Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Jde o starý dům, ke kterému byla přistavěna veranda. Strop je zde stejně jako v domě trámový, podbitý prkny. řeším nyní dva problémy:
1- Jeden stropní trám nad přistavovanou verandou je v jedné části ztrouchnivělý. Trám je cca 3m dlouhý a je v něm díra cca 5x 20cm. trámů je 6, ostatní jsou v pořádku. Jak tuto díru opraviit, čím případně zabránit dalšímu postupu trouchnivění?
2- druhý problém je obdobný. Na hlavní půdě jsou některé podpěrné trámy (které na čtyřech místech podepírají krovy) také ztrouchnivělé , ovšem jen z malé části na povrchu, cca 0,5 cm vrstva, někde i více. je to asi i na dvou krovech, ostatní jsou víceméně v pořádku. Jsou v nich místy cestičky po nějakých škůdcích, ale nevím jak dlouho to tak je, dům jsem koupil před dvouma rokama a teprve teď jsem dělal pořádný úklid půdy, takže nemohu řící, jestli to je horší nebo ne. Otázka je, existuje nějaký preventivní napouštědlo, kterým bych ničení trámů dál zabránil?
Dobry den,pokud mohu, doporucil bych strouchnivele tramy co nejdrive vymenit za nove.Vim ze je to dalsi financni vydaj,ale jde o dum a o bezpecnost lidi v nem.Osobne jsem take menil spatne tramy na pude. Pred polozenim novych tramu je doporucuji napustit. Dnes je spousta moznosti jak tramy napustit,poradeji vam ve specializovanem obchode.
a musí se potom měnit všechny trámy, nebo jen ty poškozené anebo dokonce jen tu poškozenou část odřezat a nahradit novým kouskem?
a co když je na trámu,desce kolem komínu taková ta plíseň, to s emusí taky vyměnit?
Ok-Vyměnit stačí napadené trámy-pokud další pečlivě zkontroluješ a nikde napadené nejsou,můžou zůstat. Původní zachovalé trámy dokonale napustit lignofixem...na tom nešetřit
Jestli je někde bílá plíseň-můžou to být i zárodky dřevomorky-všechny části které jsou tím napadené před demontáží polít nějakou agresivní chemikálií-třeba naftou aby z toho při sundávání nelétaly životaschopné spory. Poté hned vyndat,hodit na hromadu,polít benzínem a beze zbytku spálit. Jak by se ti do baráku dala dřevomorka,nic na to není...to je taková svině že dokáže prorůst kamennou zdí,všechno dřevěný sežere,táhne si vlhkost klidně z velké dálky a je prakticky nemožné se jí zbavit
Zda vyměnit trám nebo ne je na zvážení, protože ony ty trámy byly dřív celkem dobře "dimenzované" záleží tedy jak moc jsou prožrané tedy kolik dřevní hmoty chybí a zda-li ta zbývající má ještě nějakou nosnost. Ku příkladu já, jeden trám jsem měnil protože se mi zdál hodně prožraný když jsem ho vytáhl zjistil jsem že je uvnitř naprosto zdravý silný a nosný destrukce byla jen na povrchu, pochopitelně už jsem ho vyřezal dal jsem tedy druhý. Ve druhém případě byl trám ve svém zhlaví sežraný tak, že ve zdi držel na konci jen svými cca 8 centimetry, ale měnit jsem ho nechtěl protože pod ním jsem měl opravený strop (popraskalo by mi to klasicky nahozený strop a možná i se drolilo) vyřešil jsem to jednoduše, koupil jsem traverzu velikostně úměrnou k danému trámu "íčko" tu jsem provrtal po celé délce v odstupech cca 20 cm aby k ní šlo přišroubit původní trám. Do zdí vedle trámu jsem vysekal na každé straně nový otvor traverzu vsadil do otvoru tak že přiléhala k trámu přez otvory traverzy jsem trám postupně k celé traverze přišroubil a traverzu zazdil na obou koncích do zdi, abych tu traverzu do zdi dal a zároveň měl ve zdi na každé straně přesah aby se traverza mohla o zdi opřít uřízl jsem traverzu trochu kratší na jedné straně do kapsy a na druhé jsem k ní přivařil velký úhelník který ji tím pádem "protáhl" ve zdi ještě dál takže na každé straně měla oporu + ten trám měl také zbytkovou nosnost. Traverza je tak po celé délce sešroubena s původním trámem který byl dobrý celý až na ten užraný konec. Mezi traverzu a trám jsem dal pruh térpapíru aby dřevo nebylo přímo na studené traverze (kdyby kondenzace srážení na železe přenos vlhka na trám ale možná to nemusí být) Rovněž doporučuji traverzu natřít alespoň základovkou. Takto opravený trám je velmi pevný jistí ho traverza nese dále strop i novou podlahu nad ním není problém. U toho dřeva je důležité to, aby v něm již