Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, zas řeším problém s elektřinou. V místnosti, kde je jen domácí vodárna mi už nějakou dobu nesvítí nástěnné osvětlení. Šla jsem po stopách závady, žárovka dobrá, do vypínače nejde proud. Našla jsem tři odbočné krabice, jedna byla zásuvková a dvě světelné. Drátů je tam víc než dost, určitě je na to zapojen lustr v pokoji a mělo by to jít i do sousední vodárny. Jenže podle příručky by na mosazný plíšek ve věnečku měly být připojeny ochranné vodiče, ale fázovka na nich svítí. Zatím do toho nevrtám, protože je tam hliník a nerada bych ho ulomila. Přiložím foto - takže levá krabice podle mne není rozbočná, ale jen průběžná, protože na nic nereaguje a fázovka svítí na protějších šroubcích, v pravé krabici reagují dva vodiče při rozsvícení lustru. Jinak samozřejmě všechno se vypne jističem. Nemám ani jistotu, jestli jsou tam dvou, nebo třížilové kabely, je do toho špatně vidět. Byla by nějaká rada mimo té, abych si zavolala elektrikáře? Díky za důvěru. Patronka
doplněno 11.09.11 18:54:Napsala jsem to obráceně - pravá se mi zdá průběžná a levá rozbočná. Svítí = svítí fázovka.
Dobrý den.
Fáze pod mosazí - to se občas stává (taky to zde v domě máme X-krát tak zapojené, ačkoli je to špatně)
Rozvody, pokud jsou hliník, budete mít dvouvodičové (v provedení jednofázovém).
Zkoumat by se mohlo začít od levé (psáno pravé) krabičky, kde ještě svorkovnice reaguje na vypínač, jeden drát tedy přichází od vypínače, druhý jde ke světlu (pravděpodobně). Možná zkusit lehce dotáhnout oba šroubky této svorkovnice (pro jistotu všechny), a pak už by závada mohla být jen ve světle (zkusit zda je fáze i na objímce při zapnutém vypínači, může být uvolněný přívod ve svorce objímky žárovky nebo jen pérko nedoléhá k patici, popř i zkorodovaný spoj v žárovce (méně pravděpodobné) - zkusit nejprve jinou. Pokud jde fáze až na patici a světlo dál nesvítí může být závada v přívodu nulového vodiče (v krabici již dotaženy dříve), tedy opět v přívodu do patice žárovky ( nejpravděpodobnější).
doplněno 11.09.11 20:33:Opr.: ... ke světlu (určitě)
doplněno 11.09.11 20:44:... a "nulák" má být správně připojen na závit žárovky.
Já jsem to levá/pravá pak opravila. Všechny šroubky jsem dotáhla, tuhle zkušenost už mám, ale jak bych měla hledat závadu v nástěnném svítidle, když mi nejde proud ani do vypínače, takže ke světlu nemůže dospět. Závada by měla být buď v krabici, nebo mezi ní a vypínačem. Je mi divné, že je v každém věnečku obsazeno 8 šroubků, v pravé krabici trvale napětí na 5 šroubcích ( 3x na MS + 2x protější + 3 mrtvoly) v levé na 3 šroubcích MS + 2 při rozsvícení lustru a 3 mrtvoly. Kdyby šel proud do vypínače, natáhla bych kabel po omítce, ale ty krabky mám pokoji. Před několika lety byla ta zeď promáčená, možná až k tomu vypínači a zhruba v té době přestalo světlo svítit. Jenže vedle vypínače je dvouzásuvka a ta funguje. Taky by mne zajímalo, proč tam ta druhá krabice vlastně je, leda že byly moc krátké kabely. Patronka
Tak se omlouvám, ztotožnil jsem si lustr a to nefunkční nástěnné svítidlo v jedno a tedy (skoro) celá rada je "na draka"
Obě krabičky vypadají ale vlastně stejně, jako průchozí - odbočné, tedy ze tří vodičů spojených je vždy po jednom: vstup (přívod), výstup (pokračování vedení dál) a odbočka ke spotřebiči (zde světlu) - nulový vodič jde přímo, fázový na vypínač a odtud se vrací na tu svorku se dvěma vodiči,je na ní tedy přívod od vypínače a pokračování ke světlu (elektricky je tedy až za vypínačem - fázovka na ní svítí při zapnutí vypínače). Vzhledem k tomu, že krabice vpravo je zapojena stejně, vypadá to, že je na ní připojeno také světlo (popř. jiný spotřebič ovládaný přes vypínač) v době měření zapnuté (fázovka svítila, měla by tedy svítit i v příslušném vypínači). Zkuste ještě prověřit jestli nemá vadné světlo svou odbočnou krabici někde jinde, vypadá to že pravá z obrázku to nebude.
Vlhkost a hliník, to dohromady příliš nejde, obecně ale je na škodu vždy. Zásuvka je (měla by být) napájena z jiného okruhu (jističe), pravděpodobně proto funguje.
Tak nevím, přijde mi, že tam ještě ta pravá odbočná krabice ještě někde musí být schovaná.
