Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový laický dotaz, raději se zeptám, než něco zanedbat. Mám rok naštukované zdi, na kterých je penetrace + 2x barva. Teď sem místnost rekonstruoval, nové elektro, podlahy, stropy a musel sem štuk v určitých místech udělat znovu.
Dotaz zní: Můžu na rok starou malbu znovu použít penetraci pro sjednocení všech povrchů a znovu vymalovat komplet? Nebude se to loupat tam kde už penetrace byla a bylo vymalováno? (Oškrábat tu barvu z toho štuku moc nejde )
Díky za reakce ..
remixi ve tvem pripade bude vice na zavadu nesjednoceni struktury nez, ze nenapenetrujes stuk/malbu
pouziti penetrace je ruzne a dnes ve vetsine pripadech nevyhnutelne... moderni styl a material to vyzaduje, plati pokud chci odvest kvalitni finalni omitku a pak i malbu
vykladani, ze penetrace zed uzavre je nesmysl (plati pro kvalitni a prodysne penetrace cca 200,-/5litr v naredenem stavu)
vse je o tom co chci na stenu aplikovat, pokud me material seschne drive (diky nasakavosti podkladu) nez dojde k ukonceni procesu, ktery kazdy stavebni material potrebuje meni se vlastnost a finalni vzhled, stim, ze na stene drzi to nema nic spolecneho.
ve tvem pripade by bylo vhodne zed napenetrovat, ale celou, stuk i malbu a pak cele vymalovat, musis, ale pouzit penetraci, kterou doporucuje vyrobce malby, kterou koupis!
ale zase... porad bude viditelny prechod, pokud ti zas tak na vzhledu nezalezi, penetrovat nemusis, protoze ta zde ma vyznam pouze pro sjednoceni savosti a sjednoceni vzhledu vymalby, ne struktury steny
pokud ti pujde i o dokonaly vzhled a sjednoceni struktury steny nic jineho nez sterka (napr. sadrova) celoplosne nanesena ti nepomuze (penetrace - sterka - penetrace (dle typu sterky) - vymalba)
Penetrovat nový štuk je nesmysl.Nový štuk má vždy jinou strukturu a po vymalování to je vždy vidět.Sjednotit obě struktury penetrace neumí.Proto bych na nový štuk použil spíše finální stěrku,ale předtím trochu nový povrch přebrousit brusnou síťkou.Pak stačí první nátěr provést zředěnější barvou,a po zaschnutí druhým nátěrem sjednotit.Ušetří se penetrace,která je pomalu nákladnější,než hlavní nátěr a naopak může zabránit vsakování interierové barvy do stěny.
JABRAKA
Kolegovi olafovi: Penetrace se užívá, jen je-li to nutné, např: Stará omítka sprašuje: když po ní přejedeme dlaní, drolí se jemný písek-penetrace prosákne a povrch zpevní. Nebo je už hodně vrstev barev a mělo by se vše oškrábat. Fušerovi se s tím nechce dělat, a tak vše důkladně napenetruje- penetrace prosákne vrstvama, přilepí je a po vyschnutí je možno malovat. Další malíř pak nebude vědět, jak tomu fušerovi poděkovat. Atd. Není dobře všude bezhlavě penetrovat, dnešní barvy kvalitně chytnou i bez penetrace. Ta totiž zeď "zavírá", ta je pak neprodyšná, a laik se pak diví, že mu třeba vůbec neschne štuk. Takže všeho s mírou.
Děkuji za odpovědí, co se struktury týče to je mi jasné, nikdy to nebude tak jako kdybych natáhl štukem zeď celou, ale dělal sem jen drážky na kabely těsně u země, kde stejně budu ještě dávat podlahu a lišty, takže to nepůjde ani tak vidět.. spíš mi šlo o to, abych po vymalování neměl fleky, barvu mam akryl takovou hodně hustou. Jinak dobrá reakce, laik se diví, že na penetraci štuk neschne.. no divil sem se
děkuji chlapi, za odpovědi. zrovna chci vymalovat ložnici, je na ni už dvojitá barva a ta barva se loupe všude.Takže mý kamarádi říkaji seškrábat a naštukovat a pak vymalovat.A taky furt něco říkali o penetraci.Ale ja tomu prd rozumim,jenom to financuju.takže musim byt v obraze.barvy jsi kupuju drahý, kvalitni co dobře kryjou.taky nechci mít fleky, tedka tam jsou.Takže asi penetraci ne, když na tom mco štuk neschne aby to šlo pak vymalovat vubec a bez fleků, chci to mit hezký...
Zazdil jsem jedny dveře v obýváku a novou omítku jsem penetroval. Předtím jsem ji vybrousil mřížkou č. 180 a taky jsem vybrousil původní zeď, kterou jsem předtím zbavil starých nátěrů oškrábáním. Nechal jsem něco přes dva týdny vyzrát a pak jsem penetrák přidal do prvního řidšího nátěru. Druhý nátěr už normálně. Barvy jsem použil dražší HET a spoj není vůbec znatelný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.