Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit s tímto probléme,dostal jsem vyučtování za pronajatý byt a nestačil jsem se divit majitel mi zdělil,že do služeb musí napočítat pojištění,zálohu do fondu oprav,poplatek za správu a ostatní náklady.Je to možné?Jde mi hlavně o ten fond oprav to je nejvěčí položka a já byl přesvědčen,že tyto položky jsou zahrnuty v Nájmu.V nájemní smlouvě to mám uvedeno takto.
-K nájemnému se nájemce zavazuje měsíčně platit navíc následujcí zálohy na služby spojené s užíváním bytu např.vodné,stočné...celkově ve výši 4500kč.
Tak jak to tedy je?
V nájemní smlouvě musíte mít vždy uvedeny naprosto přesné a jasné informace,žádné "např.",neexistujeZ toho jasně vyplývá,že vaše smlouva je neplatná,a očividně si chce pan majitel na vás "mastit kapsičku."
Ve službách máte vyjmenováno konkrétně co? Jen vodné, stočné... a víc nic? Já bych se držela pouze té výše 4500/měsíčně. Kam to pak majitel dává, je jeho věc. Každopádně já např. platím 500Kč/měsíčně za vodu, společnou elektriku, odpadky, úklid. A to ještě dostanu při vyúčtování zpátky. Pokud majitel vynakládá na opravy, tak to je to přece v rámci udržování vlastního majetku. Když budu mít auto, u kterého je potřeba vyměnit brzdovou destičku a já to auto někomu půjčím nebo za úplatu nechám jezdit, tak přece taky nebudu chtít peníze na opravu jen proto, že jsem lempl a nedal jsem to spravit dřív, že?
Vždy platí to,co je písemně dáno ve smlouvě.V záloze za užívání bytu musí být stanoveno,z čeho se ta záloha skládá.Pokud se týče vyúčtování skutečných nákladů za bydlení,tam může dojít ke zvýšení,ovšem zdůvodnitelnému.Fond oprav je částka pevná,ta se nevyúčtovává a nemění,pouze za zvláštních okolností ale je vždy vázána na m2 bytu.
JABRAKA
Platí zákon, zde OZ. a jeho paragrafy, a podepsaná nájemní smlouva. Co je psáno a podepsáno platí. Ostatní nikoliv.
Zavázal jste se platit nájemné plus 4500 na služby. Tak plaťte. Služba je služba. Např. světlo na chodbě, popelnice, atd. V každém případě to není nějaký "fond oprav". Ten Vás nemusí zajímat. Ale zálohy za služby je majitel povinný řádně vyúčtovat. Každou korunu. V každém případě Váš majitel je pěkný vydřiduch. 4500/měs. záloh na služby je opravdu hodně.
Já si myslím, asi nejspíš úplně blbě, že majitel bytu není vůbec povinen takhle účtovat. Kdyby vám v předběžném jednání řekl, že za byt chce např. 4.000 kč. Služby-popelnice, vodu a stočné, elektřinu a plyn, el. společných prostor, kablovou telku a net si platíte a vyúčtováváte zvlášť, na svoje triko. Pak toto napsal pod titul Smlouva s dvěmi místy na podpis. Jasně že ještě o který byt, ve které lokalitě, výpovědní lhůty a to všechno ještě, co tam má být. A je jeho věcí, co z těch 4.000 platí. Jestli opravy, pojistku nebo slečnu od baletu. Kolik zaplatí a kolik vydělá je vpodstatě nájemci jedno. Jemu by se jednat o konečnou částku, za kterou byt najímá nebo jde o dům dál.
Vždyť říkám:co je psáno,to je dánoMáte napsáno:k nájemnému se zavazujete zaplatit bla,bla,bla-to celé 4.500kč,a hotovo,tím to zkrátka hasne
Žádné peníze navíc mu nedávejte,pouze ty,které jsou uvedeny ve smlouvě,a basta
A pokud jste mu již nějaké dal,tak ať je laskavě pan domácí navalí zpět
Nedejte se!
zdravím, vše co je odpověděno je pravda, ale důležitější než to co odpovídají je to, zda vás tam nechá bydlet, když se s ním budete hádat. tak to zvažte. zeptat se určitě můžete, navrhnout změnu smlouvy určitě můžete, ale od majitele je to trik a jde o to, co se stane, když odmítnete platit. určitě záleží jakou máte pozici, zda nájem na dobu určitou nebo vám dobíhá platnost či jak máte upravenou výpověď ve smlouvě..
mějte se dobře, Marcela
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.