Uvažovala jsem stejně, ale žádné jiné světlo nebylo rozsvíceno a další krabičku jsem taky nenašla. Je tu ještě další zrada, z pohledu na věneček jsou všechny vodiče černé, ale teď jsem se zblízka podívala do vypínače a je vidět pod tou černou ještě snad zelená, nebo žlutozelená. Jenže to stejně neznamená, že jsou použity podle normy. To co píšete je naprosto logické, ale skutečnost je asi jiná. Tu elektroinstalaci dělal manžel, tvrdil že tomu rozumí, ale našla jsem po něm už spoustu nedostatků. Nesluší se to psát o nebožtíkovi, ale zpra.il to parádně. Už jsem přepojovala několik zásuvek, vypínačů a lustrů, dokonce mi synovec musel zapojit okruhy na jističe, protože kromě jednoho pokoje šlo všechno na hlavní jistič. Zásuvka je skutečně ze správného okruhu. Pro dnešek toho nechám a zítra promyslím, jestli budu hledat závadu dál. Já to světlo potřebuji jen 2x ročně při montáži nebo demontáži čerpadla a to používám přenosku. Zatím dík a dobrou noc.Patronka
Vodiče do omítky, vnější plášť černý a v něm vodiče ještě s vlastní barvou izolace - jenomže, často bylo použito to, co zrovna bylo po ruce (nebo třeba zrovna v obchodě) a tak barvy někdy nesouhlasí. No, hlavně aby to bylo alespoň funkčně správné, když už ty barvy nejsou. V tom dvouvodičovém rozvodu je největší nebezpečí, když se při poruše v instalaci přeruší "nulák", na kolíku v zásuvce (a připojených spotřebičích) se pak může objevit napětí fáze. Proto má být nulák pod (spolehlivější) mosazí, jak píšete na začátku, zase to ale nepředělávejte, časem ztvrdlá izolace už to ani příliš nedovoluje. No to jen takové odbočení mimo téma. Napadlo mne ale, jestli byla instalace dělána až dodatečně (do omítky) že by se dal směr vedení přívodu ke světlu zjistit posvícením baterkou pod nízkým úhlem (při zdi), někdy je zaomítaná drážka tak vidět podle nerovností, kudy vede.
Tak ferdo60®, mám nový zajímavý poznatek. Ta krabice vpravo patří k nástěnnému osvětlení sousedícího WC a funguje přesně obráceně. Když tam rozsvítím světlo, tak v krabici není napětí na těch dvou šroubcích úplně vpravo (fázovka přestane svítit). Nějak mi to hlava nebere, ale už s tím nic dělat nebudu. Další krabičku pro vodárnu jsem skutečně nikde nenašla, vypínač jsem rozebrala a vodiče vedou do nějaké trubky, buď kopex, nebo husí krk. To není vidět, jen kulatý otvor. Všechny vnitřní příčky v chalupě jsou vybudovány nově, takže rozvod elektřiny byl proveden ještě před omítkami. Sekat nic nebudu, zase si tam natáhnu přenosku. Já jsem si sama natáhla elektřinu na půdu, jenže to jsem měla od kamarádů přesné pokyny ( použila jsem Cu ), ale po těch pár letech jsem si to už přesně nepamatovala. Díky za Vaši trpělivost. Patronka
Když tam rozsvítím světlo, tak v krabici není napětí na těch dvou šroubcích... Tak to je úplně jasné, vypínač není zapojen ve fázi, ale v "nuláku", kdybyste vytočila žárovku (zhasnutou), tak ty "dva šroubky" přestanou "svítit" také. Ve dvouvodičovém rozvodu se "nulák" vypínat nesmí (má zde dvě funkce, jednak vede proud a zároveň je ochranný), svítidlo má ale snad povrch izolovaný a není tam tedy co nulovat, tenhle stav se dá považovat za ještě bezpečný. Nápravu by zjednala záměna vodičů, kterými je obvod tohoto světla napojen k procházejícímu vedení (svorky se třemi šroubky), izolace ale (jak už jsem psal) bude ztvrdlá, manipulace obtížná.
Tajemství nesvítícího světla zůstane neodhaleno, někde tam ale rozbočení (tedy přívod, vodiče k vypínači a vodiče ke světlu)určitě bude, i kdyby to mělo být na konci vedení, možná to ale někdo mazácky zazdil do omítky a pak je nedestruktivní nalezení skutečně téměř nemožné.
Tak ať se Vám, alespoň jindy, zase daří. Ferda60
Jsou to obě rozbočné světelné krabice, dvouvodičové vedení světel.(možná je to i zanulováno, spojena nula s kovovými částmi, ale spíš ne, tenkrát se na to dlabalo)
Levá krabice :černé 3 zapojené dráty, tam by měla být fáze(odvod, přívod,přívod na vyp.)
černý+zelený 2 zapojené dráty, fáze by tam měla být při zapnutí vypínače(odvod z vyp(zž)a přívod do světla(č).
zelenožluté 3 zapojené dráty-nula.
Pravá krabice to stejný.
Vypadá to, že někdo někde přehodil fázi s nulou(ale jsou i další možnosti).
Nevrtal se někdo někde v elektrice, i dříve? Nepřehodil někde fázi s nulou?
Patronko, posviťte si do těch krabic pořádnou baterkou a podívejte se, jestli tam nejsou nějaké stočené nebo ulomené dráty. Ale jinak myslím, že to nebude ta správná krabice. Podle popisu a toho, co vidím na fotce, tak ty dva dráty, co svítí při zapnutí lustru vedou do vypínače lustru a do lustru. Stejná vypínaná fáze (svítí při zapnutí spínače), ale na jiném svorkovém můstku, musí být i pro to nástěnné světlo. Někde máte schovanou ještě nejméně jednu krabici a v ní bude ten problém. Jestli tam je taky fáze na mosazných šroubech, tak hliník, mosaz a vlhkost nejsou dobrá kombinace. Tu krabici musíte najít. Nebo ten pozvaný elektrikář. Může být "utopená" moc hluboko do zdi a pak zamáznutá do roviny omítkou, schovaná za nábytkem,... Mohlo by to taky být natažené rovnou od jističů z rozvodné desky a místo můstku z krabice pak bude nejspíš použitá "čokoláda".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.