Nejste přihlášen/a.
Narazil jsem na novostavbu RD, kde v přízemí je podlahové teplovodní topení + krbová kamna. Od nich je rozvod tepléhe vzduchu do patra - dva pokoje 26m2 a jeden menší. Majitel měl v těchto pokojích plánované ještě přímotopy. Je tento způsob dostačující? Já z těch přímotopů moc nadšený nejsem. Byl by problém dodatečně dodělat rozvod do radiátorů od el kotle pro podlahovku? Dům je z ytongu, má údajně dvojté zdi pro lepší izolaci.
Problém by to snad být neměl. Moje kamarádka má takto v domečku topení uděláno - přízemí podlahovka - a ložnice v patře malý radiátor. Otázkou ovšem je, zda bude dostačovat velikost/výkonnost kotle. Jinak my tady zrovna "běžíme" na telplý vzduch. Pokoje se ohřejí dost rychle (plynový kotel). Ovšem když vám v noci zapne termostat a začne foukat teplý vzduch v ložnici, tak je to na zabití. Průduch se nedá zavřít, už je to zastaralé. Čekáme na klasický bojler a radiátory.
Já bych to možná zkusila jednu sezónu vydržet s topením, které je tam teď. Uvidíte, jak vám to bude vyhovovat a stačit. A když ne, radiátory můžete přidat později.
Jde o to, že v patře to není ještě dodělané- takže nejsou ani ty přímotopy. A abych pořídil přímotopy a za rok zas radiátory, to nemá význam. V krbovkách se nebude topit pořád, představa že vstávám do zimy, nebo přijdu domu a budu čekat než se to vyhřeje mě moc netěší. Mě se ty přímotopy prostě nezdají
El kotel topí pro podlahovku ca 35-40°,na normální radiátory musí topit aspoň na 60.Kombinace obojího samozřejmě jde,ale je to komplikované.Původní majitel to měl vyřešené dobře,teplovzdušné vytápění + přímotopy je dobrá volba.Co nevytopí teplovzdušné,dorazí přímotop.Nebojte se toho.
A dají se ty přímotopy taky nějak programovat? Aby se dala udržovat teplota a nastavit čas kdy by měly začít topit?
Námětů řešení na řízení tepelných spotřebičů v otopné soustavě je přehršel a musí se řešit s ohledem na silnoproudé zařízení,tedy jako vyhrazené el.zařízení.Tady se bez odborníka neobejdete.Řídit se dá od termostatů až po sekvenční automaty. Až za nim půjdete,měl byste si ujasnit,jakou částku jste schopen do toho dát.A musí být projekt! a revizní zpráva!
Jinak lze přímotop zapojit do zásuvky bez dalších nákladů,každý takový má svůj termostat,který si nastavíte,jak se vám hodí.
takže pokud zapojím přímotop do zásuvky, můžu si na něm nastavit konkrétní teplotu kterou bude udržovat a čas kdy by měl začít/přestat topit? Nebo je to pouze na principu termostatické hlavice jako na radiátoru?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.