Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větrák na kamna

Od: blesk1996 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chci se zeptat máme kamna a chci s tím vytápět barák - jo vytápí ale pomalu tak mě napadlo jestli by nepomohlo kdybych do těch průduchů co jsou v kamnech dal nějaký PC větrák aby to foukalo do místnosti myslíte že by se to o něco zlepšilo?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzek*
hodnocení

0x

Zalezi o jaka kamna jde. Vykon kamen je jednou dany a vetrakem tomu vykonu moc nepridate. Vykon je dan spotrebou ze site, dale se tim zabyvat nebudu.

Ciste teoreticky by to mozna moct malinko melo

doplněno 20.09.11 16:25:

Jinak vetrak od pocitace, to bude ta cirkulace opravdu neznatelna. Jinak co se tyce te rychlosti vytopeni, rikam, teoreticky by to trochu pomoct mohlo.

blesk1996
hodnocení

Myslím kamna na dřevo.

honzek*

Kamna na drevo, jsem elektro, ale prijde me logicke, ze by to v tomto pripade pomoct melo. Ovsem to bych doporucil nepouzit ventilator na PC, ale ventilator stolni

jendad
hodnocení

0x

Podle mého máte malý vykon kamen.Duležitá je dispozice domu.Pokud chcete vytápět dum , tak dát mormální el. ventilator před kamna a foukat na přední stranu.Moderní kamna používají jako izolace vermikulit takže nejvíce tepla salá z přední strany a horní plotny.Počítačovy větrak bude mít maly vykon.

Rozhodně nekupujte ecofan - to je hodně drahá sranda.Nejlepší je samozřejmě už ventilator zabudovany do kamen

honzek*

Tak o velikosti baraku se myslim nezminil, to je sice pravda,ale pokud pise ze kamna maji pruchody na vytapeni, tak si myslim, ze by to pomoct mohlo. Ono tech kriterii je vic

hodnocení

0x

Přenos tepla je přímo úměrný rychlosti proudící teplonosné látky, takže by to určitě pomohlo odebrat z kamen více tepla. Ventilátor ale bude brát elektřinu a ta je dost drahá :))

jendad

Kolik dají kamna vykon? Jak velke mají topeniště? Ventilator vezme desítky wattu .Ono i čerpadlo u teplovodního vytapění bere elektřinu.Samozřejmě pro tepelnou pohodu je duležitá celková izolace domu.

honzek*

Fyzik *smich* Ventilator ma spotrebu cca 30W, coz je porad lepsi, nez nejaky 2kW primotop *smich* No a nebo foukat usty aby to bylo uplne zdarma

blesk1996
hodnocení

Já mám solární panely (12V) tak to prave nato chci zapojit.

V zimě slunce moc nesvítí :))

blesk1996
hodnocení

No nemyslím že se to vybije. A jestli jo tak na to dám auto nabíječku (mám tam autobaterku) a PC větrák moc nebere.

jendad

Jestliže pc větrak moc nebere - tak nečekejte zavratné vysledky.Je to jak s ecofanem.Ten je taky více meně okrasny doplněk;)

hodnocení

0x

Známý na chatě po postavení 12V vetšího autoventilátoru za specifický "cedníkový" průchodník spalin vychvaluje teplo na všechny strany a říká topí to tak o 200% lépe.. ale jde relativně starší kamna víc jak 10 let.. a je třeba topit dřevem ne nějakými pylinosrajdami.

des*
21.09.11 00:57

hodnocení

0x

Také jsem se stím zabýval až jsem jednou v hospodě viděl tento výrobek z USA viz treehugger.com/...
Je to větrník bez přívodu proudu, který se postaví na kamna a vyrábí si sám proud z tepla kamen,
ovšem marně jsem na síti pátral zda je to možné koupit v nějakém sousedním státě a kupovat to přes internet se mi nechce.

jendad

Pane lubomar :) V diskuzi už jsem dal video s tímto produktem.Je vidět že se na odkazy nikdo nedívá.Tam ho pravě propagují!

U nás se běžně prodavá .

kamnak123
hodnocení

0x

Záleží jaká to jsou kamna a kolik tepla potřebujete.

Pokud budete ofukovat přímo plášť kamen, tak to může být i na škodu - ochladíte plášť kamen (chvíli budou víc topit), ale tím se ochladí i topeniště = nízké teploty spalování = zhoršení účinnosti spalování = snížení výkonu kamen. PC větrák ale fungovat může, "slabý vánek" zajistí cirkulaci vzduchu kolem kamen a přitom je neochladí tolik aby to vadilo. Záleží na konkrétní situaci = je třeba to vyzkoušet.

Pokud mají kamna velký výkon a je problém dostat teplo do jiných místností (u kamen horko, dál od kamen zima), tak je lepší velký pomaloběžný větrák u stropu (sání od země - cirkulace vzduchu po místnosti). Pokud mají kamna menší výkon než je třeba, tak je třeba výkon zvýšit = zajistit kvalitní spalování (suché kvalitní dřevo, seřízení primárního a sekundárního vzduchu, příp. úpravy topeniště. Pokud je příliš vysoká teplota spalin (teplo letí do komína), tak se dá přidat teplovzdušný výměník na kouřovod.

Další možnost je výměna kamen za lepší (co máte ted?).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely
Otázky na téma ventilátor na kamna

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]