Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci postavit pergolu a potřebuju se zeptat na 2 věci.
1. Plánuju položit betonovou dlažbu 40*40 cm nebo 50*50 cm a našel jsem že podklad by měl být 10 cm štěrkodrť a pak ještě tak 4 cm písek. (viz istavitel.cz/... - našel jsem zde na Poradte )
a to je právě první problém. Není to až zbytečne moc? pergolu chci udělat tak cca 3*4 m, takže 3*4*0,14 a jsem skoro na dvou kubících. Myslel sem že si všechno udělám sám, ale tohle bych vozil autem tak na desetkrát. Na druhou stranu chci aby to bylo uděláno pořádně a plánuju si např. půjčit vibrační desku na zhutnění zeminy a podkladu... Poraďte prosím kolik byste dali vy podklad?
2. Nevím si rady s výběrem kotevních patek. plánuju patky zabetonovat do země, ale ty co jsem zatím viděl v Hornbachu, v Obi na netu... tak měli ocelový prut dlouhý jen asi 16- 20 cm, což mi nepřipadá moc. Stačí to? Nebo raději koupit Kotvící hrot( zelezarstvi-votrubec.cz/... )? Bude k něčemu když je zabetonuju?
Dobrý den. Jesli máte pod pergolou tvrdo tak nemusíte ani hutnit vybrační deskou a stačí těch 5-8 cm štěrku 4/8 písek ani nedávejte je to zbytečné. Jestli ale máte podklad nestabilní (mokro, mněký jíl, sypký pískovec...) tak je potřeba kufr udělat o něco hlubší - dát prvně hrubý štěrk 0/32 nebo makadam, zhutnit nejlépe vybr. pěchem (tzv. žábou) a pak 4/8 uhrábnout, latí srovnat a můžete dláždit.
Druhá otázka - Kotvící hrot je sichr když už něco dělám tak ať mám jistotu. Co se týče betonování tam je výhoda v tom že po rozmněření máte jistotu že Vám hrot v betonu při instalaci neuhne.
díky za reakci. V místě kde bude pergola je podloží pevné, ale dělali se zde teď přesuny hlíny, takže nějaké udusání je nutnost. Půjčím si teda žábu...Nechci aby se dlažba nějak propadala. Posunů se nebojím protože dlažbu chceme udělat v urovni okolní zeminy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.