Nejste přihlášen/a.
Zdravím, do bytu jsem si pořídil kotel Junkers Ceraklas 18kW s přirozeným odtahem spalin. Bohužel jsem po čase zjistil, že odtah spalin není dostatečný. Nerad bych kupoval kotel nový (turbokotel). Nevíte někdo o nějakém ventilátoru, který by se dal za kotel dopojit pro podporu odtahu spalin? Nebo existuje jiné řešení? Děkuji za odpovědi...
Nejprve bych doporučil zkontrolovat, zda je dostatečně velká a volná cesta přívodu vzduchu ke kotli - měla by to být strojená cesta a ne jen škvíra ve dveřích. Pokud je v pořádku, a tah dostatečný není, pomohl by Vám spalinový ventilátor, vypadá např. takhle: gesiko.cz/... . Tento je montován na funkčně nejbezpečnější místo a tím je ústí komína. Pro větší přehled zkuste dát do vyhledávače spalinový ventilátor nebo komínový ventilátor a vybrat třeba jiný vhodnější typ.
Děkuji všem za užitečné rady. Situaci sem už mezitím řešil s kominíkem a on celý problém bude zřejmě v komínu. Jedná se o starou hliníkovou vložku (možná už někde zborcenou?). Takže v první řadě mě bude čekat vložkování (bohužel ca 35 metrů). Po vyvložkování dám vědět jak se situace změnila...
Zdravím, situaci jste řešil s kominíkem bohužel trošku opožděně, Nevím, jestli máte na nový kotel revizi (a tedy záruku) a kdo Vám ji potvrdil. Vzhledem k délce spalinové cesty (výšce komína) by se možná vyplatil nový turbokotel s výfukem přes boční zeď. Zkonzultujte se svým osobním kominíkem...
Připojuji se k HOPovi. Těch 35m odtahu je asi hodně pro normální atmosférický kotel. Kominík Vám opravdu řekl že stačí dát novou vložku? Nechte si někde ještě udělat jeden nezávislý výpočet tahu komína. Mě se to nezdá. Nicméně nejsem kominík.
Zdarvím, v tom případě mám zřejmě vážný problém, podle informací některých odborníků nemůžu mít turbokotel s odtahem přes zeď (bydlím v přízemí - vzdálenost sousedních oken není v normě). Jednině pořídit turbokotel, komínovou vožku pro odtah a potrubí přes zeď pro přívod = obrovské pořizovací náklady (když připočítám už jednou koupený kotel). Jedniné co mi není jasné - jaktože tam desítky let byla obyčejná karma (nebo ten typ starého kotle - nevím přesný název) a předchozí majitel topil a ohříval vodu bez jedinného problému?
doplněno 22.09.11 10:39:Ještě mě napadá jedna věc. Kdyby jste někdo věděl o odborníkovi z jihomoravského kraje (já brno město), prosím o doporučení. Protože se mi zdá, že koho v Brně oslovím, tak ten automaticky přijde v nabídkou na novou vložku (s vidinou služné zakázky) - tak už to asi chodí...
No nevím. Jak říkám nejsem kominík, jen mám zkušenost s mým kotlem. Mám na střechu z kotelny cca 15m. Kotel Dakon, turbo. A stejně mi kominík nechtěl dovolit vývod do nové vložky na střechu. "Kroutil" se jak had, a nakonec to vynyslel tak, že do komína(vložky) jde jenom odtah spalin, a ssání(sakra, píše se jedno nebo dvě s ve slově ssání?) vzduchu je dole u kotle, přes rozdělovací díl.
Nejde o to, že by byl komín příliš dlouhý kvůli tahu. Jde o cenu za vyvložkování - čím vyšší komín, tím vyšší cena. Pokud není možnost odtahu spalin přes zeď, je nutné komín vyvložkovat. To není výmysl ziskuchtivých kominíků, nerezovou vložku vyžadují současné předpisy. V tomto případě bych asi popřemýšlel o kotli kondenzačním. Vyšší cena by se možná vrátila díky menší investici do plastové komínové vložky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.