Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zdánlivě stupidní dotaz, ale pro mne docela důležitý. Mám v chalupě domácí vodárnu umístěnou uvnitř chalupy v samostatné místnosti v přízemí. Má tedy 3 vnitřní zdi a dveře, nikde nesousedí s obvodovým zdivem. Každý rok po letní sezóně vypustím vodu ze systému, demontuji čerpadlo (SVA), zavodním a zablinduji ho a uložím u sousedů. Jenže možná v té místnosti nikdy nemrzne a to bych potřebovala zjistit. Napadá mne jedině postavit tam nádobu s vodou, ale aby při zamrznutí nádoba praskla, teplota 0°C by mi ještě nevadila. Má prosím někdo jiný nápad, nebo aspoň jakou nádobu použít? Otevřenou, nebo uzavřenou? Pokud bych čerpadlo obložila třeba polystyrenem, snížím nebezpečí zamrznutí? Děkuji. Patronka
Teploměr Min-Max. Jedná se o klasický lihový teploměr, který si "pamatuje naměřené krajní hodnoty. Jde koupit i digitální, ale přece jenom líh je líh. Cena - já jej loni koupil za stovku, tady je odkaz na nějaký dražší: e-pristroje.cz/...
Souhlas i nesouhlas. Ten teploměr přesně ukáže, kam až dokáže teplota spadnout. Ano, třeba i na minutu (dáno setrvačností lihu). A to nás zajímá, kam dokáže teplota spadnout. Třeba tam za celou zimu teplota neklesne pod +3°C. Naproti tomu, sklenice s vodou zaregistruje až delší působení mínusové teploty (než stihne zmrznout a roztrhnout se) anebo sice zmrzne, ale následné roztaje. Což může být pro některé komponenty čerpadla destruktivní...
S mrznutím vody je to mnohem složitější.Není totiž nikde řečeno,že voda zamrzne při 0 stC.Podmražená čistá voda může zachovat tekutou podobu při mnohem nižší teplotě,dokonce zdroje tvrdí i -10 st.Pak stačí malý otřes a obsah ztuhne během sekundy.Izolovat nádobu je platné jen na určitý čas,po delší době se vnitřní teplota vyrovná s vnější.Jediné skutečně účinné opatření je do krabice z polystyrenu umístit regulované topení ,něco jako je vytápění okapů,nebo venkovních jezírek,je to ke koupi.
JABRAKA
To máte pravdu, ale topení bych tam dal až v případě, že zjistím, že tam opravdu mrzne. Navíc bývá zvykem při zazimování chalupy i vypnout elektriku, což by v tom případě nešlo.
Zdravím, právě jsem zas byla málem diskvalifikována pro nepřípustnou IP adresu, ale už je to OK. Máte přesně pravdu, elektřinu při každém odjezdu z chalupy vypínám, natož na zimu. Topení by stejně přicházelo v úvahu až po instalaci nové vodárny a ještě bych se snažila nějak využít baterie. Milancukrar mi radil ponorné čerpadlo, ale sací výška je méně než 8m a instalace do studny by se mi naprosto nerentovala. Zatím vytvářím polystyrénovou škatuli, protože konec léta je na dohled. Všechny připomínky jsou pro mne přínosem, jen zas bodovat nemůžu, ale netuším proč. Zatím musím doufat, že stávající vodárna ještě nějakou dobu vydrží, letos fungovala bez jediné poruchy. Patronka
Děkuji za reakci, musí to být tak velká sklenice? Samozřejmě to zatím je jen zkouška, ale do budoucna plánuji instalovat kompaktní vodárnu Grundfos (sací) a tu bych tam ráda nechávala i přes zimu. Mám připraveny 4 gumové špalky(silentbloky?), které bych zapustila do polystyrénu 3,5 cm a na ně bych teprve přišroubovala čerpadlo. No a to celé bych uzavřela do "domečku" z polystyrénu. Podle manuálu mi stačí nejnižší teplota 0°C. Patronka
Dobrý den. K uvedenému pokusu se zamrzáním bych měl ještě poznámku. Jakkoli by se našel postup, který by přesně stanovil možnost zamrznutí, nemělo by se při tom zapomenout na důležitý vliv, kterým je venkovní teplota. Tedy na to, že zima, kdy klesají noční teploty (třeba i několik týdnů v kuse) pod -20°C nebývá v našich krajích tak častá. Pokus by se tedy měl uskutečnit za těchto podmínek.
Na chalupě jsem měl pumpu (Lila 75) umístěnou na schodišti do sklepa a vždy jsem věřil, že teplo, které stoupá ze sklepa, zabrání zamrznutí. Jednou jsem přijel po uvedených mrazech a pumpa byla "jako kámen", rozmrazování bylo úspěšné až druhý den (kupodivu litina vydržela). Dalo by se tak možná tvrdit, že u Vás při uvedených klimatických podmínkách promrzne přízemí domu celé.
Zbývá tedy se soustředit na to, jak uchovat čerpadlo v mraze. Nejjednodušší je ho vypustit, ukládáte ho ale zavodněné - výrobce tedy vysušení nepovoluje, popř. to mělo v praxi nějaký negativní účinek na funkci. Ztotožním se s Jabrakou v tom, že jakýkoli tepelný kryt (polystyren) pouze oddaluje dobu zamrznutí, trvale tomu tedy nebrání, musí se uvnitř "generovat" teplo. To je poměrně náročné (z dlouhodobého hlediska) na množství energie a tak myšlenku na její získávání z baterií přeci jen nedoporučuji. Kromě elektrického topení napadá už jen využití tepla vody ze studny (je li blízko), jakýsi samospádový výměník. Zkonstruovat ale takové zařízení funkční je tak na diplomovou práci ČVUT, berte tedy s tento nápad s rezervou.
