Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se Vás zeptat na Vaše zkušenosti se spotřebou barvy když se maluje pokoj. Koupili jsme Primalex Standard 15 kg a je na něm uvedeno, že má vystačit na min. 180 m čtverečních v jedné vrstvě. Malovali jsme dva pokoje. Jednu malou míst, komoru o velikosti cca 14 m2 a druhá místnost, ložnice o velikosti cca 45 m2 dohromady kolem 60 m2. A barva nevyšla. Snažil jsem se dodržovat ředění podle návodu, akorád u oné komory jsem dal jako první vrstvu 0.5 dílu vody a druhou vrstvu ve stejném poměru. U té ložnice jsem dal 0.75 dílu na obě vrstvy, protože už nevyšla barva. Ještě dodám, že stropy jsou obložené sádrokartonem. Tak nevím čím to je, ale 2x 60 m2 je dohromady 120 m2 nátěru. jaké jsou vaše zkušenosti při malování bytu? Kolik barvy (Primalex standard) jste potřebovali na vymalování ložnice nebo obyváku? Díky
180 m2 plochy zdi není to samé jako m2 ale na podlaze. Musíte vědět, jak máte velký pokoj a pak vypočítat plochu stěn.
Např. pokoj 45m2 = 9x5m ; výška stropu 2,5m ; a počítáme 2x9x2,5 + 2x5x2,5 = 45+25 = 70 + strop 45 = 115m2 .
A to je pouze u jedné místnosti a jedné vrstvy. Stejně budete počítat komoru. Vyjde vám 59m2.
Je tedy jasné, že dva nátěry s tímto "kbelíkem" nedáte...
Spotřeba barvy se taky liší podle materiálu stěny. Třeba sádrokarton pije víc než jiné podklady.
Psal tu někdo, že použil akrylátovou barvu na sádrokartonový strop? Teď jsem se dočetl docela důležitou informaci,
"Na sádrokarton je zakázáno používat jakékoliv prvky obsahující vápno, vodní sklo a silikáty, nevhodné jsou také disperzní silikátové barvy."
cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1drokarton
Maloval jsem barvama od HETu, kde je uvedeno z 1kg 6-10metru2. Jeden prodavač tvrdil, že to uvedené minimum dám, druhý tvrdil tak 4 m2 a v praxi jsem udělal 3 m2 dle doporučeného ředění. A to jsem měl napenetrováno.
Ano, taky jsem penetrovalm ale pouze komoru. V ložnici jsem penetroval pouze rohy a místa kde byly praskliny.
Napadá mě, že by rozdíl mohl být podle techniky/nástroje na malování. Použil jsem váleček a uvědomil jsem si, že váleček má podstatně větší kryvost než když malujete štětkou. Při malbě štětkou se barva dost vytírá, takže se ušetří. Vidíme to na tom kolik penetrace se dá ušetřit, když do děláte štětkou místo válečkem. Škoda, že výrobce neuvedl jakou techniku by člověk měl použít, aby vyšel se těmi 180 m2 Primalexu.
Tam je to napsané, na štětku se ředí víc než na váleček. Jel jsem válečkem. Ten primalex mám doma taky 15+3kg, natíral jsem s tím schodiště, ale hodně mi zbylo. 180metrů se mi zdá přehnané, ale těch 120-140 by dát mohl v jedné vrstvě. U HETu je to ale polovina z toho minima co uvádí, takže to mě překvapilo a dokupoval jsem. Je poměrně drahý, ale výsledek stojí za to. Dobře kryje a bělost 95%.
doplněno 26.09.11 13:32:Na strop jsem taky spotřeboval nejvíc, ten ale nebyl oškrábaný a penetrovaný.
Tak jsme doma. U těch 120 m2 se sádrokartonovými stropy - to by sedělo. Ve skutečnosti mi ještě primalex zbyl, ale nepoužitelný. Zbylo mi čtvrt kyble žluté a jeden kýbl s tmavě zelenou, kterou paní nakonec nechce použít. Takže i když nám primalex nevyšlel, on vlastně jakoby vyšel co se týče množství.
