Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavařování v myčce nádobí

Od: myska* odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, má někdo zkušenost se zavařováním v myčce nádobí? Funguje to? Můžete doporučit? Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

medwed*
hodnocení

0x

V pracce mozna to se delavalo bezne ale v mycce tezko...

sargo*
hodnocení

0x

Myslím, že jsem o tom slyšela v pořadu Sama doma. Jestli mají nějaké stránky, možná by se to dalo dohledat. :)

doplněno 27.09.11 20:48:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zavařeniny a myčka:)
POSTUP PŘÍPRAVY
Návod na zavařování v myčce:
Ovoce nebo zeleninu vložíme do sklenic, zalijeme studeným lákem (maliny, borůvky apod. vložíme bez láku, pustí šťávu samy) a uzavřeme. Vše naskládáme do myčky víčkem vzhůru tak, aby byl mezi sklenicemi prostor a myčku zapneme (klasicky s nádobím, které potřebujeme umýt) na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu je zavařeno, sklenice poklademe na podložku dnem vzhůru jako při klasickém zavařování. Šetří to čas a energii, jen si musíte hlídat teplotu, aby to bylo aspoň 80stupňů, většinou to je program pro mytí hrnců. Záleží na tom, jak je dlouhý, dávám to tam tak na 20minutek po ukončení oplachu a nechám to i projít sušením, taky je to zdroj tepla. Třeba okurky tam dám hned od začátku a nestarám se o ně, dokud myčka nezapípá, ale přesnídávky a nakládané zelí nechám jen cca hodinku od začátku mytí, to je individuální u každé myčky... Lze takto zavařovat okurky, ovoce i marmelády.
Zdroj: diskuse.dama.cz

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud teplota vody v myčce dosáhne po dobu 30 minut teplotu 85 stC,pak bych to odsouhlasil.Protože ale myčku nevlastním,musím zůstat u zavařování pomocí MW.

JABRAKA

medwed*

Teoreticky to vidim dobre ale jeste jsem o tom neslysel nerikam ze proto to neni mozny jen me to z prvu dost pobavilo ale ted se mi to zda realny...

Médo, bude to blbost, protože v myčce je přece program na předmývání za studena a pak zase oplachování a to se také odehrává studenou vodou, takže tam jsou výkyvy teploty. Myčka je na mytí nádobí, a tím to hasne. Takže Tvoje první reakce byla správná. Nazdárek Suzy.

medwed*

Suzy no tak programu je tam plno my mame myti od 40 az do 90 stupnu predmyti je za studena ale pak myti je za tepla a kdyz mycku otevru na konci jde z ni dost velky teplo ale jak dlouho tam je ta teplota to nevim no nerikam ze by to neslo mozna jo...

No tak jo! Máš pravdu. Také se mi z ní páří, když ji otevřu. Mea culpa. Ale stejně bych v ní nezavařovala. Ale je to můj názor. Já už jsem slyšela, že se zavařuje v troubě. To bych ještě pochopila, a to také vyzkouším s nastrouhanými jablky na štrůdl, ale jestli se mi to pak zkazí, tak tady budu řvát jako fůrie! To mi věř. papa S.

myska*
hodnocení

Suzy,všechny vaše odpovědi jsou celkem logické. JaK myslíte zavařování v troubě.

Taky bych to skusila.

medwed*

V troube aspon co jsem videl tak tchyne nasklada zavarovacky na plech tam nalije vodu a necha troubu na urcitou teplotu jako by pect myslim ze dava sklenice vickem dolu ale pockej na Suzi poradi ti presne ja to jen videl jednou nebo dvakrat...

cinematic*

V troubě (plynové) zavařovala moje maminka už někdy před třiceti lety, kromě vířivé pračky a prádelního hrnce to byl naprosto osvědčený způsob, jak sterilizovat prakticky cokoliv.

Návod např. tady: ezavarovani.cz/...

sargo*
hodnocení

0x

Myčka mi připadá logická, pokud tam lze nastavit dostatečnou teplotu, ale to s tou pračkou nechápu. Vždyť se ten buben točí...? :-D

Slyšela jsem o tom, že někdo zavařuje v myčce, ale myslím, že hrnec je hrnec...jinak v pračce se kdysi zavařovalo v obyčejné Romovce. Pustil se ohřev na 90stupňů.

medwed*

Sargo je mozny ze si to nepamatujes ale v drivejsich prackach buben nebyl jen takova vrtule a byli tam jen dve tlacitka bud topeni a nebo prani tak ze kdyz si zavaroval pustilo se topeni na pozadovanou teplotu a bylo to jak velkej hrnec na zavarovani na elektriku...

Kdysi jsme měli ve sklepní prádelně pračku s vyndávacím bubnem. Topilo se plynem a byl na ní teploměr. Takový ležatý válec to byl. Jednou jsem do ní narvala snad 70 třetinkových skleniček třešní. :D

doplněno 28.09.11 16:45:

O té myčce jsem také slyšela, líbilo se mi to, že když mám jenom třeba tři skleničky, tak nemusím vytahovat hrnec ze sklepa.

cesmina*
hodnocení

0x

A to tomu nevadí mycí prostředek ,sůl a leštidlo když se to dá s nádobím?

