Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadřený zip u tašky - jak rozchodit?

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 11 změna:

Ahoj rádcové,

při jedné z mnoha debordelizací u babičky ve skříni jsem objevila nádhernou červenou koženou kabelu. Protože jsem člověk tvůrčí, vyzdobím si ji a budu ji mít jako designový kousek. Je to kabela ručně šitá cca před 30 lety a nikdy ji nikdo nepoužíval. V tom je zřejmě problém - zip má kovové "zuby" a jde velmi ztěžka zapínat (spíše vůbec).

Jak kovový zip znovu rozchodit? Napadlo mě něčím jej namazat, ale čím - aby to nešpinilo věci, nesmrdělo atd.?

Děkuji za rady :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vždy se používalo obyčejné mýdlo, ale jestli to je zarezlé, tak to asi nepůjde. Zkuste namazat a párkrát pojezdit a pak očistit.

cocinkamichalka*
hodnocení

Děkuji... Rezavé to není... Jenom "zašlé"...

Tak to by mohlo jít, zkuste, mýdlem nic nezkazíte. Někdy se kapal i olej do šicích strojů, třeba u kozaček,ale to už bych měla strach, že to bude u kabelky mastit.

hanher*

Já jsem namazal zaseklý zip tuhou z obyčejné tužky, a vždycky to pomohlo . . .

cocinkamichalka*
hodnocení

:-O To koukám... tak jestli mýdlo nezabere, vrhnu se na tuhu :)

pt®
hodnocení

2x

Michalko, ještě jsem slyšela, že stejnou službu, jako mýdlo udělá svíčka. Ten vosk by mohl pomoci. - stařenka

cocinkamichalka*

Děkuji stařenko, svíčka by se doma našla :)

ferda60*
hodnocení

0x

Zkusil bych nejprve to mýdlo. Technicky by mělo být nejúčinnější potřít zuby "ze stran" , tedy na malých ploškách, po kterých jezdí jezdec a zuby "sestrkává" k sobě - samozřejmě nezapomenout na tyto plošky i z druhé strany zipu, tedy zevnitř kabelky. Potřít by mělo stačit vlhkým hadříkem namočeným v mýdle.

cocinkamichalka*

Díky Ferdo :)

jabraka*
hodnocení

0x

Nejlepší mazadlo na všechno je INDULONA.Mýdlo je korozivní,do budoucna.Ta svíčka je dobrý nápad,ale ze všeho nejdříve je třeba se přesvědčit,jestli se do zubů nechytla nějaká nit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]