Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Hledám stránky, na kterých bych mohl namýchat barvu tak jako v reálu. Jde mi o to zjistit, kolik žluté nebo oranžové potřebuju přidat do hnědé, abych získal příslušný odstín. Našel jsem pár stránek, ale ty bohužel pracují jen ve formátu pro počítač - RGB (Red Green Blue). Tzn. že když chcete získat hnědou nastavujete červenou a zelenou. Což v reálu takhle vůbec není. V reálu mícháte buď hnědou a do ní přidáte žlutou nebo dáte černou, červenou a do ní případně ještě nějakou jinou barvu pro odstín.
Nevíte tedy někdo o stránce, kde by člověk mohl zadat jednotlivé barvy a co to udělá, když je smíchám dohromady jako v reálu? Ideální by bylo kdyby tam ještě byly nějaké údaje o množství nebo o poměru.
Barvu, kterou potřebuji namýchat je Pantone 7512 C, a chci to udělat pomocí Hetcolor tónovacích barev.
Pokud si koupíš barvu HET,prodejna(ta která má míchací zařízení)ti ten odstín,který si vybereš,namíchá zdarma.
JABRAKA
A namíchají mi to i když budu chtít 0,35 kg neředěné? Nebo to míchají jako jen pro větší množství? To se mi právě nechce věřit, že by se s tím někdo chtěl piplat kvůli tak malému množství.
Mají pixličky po 1 kg.Protože se dá vždy namíchat přesně stejný odstín,není to na překážku práci.Menší množství míchat je nesmysl.
JABRAKA
Až tak velký nesmysl to není, to záleží na tom co a jak chce člověk namalovat. Stejně jsem tu barvu musel zředit vodou, protože to bylo tak husté, že by se s tím nedalo pracovat. Maloval jsem takové dekorativní čáry štětcem na stěnu a ještě jsem to dělal tak, že jsem jen špičku štětce velmi zlehka namočil do barvy, pak do vody, pak to otřel o noviny a pak teprve maloval na zeď. Takže těch 350g oranžové mi na jednu stěnu vystačilo. Došla však žlutá, protože jsem ji poprvé vybabral, když jsem tu barvu nenaředil a než jsem přišel na to jak to budu kreslit. Teď už vím, že nemá smysl na žlutooranžovou zeď nanášet žlutou barvu, protože to není vidět Celkové výdaje 3x350g barvy a dělá to 204 kč za obě barvy.
za tónovací barvy Hetcolor
Tak to je problém, protože se musím vejít do určité částky včetně pomůcek... Takže si koupím ty dvě lahvičky a nějak si to namýchám, ale škoda, chtělo to nějaké stránky, na kterých bych mohl nejdříve zaexperimentovat abych zjistil jaké odstíny koupím.
Určitě to mýchání doma vyjde dráž, než si to nechat namíchat v prodejně. Vloni jsem to počítala s prodavačem a nechala si to namíchat.
Nechápu proč by to mělo vyjít dráž. 2x0.35 = 0.7 a 0.7<1.0 ... Do té hnědé se přidá jen trochu oranžové a není třeba aby se vybabrala celá hnědá. Klidně si mohu odlít 3/5 hnědé, do té přimíchám trochu oranžové a pak si budu hrát s těma třema barvama.
Našel jsem něco když jsem hledal "Online Color Mixing Palette for Painters"... Něco takového jako mi vyhodil Google jsem chtěl, jenže oni tam mají jen několik barev, které si zase nemohu sám nastavit... Takže taky nanic. Přesto ještě jedna hodnotná věc tam je:
To je dost dobrý článek, který stojí zato si přečíst, aby člověk nezkazil malbu (lekce 7 a 8 - jsou o tom jak tónovat barvy, aby člověk nezkazil malbu).
No nevím, ale podle monitoru to určitě nenamícháš. Musel bys ho mít barevně zkalibrovaný a nastavený na denní teplotu barev a i kdyby se ti to podařilo, po zaschnutí bude barva vypadat zase jinak a už nikdy ji nenamícháš tak, jako kdyby sis ji nechal namíchat podle čísla. Myslím, že ten experiment tě bude stát víc, než si to nechat namíchat nebo koupit už namíchanou. Ta kilovka zase není tak drahá.
Zítra se jdu zeptat na tu barvu, ale jsem z toho dost nervózní, protože stále nevím jestli bude ten odstín, co jsem chtěl, ale asi ne. V tom regálu toho mají nějak málo a tak si to beztak budu muset namíchat doma. Ve vzorníku tónovacích barev Hetcolor se píše, že se to má míchat s bílou akrylovou barvou, ale já jsem se právě dočetl, že barvy se nemají míchat s bílou, protože by ztratili svou sytost (vybledly by) a že se má použít žlutá. Další říká, že se to má ředit vodou, ale to by z toho byla břečka. Tak to teda nevím jak to dopadne.
A ještě jsem se dozvěděl, že žlutá Hetcolor HC 0610 má sníženou světlostálost, takže to asi taky není to pravé ořechové. Sice to bude v interiéru, ale bude tam každé ráno/dopoledne svétit slunce, takže jaký má smysl kupovat barvu, která vybledne...(?)...
RGB je aditivní míchání barev - pridáním všech vznikne bílá, to co hledáš ty je subtrativní míchání barev a to dělá např tiskárna. určitě na netu najdeš jak se dá udělat barva ze základu CMYK, ale ty nemáš C, M, Y, K složky, ale už hotové barvy, takže bys piodle mě musel přepočítat hodnoty těch základních do cmyk.
příklad chceš cmyk barvu 144,100,2,19
ale nemáš složky, ale máš k dispozici barvy 120,0,0,150 a 10,180,200,10 a 162,78,69,0 tak asi lze, po troše přemýšlení zkonstruovat vzorec, jakým způsobem to zkombinovat aby ses maximálně přiblížil výsledku
Ale problém je, že bez spektometru neznáš složení barev co máš k dispozici a pokud to budeš odhadovat z monitoru, tak se dost seknes...
Taky radím nechat si to namichat v obchodě, stojí to pár stovek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.