Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se podělit o jednu skutečnost a poprosit o názor a způsob řešení. Vybíral jsem projektanta, celkem ze 4 jsem si vybral jednoho a ostatním poděkoval.. myslel jsem že vše skončilo ale jeden z odmítnutých mi poslal fakturu na 1524,- kč že jsou to náklady spojené s naším ústním jednáním. Upozornuji nic jsem nepodepsal ani se s ním nedomluvil. Je to možné aby to po mě požadoval? Děkuji za jakoukoliv reakci.
Zkouší to. Já bych to neplatil a fakturu bych mu minimálně doporučeně (lépe pak s dodejkou) zaslal zpět s tím, že je fakturace nepodložená. Na 99% se už neozve. To, že pro Vás zpracoval nabídku, kterou jste pak nevzal, je jeho "podnikateské riziko", které mu stejně zaplatí ti, pro které pak dělá. V tomto případě však sází na to, že když má někdo statisíce nebo miliony na rekonstrukci či stavbu, nebude se nad pár stovkami pozastavovat a zaplatí...
Záleží na tom, podle čeho jste si nakonec vybral jednoho ze čtyř? Měli pro vás něco vypracovat a předložit návrh? A i kdyby, projektant vás měl předem informovat/upozornit na náklady, které s tím ev. mohou být spojené. Ovšem pokud neinformoval, tak je to trošku zarážející. Asi nemá dost zakázek, tak si potřebuje peníze vydělat jinak. Jestliže bude profesionál, tak bude přeci "bojovat" o zakázku co nejlepší prací, aby ji dostal. To je jakoby vláda zadala tendr, přihlásila se do něj firma a chtěla po vládě zaplatit za to, že vypracovala návrh do tendru.
Já bych pánovi taktně naznačila, že při ústním jednání nepadlo slovo o placení čehokoliv, vy jste navíc nic nepodepsal a jeho nabídku berete jako jednu z mnoha, kterou jste si nevybral. Beru to jako zdravou soutěž.
No právě, nedomluvil. Buď někde uvádí, že rady, porady zdarma, či taxu. Za normálních okolností není služba zadarmiko. To i u právníka, tam když lezu předpokládám že budu platit, mají taxu na hodinu. Nebo se zeptám. Takže to chce otevřít pusu a žádat bezplatnou nabídku. Na toto je si třeba dávat pozor. Otázkou je, jak jste s ním komunikoval, jak tu službu žádal. A rozepsal aspoň za co to je? Tvrzení proti tvrzení. Kdybych měl platit za vše kolem SVJ, shánění služeb.. kolik toho natisknou, zrtáta času...
Ja bych to bral spis jako vydirani to je jako by v kauflandu chteli penize za to ze se jdete podivat co tam prodavaji a nic si nekoupite stejne vam nauctovali za to penize proste a jednoduse mu rict ze jste nic nesepsali a pokud jste nic nepodepsali jako ze vam da nejaky rady nebo ze si pronajmete jeho sluzby atd ma smolika...
Ne dokonce ani pro mě nic nezpracovával, šlo pouze o setkání chtěl vidět o co jde než mi řekne kolik peněz, částku mi řekl na místě zhruba. Na základě toho že mi nejvíc ze všech jsem ho odmítl
V praxi opravdu není běžné, aby si projektant účtoval cestu, kdy si "okoukne" stavbu aby Vám dal nabídkovou cenu na svůj projekt.
To je opravdu "podnikatelské" riziko, kdy buď zakázku "vyhraje" respektive si ho vyberete či nikoliv.
Pokud pro Vás tedy kolega projektant nezpracovával žádné další práce, ale šlo jen o výše popsanou návštěvu a jeho nabídku ceny,
pak si běžně slušný projektant neúčtuje ani korunu.
Samozřejmě mohou být i vyjímky...jako např. "okouknutí" stavby 200km od kanceláře projektanta plus cestovné, ztráta času..atd.., ale
v tom případě by Vás na tuto skutečnost měl projaktant upozornit předem.
A to ještě předpokládám, že se jednalo o menší zakázku...a nikoliv stavbu na kterou se nabídka vypracovává i několik hodin (i to je ale v rámci nabídky projektanta zdarma).
přesně jak píšete, měl to 15 km byl tam 15 minut, ani na plány se nedíval, neměřil skutečně nemusel nic udělat a tohle takže mě to náležitě rozhořčilo, má první reakce byla že to nechám jen tak ale víte jak to dnes funguje, člověk to nechá on to předá vymahací agentuře, ta exekuční kanceáři a budou po mě chtít 10 000,- Proto zjištuji nějaký postup zda se s tím někdo setkal... děkuji za reakce
Před týdnem jsem byl ("dokonce" v neděli) také u jednoho investora na akci velmi mlého rozsahu..cesta celkem 90km...4h "ztráta času"...a kdyby mi řekl že to ode mne nechce, fakturu za benzín a ztrátu času bych mu určitě neposlal, opravdu jen v případě že bych na podobné věci byl domluven předem, nebo by to byla nějaká placená konzultace.
15km a 15minut času...tolik času ztratím každý den jen "povídáním" s potenciálními zákazníky co ze mne tahají informace po telefonu..
Takze udelej presne toto:
Napiš mu mail, ze mu nic platit nechces, protoze jste se na nicem nedohodli, to ze se zucastnil vyberoveho rizeni byla jeho vec, a naklad spojeny s hledanim zakazky je v podnikani bezny.
A pozadej ho, at ti okamzite napise, ze od faktury ustupuje, nebo ze zverejnis jeho firmu na tomto foru, a dej tam odkaz na toto forum.
Myslim, ze bysme radi vedeli o koho jde, abysme ho nahodou neoslovovali s poptavkami.
Fakt se nestacim divit co nektery ubozaci zkousi. Nejlip poznas firmu podle toho jak se chova, kdyz nevyhraje, jakmile se vzteka a vyhrozuje, tak rychle od nich a nedoporucovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.