Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví členského prava k užívání druž.bytu

Od: ivik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím o radu: S manželem jsme po svatbě získali druž.byt od mého zaměstnavatele.Po rozvodu zůstal v bytě bydlet manžel a poté mě musel vyplatit 1/2 tržní ceny bytu.Znovu se oženil a bydlí v bytě s novou rodinou, ale děti spolu nemají.Chci se zeptat, když on zemře, dědí naše společná dcera po něm členství v družstvu a jak se dozví o otcově smrti, když spolu vůbec nekomunikují a bydlí od sebe cca 400 km.Bude moci dcera s bytem nakládat jako se svým dědictvím bez ohledu, kdo v bytě bude ke dni smrti otce bydlet?Díky, moc by mě to zajímalo.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Především je potřeba se dívat na družstevní byt jako na nájemní byt,vlastníkem je družstvo.Teprve když požádá bydlící družstevník o převedení bytu do osobního vlastnictví,je možno s bytem zacházet jako s majetkem.Je podivné,jak jste se u rozvodu podělili o tržní cenu,když vlastně ani jednomu byt nepatřil?Pokud by bývalý manžel zemřel,tak družstvo užívání bytu převede na dědice jen na příkaz soudu.Do dědictví se vkládá jen hodnota členského podílu.Nikoliv tržní hodnota bytu.Dceru po smrti bývalého vyhledá státní notářství a pozve na jednání o dědictví.

Já jsem o svém otci neměl zprávu skoro 50 let a myslel jsem,že asi už bude mrtvý.Notářka mě nedávno vyhledala se zprávou o jeho smrti,kdy dovršil téměř 91 let.

JABRAKA

sargo*

Čistě technický dotaz, protože mě to zajímá - nehodlám nijak zpochybňovat tvou odpověď :) - ale myslíš, že s tím v praxi dělají družstva nějaké problémy? Nebo jestli je ten příkaz soudu nezbytný? Protože vídám, že se do bytů po babičkách tady běžně stěhují jejich potomci a vím určitě, že žádné soudy neprobíhají. (Ale nevylučuji, že se nechali napsat předem, tolik do toho nevidím.)

ivik*
hodnocení

O tu tržní cenu jsme se podělili podle práva,zrovna v té době vyšel nový zákon o vypořádání druž. bytů po rozvodu bylo to asi v r.2002-3, kde se nedělila výše čl. podílu, ale tržní hodnota bytu,nejsem právník, ale je to fakt podle platného zákona.Vlastníkem bytu je družstvo, do osob.vlast.byty převáděny dosud nebyly a ani se o tom zatím neuvažuje.Ale nechápu, proč by dcera měla dědit jen polovinu, když jeho nová manželka do bytu přišla až po tom, co byt byl na družstvu přepsán na býv. manžela jako člena družstva.Ona tam přece nemůže mít na nic nárok, pokud se vzali až po přepisu na manžela a členem je jen on.Každopádně dík za jakoukoliv radu.

jabraka*

Tak to je spíše záležitost daní.Když jsem převáděl na sebe byt po mé zemřelé matce,tak byl dědický podíl jen 16 000.-Dnes by byl dva melouny a daně podle toho.Také poplatky právníkům.

Při dědění ze zákona je dědictví: manželka 1/2 a pak ještě děti a manželka stejnou část z druhé poloviny.,

JB

sargo*
hodnocení

0x

Jestli se nepletu, dcera zdědí polovinu jeho podílu. Takže to bude buď půlka bytu nebo čtvrtka, podle toho, jak to má se současnou ženou. Pokud dceru nevydědí, na což by měl právo, pokud on se pokoušel o kontakt a dcera ho odmítla (pak by dědila vnoučata, pokud jsou).

pravnik*
hodnocení

0x

Pokud jste získali družstevní byt po svatbě, stali jste se společnými členy družstva. Po rozvodu jste si měli vypořádat i členství v družstvu - zřejmě se tak stalo (když Vám exmanžel vyplatil 1/2 tržní ceny bytu, Vy jste se z bytu odstěhovala a exmanžel v něm zůstal). Doufám, že jste toto své vypořádání také sdělili družstvu. Takže to vypadá, že exmanžel je výlučným členem družstva, jeho případné nové manželce společné členství v družstvu nevzniklo, vznikl jí jen společný nájem bytu (pokud jsou manželé, jinak ani to ne).

Pokud exmanžel svůj členský podíl nepřevede na (třeba na novou manželku či přítelkyni), bude předmětem dědictví celý jeho členský podíl v družstvu, který zdědí v 1. skupině jeho děti bez ohledu z kterého jeho manželství či mimo něj. Pokud by se stihnul oženit, zdědily by po něm jeho členský podíl manželka a (všechny jeho) děti.

Členský podíl se oceňuje tržní cenou daného družstevního bytu. Členem družstva můžte být právnická osoba, nebo jen 1 fyzická osoba nebo 2 osoby-manželé. Pokud se dědici v rámci dědického řízení nedohodnou (komu připadne členský podíl v družstvu a jak vypořádá ostatní dědice), určí notář klidně za dědice podílu v družstvu třeba všechny (2 nebo 3) dědice. Ti se pak mezi sebou musí dohodnout (nebo požádat o rozhodnutí soud) kdo se stane členem družstva (a nájemcem družstevního bytu). Do té doby družstvo neví s kým jednat, resp. kdo je vlastně členem družstva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]