biotičtí škůdci nepracovali tzn. neslyšíte-li v noci "chroupání" takové "vrz vrz vrz vrz vrz" přestávka a zase, měly by být trámy už "čisté" staré poškození lze sanovat jak jsem popsal, lze využít oceli tvaru I U L nebo jejich kombinaci, prakticky lze udělat jakoukoliv výztuž s ohledem na to "co to ponese", dokonce můžete původní trám nechat i tak a vedle něj dát naprosto nezávisle další nový trám nebo traverzu možností je celá řada, jakmile se to prošroubí např. novou podlahou apod. tak pak vše působí jako celek, to je i důvod proč sice nacházíte prožrané trámy ale proč by strop nespadl ani kdyby byl jeden zvlášť "zdemolovaný" je-li vše sešroubeno zbito hřebíky apod. ,pak vše působí jako celek. Takže ta oprava lze provést jakkoli vše se může provázat propojit dle podmínek přímo (jako já k trámu) nebo nepřímo přez podlahu (např. šroubená prkna apod.) nebo jiný výztužný prvek. Prakticky je možnost toto řešit desítky různými způsoby. Důležité je aby škůdci ve dřevě již nebyli, pak je možná lepší dát ho pryč a na jeho místo nový trám nebo jen traverzu apod. Pokud tam již nejsou pak trám pořádně očistit otřít vlhkou hadrou a řádně několikrát napustit čímkoliv pro hmyz jedovatým (lignofix, červostop - ten používám nejčastěji) několikrát opakovat jako prevenci před dalším možným napadením. I nové trámy mohou představovat riziko takový trám vypadá zdravě ale byl-li by napaden což není vždy zjevné pak se může začít rozpadat i po vestavění, čili někdy není špatné opravit i staré trámy (vyztužit) u nichž jsme si jistí že škůdci v nich již nejsou, nové trámy samozřejmě impregnuji také pokud nebudou v interiéru pak je navrch napustím ještě jedním osvědčeným způsobem...
Jen bych k té dřevomorce, ano je to šílená houba (není naše původní byla sem zavlečena) je pravda že jakmile "rozpukne" pak i když se prostředí změní "vyschne" je schopna si metabolizovat vodu přímo z dřevní hmoty a transportovat ji na velké vzdálenosti svými vlákny jako "potrubím"to vše ano. ALE nepodléhejte panice, v době kdy jsem domek ještě neobýval kompletně sežrala celou podlahu takže ano, celou podlahu vyházet omítku jsme dělali novou ta se okopala stejně ovšem nad ní byl a ještě dosud je dřevěný strop, takže je víc než pravděpodobné že její spory jsou po celém baráku, je tomu již velmi dlouho co tam bydlím a od té doby nic, opravdu nic, opatrnost je jistě na místě ale lidé často propadají histerii že je nutno celý domek zbourat, ne to opravdu není nutné,. Čili doporučuji pokud je to někde lokálně chycené (nemusí jít o dřevomorku) pořádně to navalit nějakým fungicidním přípravkem případně i tím lignofixem (na obalu je napsané proti čemu všemu zabírá) apod. několikrát to zopakovat ideálně napadenou část odstranit jde-li to a navalit přípravkem vše dokola kde by se mohla přenést desky trámy přilehlé zdivo apod. Nechat to odkrytované a nějakou dobu to pozorovat a opakovat impregnaci, (postupně a pořádně to tou impregnací promořit) pokud to není zachváceno "živelně celé" jako jsem to měl např. já pak by se nemělo dál dít už nic, to já tak zdaleka opatrný nebyl a po řadě let mohu konstatovat že sežrala opravdu jen tu podlahu jež byla nejnapadenější desky od ní zmokvali jak si je vlhčila a doslova se propadaly dál mi ale nevlezla. Často se také panikaří kvůli spórám, tady bych chtěl říct ano opatrnost je na místě je jasné že napadené dřevo kousky houby nebudeme "rozptylovat po domku" na druhou stranu ony ty spory jsou ve vzduchu běžně a to i pokud u vás nikdy dřevomorka nebyla prostě proto, že když se objeví vhodné podmínky tak vyroste jakoby "z ničeho nic" ale to není z ničeho nic ne, ty spory domů nikdo nenosil dřevomorka tam nikdy nebyla a stejně se to za vhodných podmínek stalo čili ony ty spory se musí běžně objevovat ve vzduchu i když si myslíme že je "čistý" že tam nic nemůže být pokud tam nikdy dřevomorka nebyla ale tak to není je to asi všude a záleží jen na podmínkách proto je nutné zachovat chladnou hlavu nepanikařit, postupovat věcně systematicky vše dřevěné naimpregnovat proti biotickým škůdcům i preventivně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.