "pravda" na straně Vašeho souseda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.