Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna městského bytu za družstevní

Od: petralili* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, obracím se s prosbou o radu. Vlastním městský byt a chci ho vyměnit
za družstvení + doplatek. Chtěla jsem se zeptat zda můžu tuto výměnu uskutečnit
přes Vás za určitou provizi? jde mi o to, že osoba bydlici v družstvení bytě,
která je ve smlouvě označená jako nájemníkm, může vůbec s bytem manipulovat?
Děkuji za informaci

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Spíš bych se jako osoba vlastnící družstevní podíl zajímal, jak můžete vyměnit něco, co vám nepatří a ještě za to chtít peníze.
Nájemník jste vy. Ona osoba sice také, ale ještě k tomu by měla být vlastníkem družstevního podílu. Vy nemáte NIC.
Hezký den.

jabraka*
hodnocení

0x

Osoba,bydlící v družstevním bytě, je družstevníkem a pokud není pronájemce,může samozřejmě s bytem manipulovat.Ale v podstatě při výměně bytu jen převede družstevní podíl.Ten se neřídí tržními principy.Odstupné si vyřizujete mezi sebou.Ale jinak je to s městským bytem,s tím ovšem ty nemůžeš manipulovat vůbec.Jediné co musíš udělat,když chceš z tohoto bytu odejít,je,vrátit ho bytovému úřadu.Jen ten může tu výměnu odsouhlasit.Pokud by nesouhlasil,mohlo by se stát,že ty se odstěhuješ do družstevního a družstevník přijde a byt už bude obývat někdo jiný,nebo ho druhý den příjdou násilím vystěhovat na ulici.A to by byl určitě kravál.

JABRAKA

petralili*
hodnocení

Děkuji za odpověd. Osoba která chce ode mne doplatek za družstvení byt je právě ve smlouvě jako nájemník a mě tvrdí, že po naší výměně za můj městský byt na tom vydělám, protože ho budu moc prodat. ale nešlo mi do hlavy, že když je nájemníkem, jak může s bytem manipulovat. on by po mě mohl chtít doplatek jen v případě, že je podílníkem? chápu to dobře?
Ještě jednou děkuji za odpověd. nějak se v téhle problematice nevyznám.

kikkiii*
hodnocení

0x

Družstevní byty prodávám běžně jako realitka, sepíšeme smlouvu o převodu vlastnictví a zajdeme s nájemníky přepsat byt na družstvo. Nikdy nebyly potíže.

al bunda*

Skutečně? I když nájemník není vlastníkem?
To jsou věci...

jabraka*

To jsou skutečně věci.Zvláště,když pak nový majitel je seznámen se stanovami a ty mu značně omezí vliv na provoz bytu,pak běhá po soudech a soudí se s družstvem.Znám případ,kdy takový člověk se začal chovat jako dobytek.Družstvo se po mnoha stížnostech rozhodlo mu byt odebrat.A prosoudil majlant a o byt přišel.On byl totiž přesvědčen,že když dal za byt přes realitku přes dva miliony,může si dělat co chce a neřídit se vůbec ničím,on je přece ve svém.Přitom mu družstvo nabídlo převod do osobního vlastnictví,což odmítl,musel by totiž splatit anuitu což činilo dalších 60 k .Na to už neměl.

JABRAKA

petralili*
hodnocení

Osoba která chce ode mne doplatek za družstvení byt je právě ve smlouvě jako nájemník a mě tvrdí, že po naší výměně za můj městský byt na tom vydělám, protože ho budu moc prodat. ale nešlo mi do hlavy, že když je nájemníkem, jak může s bytem manipulovat. on by po mě mohl chtít doplatek jen v případě, že je podílníkem? chápu to dobře?
al bunda*

Podílníkem, nebo členem družstva. Jinak je na tom stejně jako vy - nabízí něco, co mu nepatří.
Vyčůraní jste ovšem oba, ale tak už to v životě chodí.
Hezký den

martina30*

Souhlasím v dnešní době není se čemu divit a i když není něco naše můžeme za to chtít peníze.Pokud nechci kupovat přes realitku.Můžete se domluvit s Právníkem a koupit přes právníka je to levnější a jistější.

petralili*
hodnocení

Ale já vlastně nic nelegálního nedělám, celou výměnu bych dělala přes městský úřad, kde není problém výměna, já za to žádný finanční obnos nechci, ale nešlo mi do hlavy, zda druhá osoba jako nájemník družstevního bytu může chcít za výměnu ještě finanční doplatek. On by ho mohl tedy chtít kdyby byl členem družstva a převáděl na mě členská práva, chápu to dobře?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]