Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych vysvětlit jak je to s dodavatelama elektřiny. V ČR je jich asi kolem dvaceti.
Když změníme dodavatele,tak nám ale elektřina stále proudí tím samým kabelem. Toto nějak nechápu. Mohl by jste mi to někdo prosím vysvětlit? Děkuji
dodavatelů je více,jak píšete ale distrubitor je jen jeden a tím je ČEPS = přenosová soustava. Elektřina je tedy jen jedna a na kabely to nemá vliv, jen nakupujete elektriku od pana "Vopršálka" místo "Dvořáka" a ten konkr. dodavatel to už s ČEPS má vyjednané a nic Vám neposílá. To právě udělá distributor. V zásadě se jedná jen o hru čísly=penězi. fyzicky se mění pouze smlouva s dodavatelem jinak nic. ani dráty, ani hodiny . . .tak asi tak.
máte to jako s rohlíkama.firma vyrobí rohlíky a různé firmy (globus, tesco apod...)je prodává za svoji cenu.Takže třeba tesco 1,50 a globus 2,- takže nejspíš koupíte to levnější
Nu dobrá. A ještě jeden dotaz . Jsem v rajonu eon,dodavatel eon,tarif klasik .
Z těchto stránek jsem zjistil elektrina.cz/... ,že za 1kW stojí s DPH 5,3kč. Na vyúčtování elektřiny mám ale částku 1,8kč/kWh.
Jak se v tom tedy vyznat?
Protže v té ceně 5,3 kč je zahrnuto vše. Ta 1,8 kč je asi jen za distribuci nebo za dodávku. Jsou to dvě rozdílné věci, za které si účtují za každou právě kolem té 1,8 kč - 2 kč/kW. Jak kde. A zbytek jsou poplatky, popř. dph. Podle spotřeby si můžete vypočítat, kolik budete platit : eon.cz/...
to je pořád do kola, za distribuci platíte ČEPS-u (přenosové soustavě= monopol) a za dodávku např. Eon-u, nebo RWE nebo ČEZ-u nebodalším podle toho koho máte nasmlouváno (ve smlouvě). Dráty jsou v zásadě monopolem ČEpS a to co v nich vede se řeší koupí a prodejem elektřiny.
Polopatisticky - za ty dráty, co vám elektřinu přivedou do domu, platíte zvlášť, tam se dodavatel nezmění. No vy si změníte jen dodavatele elektrické energie dle výběru na trhu a tomu pak budete platit za elektrický proud. Takže na faktuře byste měl mít dvě položky - za ty dráty a za elektrickou energii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.