Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eps do podlahy - kabely, topení

Od: kolonial* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, mám prosbu ohledně pokládky podlahového eps (100 Z, 2x50 mm).

Situace je taková: mám položenu hydroizolaci, ovšem na ní leží kompletní elektroinstalace a trubky topení (ne podlahové vytápění, obyčejne CU trubky ústředního vytápění). Jde pokládku první vrstvy (50 mm) - musím polystyren drážkovat, vyřázavat a podobně? Neexistuje elegantnější řešení?

Díky za radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Jak pravil Milan,máš špatně už princip.Nevím,proč si děláš problém skrýváním trubek topení(přívodů)Ty jsou vydatným zdrojem tepla a jako takové vyvíjejí ztráty.Pokud je důkladně neodizoluješ od základů,vytápíš je pro krtky.Takže je lépe přívody k radiátorům vést v místnosti,teplo trubek využiješ ke zvýšení účinnosti topení.Pokud bys chtěl vést přívody k radiátorům podlahou,musel bys je podložit aspoň 30 cm izolace.

JABRAKA

hansschuman*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Samozřejmě existuje.

Podobný problém, jsem řešil již před lety.

Tento prostor je možné vyplnit speciální násypovou směsí, která se používá na suché podlahové systémy.

Vznikne vám tak rovná plocha ne kterou můžete pokládat rovnou podlahové desky. Záleží ale na výšce kabelů a trubek.

Jiným řešením může být celý povrch sorvnat potěrovou směsí a na dobře proschlý podklad pokládat EPS.

Pak je zde možné řešení vytvoření dutiny, která by byla tvořena z dřevěného roštu a desek cemento-vláknitých (Cetris) pro možnost např. lepení dlažby.

Tyto desky jsou navíc nehořlavé, voděodolné a vysoce zatížitelné.

Pro zpevnění je možné použit jako podklad techto desek desky OSB s vysokým faktorem vodoopudivosti.

Celé řádně prošroubovat nerez podlahovými vruty

Izolace by byla umístěna ve vzniklé dutině.

S pozdravem

Hans S.

doplněno 29.09.11 15:42:

Co se týče Cu trubek od ústředního vytápění.

Je nutné je řídně zaizolovat proti úniku tepla a tím i velikým tepelným ztrátám.

hodnocení

1x

koloniále, pokud jsem Vás pochopil tak to máte špatně!

Na lepence musí ležet EPS a až na něm ty trubky, kabely atd. Volně ležet. Pak se dává druhá vrstva EPS tak, aby byla výška trubek s výškou EPS, pak třetí vrstva překrytí!

Pochopil?

kolonial*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za info. Jen ještě doplňující dotaz - proč by měly být kabely uloženy v eps a ne pod ním?

Děkuji

paaja*

Elektrickým kabelům je to jedno. Ale protože by trubky k topení měly být uloženy na EPS jak tady odborníci už upozornili, bude jednodušší položit na EPS všechno. Taky pozor na křížení a blízký souběh kabelů a nezaizolovaných trubek! Horká trubka udělá s izolací pěknou paseku.

koloniále, nevím zdali jsem Váš dotaz pochopil, ale dávat kabely pod EPS je přeci nesmysl. Topné kabely musí být co nejblíže k povrchu podlahy a co nejméně izolovány.

Něco jiného jsou trubky, ty se dávají pod izolant, aby cestou neutikalo teplo

kolonial*
hodnocení

Aha, tak už vím, kde je chyba - nerozumíme si. Nejedná se o topné kabely, ale o klasický rozvod elektřiny (CYKY kabel). Trubky jsou pak jen přívody pro radiatory (trubky chráněny 15 mm izolací - návlek).

Jejda, to jsem to popletl, odpovídám na jinde na podlahové topení a hned jsem nabyl přesvědčení, že máte taky kabely na topení. To byla jen koupelna...

Vše zakyjete do EPS, aby byl povrch pro betonování rovný, lépe se betonuje, nepřekáží trubky kabely atd...

paaja*

koloniale, ale ty trubky k topení zvedněte aspoň nad tu první vrstvu EPS. 15mm návlek je při teplotách, které jdou do radiátorů jako nic. Zkuste u někoho takovým návlekem obalit roztopenou přívodní trubku k radiátoru a za chvilku si na ni sáhněte ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]