Prosím berte tenhle nápad hodně s rezervou. přivedl mě na něj právě Ferda.Pokud ta studna je nějak stavebně blízko tomu čerpadlu, nešlo by využít teplo té studny, a celé čerpadlo zaizolovat od vnějšího prostředí tak, aby se stalo součástí té studny? Tam bude, odhadem, tak4-6°C.
doplněno 10.09.11 18:01:Jinak, zapomněl jsem ještě poznamenat, že existuje i elektronické řešení, které Vám je schopno posílat SMS při poklesu teploty pod Vámi stanovenou mez, nebo ji pošle jen na vyžádání, tam zaslanou SMSkou. Je to obdoba, nebo chcete-li, jiné použití zabezpečovací techniky.
Výhod: máte přesný okamžitý přehled, možnost zabezpečit si zároveň chalupu proti zlodějům.
Nevýhoda: minimálně jeden zapnutý elektrický okruh, byť s minimální spotřebou. Není to úplně levné, nutný provoz SIM karty, ale ta zas tolik nestojí, Vodafone má na tohle speciální kartu za 10kč měs.
pro lui® : teď jsme psali současně, takže moje odpověď na první radu už je jasná - studna není tak blízko a levnější by už bylo ponorné čerpadlo.
Druhý nápad je zajímavý, ale tady by ztroskotal na naprostém nedostatku signálu všech mobilních operátorů, právě se tu vztekám s Vodafone. To zabezpečení proti zlodějům by fungovalo jak? Dostala bych domů SMS, že mne právě navštívili? Než bych tam dojela, byli by dávno fuč . Minulou zimu tady ale pár chalup vyloupežili, tak jsem teď zesílila opevnění. Mám chalupu hned na příjezdu do vsi, to je možná odradilo, protože přece jen občas nějaké auto projede. Pouvažuji ale, že bych si tak mohla zabezpečit byt. Díky moc. Patronka
Odpovědi na Vaše otázky ohledně zabezpečení jsou na obsáhlejší odpověď. Používáte Skype? Jak přistupujete na Internet? Nebo Vám mohu zavolat? ICQ nepoužívám. Nebo mě kontaktujte přes vnitřní poštu.
Dobrý den Ferdo, Vašim připomínkám docela nerozumím. Vždyť přece právě kvůli venkovním teplotám v zimě hodlám pokus uskutečnit, ale je to jen příprava na budoucí možnosti řešení. Čerpadlo řady SVA, které mám momentálně zapojeno musí být k uskladnění zavodněné, tohle už neřeším. Jak by se chovala kompaktní vodárna Grundfos bez vody se mi zatím zjistit nepodařilo, na netu je pouze uveden rozsah teploty od min.0°C do ...nepodstatné. Stejné čerpadlo se vyrábí i jako výtlačné, to by sice zamrznutí nehrozilo, ale znamenalo by to celou řadu změn ve vodo i elektro instalaci. Zatím tedy podle výše uvedených rad dám na zimu do místnosti s vodárnou dvě litrové láhva s vodou, jednu volně a druhou v izolačním obalu. Po návratu do civilizace se pokusím opatřit teploměr MIN/MAX a současně se poptám na další parametry kompaktní vodárny. Značka Grundfos mne láká, mám s ní skvělé zkušenosti. Momentálně na př. mám čerpadlo Grundfos u el.kotle Protherm který je umístěn v pokoji a čerpadlo není vůbec slyšet. Patronka
Ještě jednou zdravím. No chtěl jsem jen napsat, že ten prostor s čerpadlem může někdy promrznout a jindy třeba za celou zimu ne - takže usuzovat jestli prostor promrzá z pokusu učiněného za jedinou zimu nemusí být správné.
V čerpadlech se zas tolik nevyznám, udává-li požadavek na trvalé zaplavení výrobce, není co řešit. Domácí vodárna by měla být skladovatelná i bez vody, takový stav snad konstruktéři předpokládají, ale při koupi na to raději dejte pozor. Konkrétní typ poradit nemohu, jedině zkusit najít k danému výrobku nějakou diskusi, někdy si tam ale názory protiřečí. Jestli máte dobrou zkušenost s konkrétní značkou tak proč ne, ale risk, že se časem objeví nějaká závada je vždy, bez ohledu na výrobce.
Napadlo mě jedno chemické řešení.Před odjezdem a vypnutím proudu zalít čerpadlo roztokem kuchyňské soli(solankou)Pak by se zamrznutí posunulo na teploty nízko pod bod mrazu.
Stejně tak by mohlo fungovat použití etanolu.Znamenalo by to uzavřít přívod ze studny,snad je tam ventil?
JABRAKA
Chemické řešení částečně používám, protože po odpojení systému zasypu všechny sifony kuchyňskou solí . Ventil mám zatím jen za tlakovou nádobou a je tam i malý ventilek kterým vypouštím zbylou vodu, ale pokud se rozhodnu pro kompaktní vodárnu, nechám si udělat ventily před i za čerpadlem. Moc děkuji. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.