Nejste přihlášen/a.
Když máme 3 rozdílé fáze a každou z nich teče např. 6A,tak středním vodičem protéká 0 A. To je mi jasné.
Pokud ale mám 3 rozdílné fáze,z nichž 1.fází teče 6A, 2.fází teče 6A a 3 fází teče 0A, kolik teče amper středním vodičem?
Záleží na zapojení spotřebiče (či spotřebičů), pokud bude mít odběr třeba jedna plotýnka varné desky (zapojené na 400V), tak je proud nulákem také nulový. Tedy téměř, občas je tam kontrolka...
Pokud však máte na mysli, jestli proud nulákem nepřevýší maximální proud fází, tak toto nebezpečí nehrozí. I v případě, že máme na každé fázi jeden jednofázový spotřebič s odběrem 6A, tak proud nulákem těchto 6A nepřevýší.
Dobrý den,
dnes u mně na stavbě před kolaudací byl revizák elektro a trochu mně vyvedl z míry.
Ke sporáku mám přiveden kabel 5x4 cykynu. Sporák (3x2500W) je zapojen na všechny 3 fáze + jsem přidal na jednu fázi myčku (2000W), na druhou fázi lednici (200W) a třetí fáze napájí digestoř (150W). Každá fáze má svůj jistič 25A. Takže i při současném spuštění všeho nepřesáhne zatížení 20A/ fáze.
Revizák mi řekl, že mi ale shoří nulák, protože při puštění všeho poteče nulákem obří proud cca 41A. Když budu počítat, zátěž 9A/ 1mm průřezu, tak by měla 4 mm2 trvale snést 36 A.
Prosím o polopatické vysvětlení jestli má revizák pravdu, grafech vektorování se moc nevyznám.
Díky P.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.