Já jsem kupoval bílou zvlášť a barevnou zvlášť. Het prodává některé odstíny už hotové. Bílá mi pochyběla, takže jsem dokupoval a tu barevnou jsem potřeboval na cca 13metrů, takže mi dali 4kilovku s tím, že vydrží na 6-10metrů z jednoho kila, tedy čtyřkilovka by měla vydržet na 24-40metrů v jedné vrstvě. Udělal jsem jeden nátěr na bílý podklad napenetrovaný, naředil jsem o malinko víc než bylo v popisu a těch 12,5metru jsem s tím udělal. Kýbl prázdný, ale stěna po zaschnutí paráda, takže druhá vrstva nebyla třeba. Natírá se s tím trochu jinak než s primalexem, takže pro příště budu vědět, že se tím nemám řídit. Ono ty namíchané barvy nejde zase moc ředit, odstín by pak byl světlý. Takže barva od Hetu vydrží tak na polovinu toho, co uvádí. Ale taky hodně záleží na podkladu.
Je to divné... já s tímto přípravkem dělala cca 135m2 a ještě mi zbylo. A to jsem si mákla, protože mám stropy 3,25 a dělala jsem 2 nátěry. Ředila jsem dle návodu.
Jo a přidával jsem tam ještě práškové barvivo o hmotnosti cca 1-2 kg a tekuté barvivo, takže jsem ještě vodu přidával. Říkám si jestli jsem někde mohl udělat chybu. Už jsem dříve několikrát malovat, ale zase si nepamatuju kolik jsem měl spotřebu kdysi. Já jen, že jsem to nedělal poprvé.
doplněno 26.09.11 13:20:132 m2 ale není 180 m2, že? Myslím si, že hodně velkou spotřebu měl ten strop od ložnoce (3.8 m x3.5 m sádrokartonu bez penetrace). To jsem vypotřeboval asi půl kbelíku primalexu (již zředěného vodou. Opravdu jsem se nestačil divit. Snad jsem měl penetrovat nejdříve
nechal jsem si jí namíchat (světle růžová) v Bauhausu a měl jsem do toho přidat půllitr vody a maloval jsem válečkem. podklad byl bílej a proto jen jedna vrstva.
doplněno 26.09.11 13:43:akrylátová barva
Tak u akrylátové barvy je to něco jiného, ale tahle zkušenost mě taky zajímá, protože brzy budeme používat akrylátovou barvu. Tak ještě bych vás chtěl podrobit výslechu. Kolik vás tab akrylátová barva stála? Nevíte jeslti je rozdíl v ceně když bychom chtěli např. tmavě zelenou? Původně jsme tu ložnici chtěli vymalovat primalexem na tmavě zelenou, jenže jsme tam nalili asi 2x0.75l zeleného barviva a pak se ukázalo, že by to bylo moc drahé. Museli bychom přidat ještě aspoň jednou tolik zelené a tak pět láhví žluté, což by bylo při ceně 60 Kč za láhev dost drahý. Takže by mě zajímalo, když chce člověk vymalovat sytou barvou, dělá se to tím klasickým primalexem nebo raději tou akrylovou barvou? A kolik taková barva stojí.
Na zboži.cz se sice objevují nějaké výrobky, ale zase nevím jaký je rozdíl mezi fasádní akrylátovou barvou a jestli ta barva sytá třeba není dražší než světla... A taky nevím nic o spotřebě, i když podvě toho co píšete 3 kg na 35 m2 by bylo docela dobré. Však stropy bývají na bílo. Jenže třeba tady:
se uvádí spotřeba 4 - 6 m2/kg v jedné vrstvě
Takže 216,00 Kč by na vymalování místnosti nestačilo.jestli je rozdíl mezi tmavou a světlou barvou, to nevím,ale asi ne. 7kg stálao 900kč. na akrylát se používá váleček s krátkým chlupem
Barevnou jsem měl tuhle 4kg
už je namíchaná a má se přidávat max 1deci vody na kg barvy. Čtyři kila stály cca 200Kč a natřel jsem s tím těch 13metrů v jedné vrstvě, přidal jsem asi dvě deci na kg, bylo to pořád husté. Víc jsem přidávat nechtěl, protože by byl odstín světlejší.
Bílou jsem měl tuhle 7+1kg
vysoká bělost, vydatnost stejná, ředil jsem malinko víc, vystačilo to na 36metrů, ale nejvíc polk strop, takže jsem musel koupit ještě jeden kýbl. Cena cca 280Kč
doplněno 26.09.11 19:20:Těch 280Kč je za jeden kýbl 7+1kg
Díky za podrobné informace. Už mi to začíná být jasné. Takže na strop raději použít levnější primalex (třeba polar). Já budu kupovat fasádní akrylovou barvu, protože se chystám na dekorativí malbu a prý se to dělá fasádní barvou. Ještě se zeptám v prodejně. Možná by ty fasádní barvy byly vhodnější, protože v tom domě, který maluji jsou problém s plýsněmi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.