Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Dnes jsem natíral venkovní palubky na domě a v jednom okamžiku když jsem zavadil o venkovní domácí světlo(vypnuté nesvítilo) které mám na domě tak jsem pocítil velmi jemné neznatelné zabrnění.Ještě jsem si tedy na lampičku zkusil "sáhnout" na několika místech a někdy jsme něco velmi nepatrně ucítil někdy vůbec nic. Po přiložení předloktí byl pocit zabrnění znatelnější.Hned jsem zavolal souseda se zkoušečkou ale na té to vůbec nic neukázalo.Jedná prý jen o ně jakou "indukční" elektřinu...a nemusím se ničeho bát..Ale já se radši ještě ptám zde u "profíků"!Jinač jen mi napadlo zda to nemůže mít souvislost tak toto světlo je ovládáno vypínačem( zde je nějaká elektronika) který je uvnitř domu a mohu světlo rovnou rozsvítit bud manuálně v domě nebo klíčenkou na dálku.
Děkuju Petr
Může to být způsobeno tím, že vypínáte místo fáze nulák. Je-li lampička "nulovaná" dostává se nevypínaná fáze přez žárovku a propojení nulového vodiče s kostrou na kostru. V tom případě by brnění přestalo při rozsvícení lampičky (kdy se na kostru připojí do té doby odpojený nulák. Ovšem fázová zkoušečka by přítomnost fáze měla ukázat. Zkoušet to ručně není nejlepší nápad. Může jít ale i o tu indukci, kdy se na izolovanou neuzemněnou kovovou část naindukuje napětí z fázového vodiče (pokud ovšem není vypnutý). Toto indukované napětí nebezpečné není. Ten elektrikář Vás asi nemine. Je rozhodně lepší ho volat zbytečně, než se nechat elektrikou srazit ze žebříku.
Indukci? Indukce sice je, ale s nicim takovym jsem se tedy nesetkal a ani neslysel. Soused je elektrikar?
Lampicka muze z nejakeho duvodu probijet, ale jelikoz jste stali v botech treba na kachlach a nejste uzemneni, tak jste ani nenamerili nic na vadasce. Pokud by jste byli treba bosi - uzemeni, mohli by jste namerit.
Otazka zni, zda je soused elektrikar a rozumi tomu, nebo jestli je to jenom soused se zkouseckou
doplněno 23.09.11 13:06:Hlavne se nepokousejte vyzout a zkouset, zda je v lampicce elektrika, rukou
doplněno 23.09.11 13:13:At to zkusi zmerit proti nule.
Ano je to jen soused co má zkoušečku...žádný profík proto se ptám ještě zde než zavolám "opravdového profíka".Jde mi o to aby si ten profík neřekl co otravuju že je vše v pořádku.Proto ještě předtím dotaz tady.Jinač stojím na železném žebříku v botech...
Děkuj Petr
Aha no. A ten zebrik ma zespodu gumovy nadstavce? Ono totiz kdyz stojite v botech na porcelanu a strcite na fazy prsty, tak te to nezabije a pomalu ani nekopne. Aby te to koplo a zabilo, musel bys byt dobre uzemneny.
Takze si sam ted poloz otazku, jestli jsi byl uzemneny nebo ne. Soused by tou zkouseckou mel zmerit tu kostru toho svetla s nulou, nebo treba i fazou. Pokud by neco nameril, je to spatne. Jeste zalezi na tom, zda je lampicka uzemena (zelenozlutej drat). Pokud uzemena je a probijela by, litalo by ficko.
Bud teda zkusit jeste jednou zmerit, nebo si zavolat elektrikare... Hlavne nezkouset rukou! V zadnem pripade!
doplněno 23.09.11 13:26:Oprava :Soused by tou zkouseckou mel zmerit tu kostru toho svetla s nulou, nebo treba i fazou. Pokud by neco nameril, je to spatne.