Tak jsem tady. Sklenice se dají do trouby na plech, bez vody! Jednoduše se naskládají vedle sebe, a trouba se nastaví na požadovanou teplotu sterilace, a na požadovanou dobu. Třeba na osmdesát stupňů, po dobu třiceti minut. Čas se počítá od doby, kdy je trouba na tento stupeň rozehřátá. Pak se trouba vypne a nechá se to v ní vychladnout. Sklenice se staví normálně, na svá dna, ne opačně, na víčka! Ta nastrouhaná jablka, jsou krásně zavařená. Myslím, že je to úspora energie, do trouby se vejde více lahví a je to rychlejší, než v klasickém, zavařovacím hrnci. Voda se nedává do pekáče asi proto, že sklenice vložíte hned na začátku, a než se trouba zahřeje na požadovanou teplotu, ovoce uvnitř už pomalu pouští svou šťávu. Já nevím, jak to jinak vysvětlit, ale funguje to. Žádné sklenice nepraskly. Tak ahoj, a přeji hodně úspěchů, já budu také ještě pokračovat. Suzy.

myska*
hodnocení

Suzy díky moc,budu hned zavařovat strouhaná jablka.Ahojky

A Cesmino, Tys řekla vlastně to nejdůležitější! Jasně, v myčce je přece permanentně sůl na změkčování vody a leštidlo. I kdyby se tam nedávala tableta na mytí, je to naprosto nevhodné zavařování. Ale to jsme celí my, národ koumáků, co nepřestane vymýšlet všelijaké blbiny. *smich*

sargo*

Hmm... čemu přesně vadí sůl a leštidlo, když je ta SKLENICE hermeticky uzavřená? Aspoň bude líp vidět dovnitř :-D

Já tam myju duplo (bez tablet), ale tuhle jsem četla návod, jak tam umýt klávesnici... *smich*

Ta sklenice přece není ještě hermeticky uzavřená! Pouze rukou! Hermeticky se uzavře až vlivem horka, jinak by bylo přece sterilování zbytečné, kdybyste ji dokázal okamžitě hermeticky uzavřít. takže podle mého selského rozumu, může do sklenice, v myčce, vniknout chemie. Než se hermeticky uzavře. Toť ovšem můj názor, jinak vše další, je pouze na každém z nás. Ahojky, Suzy.

doplněno 28.09.11 20:06:

Jo, a ještě k té pračce. Jsou ty staré pračky, kde se buben netočí. Je tam pouze vrtule, umístěná v jedné, ze čtyř stěn. Už to někdo psal. To se nejedná o automatickou pračku, ale o tu, která se používala před dvaceti a více lety. Tak v té lidé také zavařují. Ale myslím, že výhodnější je to v té troubě. Neohříváte vodu.

sargo*

Mám pocit, že o starých pračkách už vím všechno :-D

V zavařovacím hrnci se tam voda taky nedostane. No buď jak buď, spousta lidí myčku úspěšně používá, tak to asi funguje. Budu to muset vyzkoušet, když to tak vidím, tohleto mi nedá :-D Jen se obávám, že tu mám momentálně jen banány a mrkev, z toho moc velké zázraky neudělám, takže to bude muset počkat do zítra *smich*

Sargo, Ty se chceš hádat, viď! Zavařovací hrnec přece funguje jinak, než myčka nádobí. V myčce se točí vrtule a ty pouští vodu na nádobí ze všech stran a svrchu , aby se pořádně umylo. Do hrnce dáš vodu pouze do poloviny sklenic, nepotápíš je je do vody celé. Ale s těmi banány nedoporučuji experimentovat, ;) ahoj S.

doplněno 29.09.11 08:52:

A o tom, co je to úspěšné používání myčky, jako zavařovacího hrnce, to jsme si asi špatně rozuměli. Také se tady řešilo, jestli to není nějak závadné zdraví. Asi se tam ty sklenice opravdu "zavaří", proč ne, ale nikdo už neví, co pak spolu s kompoty jí. Jestli tam nejsou nějaké zbytky soli a leštidla. A to se zřejmě chuťově nepozná, ale určitě bych to nedávala jíst dětem, a vůbec, ani já bych to nejedla. To by pak měl někdo dát ty kompoty k rozboru, aby mohl s určitostí tvrdit, že se tam voda z myčky nedostala. A musela by se dělat dlouhá studie, protože do jedné ze sklenic se to zrovna nedostane, a do dalších ano, a opačně. Nemyslíte, že když už si dám tu práci, a chci si podomácku zavařit ovoce, protože doma vím, co do sklenic dávám, tak přeci vzápětí nebudu riskovat, abych si pak pochutnávala na nějakých chemikálií z myčky. No, ale každý svého zdraví strůjcem, ono je někdy přesvědčování lidí, s dobrým úmyslem, docela zbytečné. Tak vesele do toho, a klíďo píďo, si zavařujte v myčce na nádobí, když to tak dělají jiní a daří se jim to.

sargo*

Nechci se hádat *smich* Jen jsem ve skutečnosti nevěděla, jak funguje zavařovací hrnec :-D Ale už jsem si to přečetla, tak je mi jasné, na co narážíte. Nebo alespoň v tom popisu píšou, že se ty sklenice dotahují až dodatečně. Znala jsem zavařování jen v normálním hrnci, kde jsou ponořené úplně, což mi od myčky rozdíl nepřišel, a v troubě, prostě samé metody "zavřít a nechat působit teplo". Myčku nechci nijak zvlášť obhajovat, jen jsem nepřišla na důvod, proč by to nemělo fungovat - možná záleží i na typu víček... No třeba se tu objeví někdo, kdo to má vážně prozkoušené :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]