Nejste přihlášen/a.
Máme cca 100 letou chalupu, zdivo kámen a cihly tloušťky až 60 cm , rodiče provedli řadu zásahů (drenáž, vnitřní obezdění ale bohužel někde bez odvětrání), nejvíc funguje podle mne trvalé větrání otevřenými ventilačkami. Zdi se zdají nyní bez plísní, snad i suché (souhlasím, že jsou uvnitř vlhké). Po příjezdu je něco trochu cítit vždy. Plíseň na stěnách určitě byla, nyní ji nevidím. Dotazy: 1. přetrvává plíseň uvnitř stěny i když není vidět? 2. po podříznutí chalupy zmizí i případné plísně ve stěnách? 3. po podříznutí a plošných izolacích musí být pod izolacema strašné vlhko, to nevadí? Díky, Dan
Přetrvává pod povrchem, po dokonalém vyschnutí mizí. Plísní je mnoho druhů, existují i suché plísně. 2). Po podříznutí může trvat léta, než zeď úplně vyschne. Pak plísně zcela zmizí. 3 ).Vlhkost pod izolacemi nevadí, je tam tak jako tak.
Plísně,stejně jako houby,jsou organizmy,které existují především pod vlhkými povrchy,v substrátech.Škodlivé jsou především výtrusy,které se šíří vzduchem a vnikají do organizmu.Poškozují především alergiky.Pokud houbu,(plíseň ) uzavřu,stane se neškodnou.Takže po vysušení stěn použijte protiplísňový prostředek a pak vymalujte.
JABRAKA
Děkuji za rady, nechci již další zbytečné práce a zvažuji co dál. Teď pořád větráme, po podříznutí a vysušení je potřeba zateplovat kamennou zeď? Ideální je asi postavit něco "malého nového vedle", ale zbourat celou chalupu a postavit novou mi přijde hodně velký sousto. Dan
dane, mám podřezáno asi 150bm zdiva od tloušťky 55 do 90 cm. Dneska bych volil jiné řešení, pomalu odbourávat a nové, slabší...
Milane, prosím také o radu. Mám chalupu 2 roky po povodni, bylo tam 1,1 m vody. Roubenou světnici jsme otloukli omítku na rákosu, přibili rabicové pletivo a znovu omítli - je to suché. V chodbě ale omítka držela, tak jsme ji nechali jen vysychat. Stále je však vlhká až do výše cca 150 cm, i když tam topí kotel a větrá se. To se bude muset ta omítka také celá otlouct?
To aloisb:
Rok 2002 byl v našem regionu povodní velice zasažen.Rekonstruovali jsme řadu domů,kde byla voda i 2 m od podlahy.Musela se osekat omítka až na cihlu a natáhnout sanační omítka.Vyměnila se i elektroinstalace.Voda totiž vylouhuje ze stěn pojiva a zůstane jen písek a ještě znečištěný.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.