Soused by tou zkousecko mel zmerit tu cast te lampy ktera se zda ze kope, vuci nulovemu vodici. Pokud by neco nameril, je to spatne. Pokud by meril proti fazi, a nenameril nic - je to zase spatne.
Ahoj. Chyb tam může být víc. Podle popisu to vypadá, že není vypínač zapojen ve fázovém vodiči ale v nulovém, fáze je tak ve svítidle přítomna i ve vypnutém stavu a kapacitní vazbou nebo svodem (odpor izolace ve vlhku může poklesnout) se přenáší napětí na kovové části svítidla. Tyto kovové části by ale také měly být spojeny s ochranným vodičem (uzemnění), nemusí tomu tak být, pokud je svítidlo provedeno v tzv. II třídě ochrany - na svém typovém štítku má značku (dva čtverečky, menší je uprostřed většího). Zde ale asi svítidlo bude mít svorku i pro ochranný vodič (chybně není zapojen) uzemnění krytu (zapojení ochranného vodiče) by tento jev odstranilo. Elektronicky řízený vypínač by neměl mít vliv, pokud je správně zapojen.
Při citelném proudu na dotyk by už měla indikovat i zkoušečka "fázovka", pokud jste nic nenaměřili, je to podezřelé. Teoreticky také může být zapojená fáze na kostru svítidla a izolují Vás ty štafle, na kterých stojíte, je ale málo pravděpodobné, že by to někdo takhle nebezpečně zapojil.
Nejprve všem děkuju za ochotu pomoci.Bez mučení se přiznám že elektrice a spoustě jiným věcem vůbec ale vůbec nerozumím naštěstí se dokážu živit jinak.Takže ted to ještě shrnu a doplním info.Žebřík železný stojí dole na zámkové dlažbě přímo železem horní část žebříku je obalena gumou aby žebřík nepoškrábal fasádu.Od vypínače vedou do venkovní lampičky pouze 2! dráty jaké to jsou nebo co to je nedokžu říct.Soused amater to zkoušel nějakou fázovou zkoušečkou ta nic neukázala ani se nerozsvítila.Pouze jak už jsem psal já cítím na předloktí velmi slabé brnění.Víc info nedokážu říct. Lampička je nahoře na baráku nikdo s ní nemanipuluje ani na ni nesahá a nedosáhne jen já se toho všiml náhodou když jsme o ní zavadil při natírání palubek.Jde mi o to zda rychle někde schánět profi elektrikáře a řešit to nebo to nechat být...tak jak to bylo a je ani ani nevíme jak dlouho..
Děkuju Petr
Jestli máte elektroinstalaci starší jak cca 15 let, tak je rozvod dvěma vodiči všude a o to víc je třeba správného zapojení. Typový štítek svítidla je po montáži většinou na oku nepřístupném místě (jestli se neodlepil) a tak není jasné, jestli je nutno kryt svítidla spojit s nulovým (ochranným) vodičem. Bez této informace nelze doporučit správné řešení.
Protože se ale zdá (píše i kolega magdon dole), že vypínáte v přívodu právě ten nulový vodič, dosáhlo by se jeho spojením s krytem v tomto případě podstatně nebezpečnějšího stavu než je popsaný.
Budete -li mít ještě chuť a čas, zkuste měření s fázovkou večer za šera, možná jen v denním světle nebyla vidět, že svítí. Také při té příležitosti zkuste měřením v patici, zda je vypínána fáze (pravděpodobně ne), možná ale elektronický vypínač bez zátěže nepůjde uvést do zapnutého stavu, fáze by ale i tak měla být měřitelná v patici trvale (tedy v tomto popsaném stavu, správně se má vypínat).
Čili shrnuto: brnět by to asi nemělo, chtělo by aby se na to podíval někdo, kdo tomu trochu rozumí, a neodborný zásah by mohl stav co do bezpečnosti ještě zhoršit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.