Nejste přihlášen/a.
Zjistila jsem, že v našem městě je v katastru RD s exekucí. Majitel neplatil energie, tak jej odstřihli od všeho. Jistě mu nabíhají penále. Jak se dá takový RD koupit? To se musí koupit i s dluhy a zaplatit je? Nikde jsem nenašla, že by byl v dražbě. Ne, že bych o ten RD měla zájem, je v hrozném stavu, ale zajímalo by mně to, za jakých podmínek se takový RD kupuje. Děkuji za zkušenosti. - stařenka
Stařenko, pokud je na katastru napsáno
Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti - je to první fáze k dražbě. Vy to nyní koupit nemůžete, musíte počkat až v katastru naskočí další políčko a to dražební vyhláška.
Jakmile bude vystavena dražební vyhláška, znamená to, že už dlužníkovi, na katastr a do obecního úřadu (kde má povinný bydliště a kde se dům nachází) přijde listina kde je konkrétní datum dražby.
Dražební vyhláška je zpravidla vyhlášena kolem 3 měsíců od data nařízení exekuce a datum je stanoveno kolem 2 měsíců.
Př. Nařízení exekuce 1.1., drtažební vyhláška vydaná dne 1.3. s datem dražby 15.4.
Dražební vyhláška je veřejná a zjistíte jí na úřední desce obecního úřadu nebo na úřední deske exekutorského úřadu který toto vykonává.
Znalec odhadne cenu např. 1 milion a prodává se za 3/4 odhadní ceny tedy 750 000 tisíc.
Dražba se provádí v sídle exekutorského úřadu v nějaké zasedací místnosti. Pokud vyhrajete musíte složit jistinu (např. 50tis.). Ta je uvedena na vyhlášce a po nabytí právní moci (14 dní) doplatit zbytek.
Dluhy dlužníka Vás vůbec nezajímají, ty si vyplatí exekutor, pokud něco zbyte, dlužník rozdíl dostane. Pokud to na pokrytí dluhů nestačí, bude vyplacet pohledávky které tam přišli jako první v řadě.
Je to celkem výhodná koupě domů.
Ne tedy vždy, v našem městě pán vydražil domek (sice jen za 250 tis.) a po týdnu od zaplacení přišla loni velká voda a urvala celý bok domu, takže mu ho hned na příkaz statika zdemolovali (ale to jen soukromá poznámka)
"roboot", děkuji za podrobné rozepsání v odpovědi. Jó, kdyby měl člověk nějaký ten miliónek, tak by do té dražby šel. Myslím, že ten člověk o to nepřišel nešťastně, prostě moc pije, ale kdo ví. Tak díky a bodíky jsem rozdala. - stařenka
Jednou z možností jsou např. dražby pořádané Českou daňovou správou - v případě pohledávek na finančním úřadu. Tyto nabídky se pravidelně zveřejňují na webu ministerstva financí.
Aha, "kovis", takže myslíte, že RD už byl v dražbě jen ho nikdo nekoupil? A kdo zaplatí ty dluhy a penále na energiích? - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.