Nejste přihlášen/a.
Bydlím v rodiném domečku, ale bohužel máme hodně hrubé zdi a nevypadá to pěkně. Chtěla bych je mít krásně hladké a rovné, abych na ně mohla dát tapetu. Do současnosti máme malováno vápnem! Jak mám oškrábat hrubé zdi? Namočit a pak oškrábat špachtlí a pak natáhnout novou omítku? A jak mám vyrovnat nerovné podlahy, místy jsou v nich trošku propadliny.
Margarito.
Škrábat nic nemusíš.Stačí stěny navlhčit a zlehka přebrousit brusnou síťkou,aby na nich nebyly vystouplé kamínky.Před lepením tapety stačí pod spoji obou pruhů tapety nanést špachtlí na stěnu asi 10 cm široký pruh finální stěrky pro sádrokartony.Pokud použiješ vliesové tapety,tak je lépe stěrkou vyhladit celou stěnu.Stačí jen slaboučká vrstva.
JABRAKA
A když stěny tedy přebrousím brusnou síťkou nezůstanou na zdi po těch kamínkách zase prohlubně? Protože zdi jsou opravdu hodně hrubé a ty kamínky jsou opravdu velké v těch zdích! Zřejmě to bylo způsobeno špatně přesátým pískem! Tapetu chci dávat jen na jednu stěnu a zbytek chci nachat zase bílý. Stačilo by ty obroušené zdi jen vymalovat?
Dobrý večer, jen malé upozornění. Tapetu můžete použít jedině v případě, že máte dokonale provedenou hydroizolaci. Zatím se vám vlhkost ze zdí díky vápennému nátěru mohla odpařovat, tapetou ji uzavřete. Pro dokonale hladkou stěnu je ideální nátáhnout na tu stávající ještě omítku sádrovou, před natahováním aplikovat penetraci. Patronka
Děkuji za rady...
Takže také myslíte, že mám hrubou stěnu zbrousit brusnou síťkou, dát penetraci a pak sádrovou omítku tedy?
A na vyrovnání podlahy byste mi něco neporadil? Tam kde se nejvíc chodí, tak je "prošlapaná" jsou v ní prohlubně. Šlo by to nějak vyrovnat?
Pokud skutečně máte zeď naprosto suchou, pak pod sádrovou omítku nemusíte nic brousit, jen penetrovat. S podlahou Vám nikdo nemůže poradit, protože nepíšete z čeho ta podlaha je a co je pod ní. Patronka
Zeď je naprosto suchá! Ulevilo se mi, že to všechno nemusím ručně oškrábat a bude to stačit jen vyrovnat tou sádrovou omítkou !
No podlaha je z panelů, na nich je vrstva škváry a ní je udělaný beton...
je otazkou jake mas omitky, pokud se jedna o starou z 1930 je nutne vse dat dolu, to plati i pro vice vrstev na "novejsi" omitce
pisu o vymalbe
sel bych do drateneho kartace, mrizka je na prd, za par tahu brusnou mrizku roztrhnes
pak malirskou stetkou oprasil a celou zed setrel vlhkym hadrem (proste umyt zed)
nechat vyschnout a jeste vlhkou malirskou stetkou oprasit
dat penetraci (hloubkovou)
po tech. prestavce muzes zacit nanaset sadrovou sterku (napr. Rigips Rimano Prima)
nanasi se nerez. hladitkem a doladi fasadni spachtli (tj, kletovani)
nepredpokladam, ze se ti to podari vyhladit 100% (to zvladne jen opravdovy profik), staci stenu nasvitit a budes vedet o cem pisu
pripadne nerovnosti lze dolatit sterkou i dalsi den (doporucuji navlhcit, sadra nesmi vyschnout drive nez sama zatvrdne tj. 1-3hod.)
pak lze sterku prebrousit brusnou mrizkou hrubost 100 a vice a mas 100% hladkou a luxusni stenu
ve tvem pripade doporucuji nanest jednu tenkou vrstvu, nechat min. 1hod. (dle typu sterky) a hladitkem celou stenu prejet a odstranit vycnivajici kaminky, ktere tam budou a i po penetraci se uvolni a budou prekazet ve sterce, pak druha vrstva, takto ti s prehledem vystaci jeden 25kg pytel na stenu 5x2,5m pri tl. 2mm
osobne ted davam sadru na cca 100m2 a muzu jen doporucit bude ti lito na tuto stenu dat tapetu
ohledne podlahy je dulezite co chces mit jako finalku, pak lze doporucit nejmene bolestive vyrovnani
No dům je starý asi 18 let a bíleno vápnem zde bylo jen párkrát, protože se prostory nevyužívaly.
A mohu se zeptat, jaký ten brusný kartáč? Mohla bych poprosit třeba o nějaký odkaz? A tu stěnu předtím broušením taky namočit?
Jinak dál je popis super a snad to podle toho zvládnu! A myslím, že mi nebude líto tam dát tapetu, protože už mám jednu krásnou vyhlídnutou. A když se dá tapeta třeba na jednu stěnu, tak to ten pokoj udělá nevšedním, lehce luxusním a krásným (nelíbí se mi česká klasika, v každým pokoji jiná barva - zelená, oranžová, modrá... podle mě je to absolutní nevkus!)
No na podlahu chci buď lino nebo koberec, jeste nevím! A čím podlahu vyrovnat?
obyc. drateny kartac napr. www.ciko.biz/www-/... muze byt i zelezny
urcite nasucho, namokro jedine pokud pouzijes napr. spachtly
nejprve si to nekde testni a namichej jen vzorek, da se to zvladnout...po par metrech urcite, jen dodrz zasady:
namichat jen tolik kolik je mozne nanest do 30-60min. (dle typu sterky)
michat radeji hustou smes (ne ridkou) jinak budes mit rudky, trochu vody muzes vzdy pridat, ale sterku ne! a urcite nedavat zbytek sterky z predesleho michani do nove namichane sterky, sadra tvrdne vzdy stejne dlouho bez ohledu jak je naredena.
nanaset a hladit vzdy jen krizem!
ohledne tapety a barev souhlas
ohledne podlahy... dle tl. lze koupit beton. sterku a timto podlahu (nerovnosti) vyrovnat, aby byla podlaha super chtelo by to samonivelacku, ale je zde moznost dat na takto vyspravenou podlahu sololit nebo 1x OSB, jinak opravdu samonivelacku kor kdyz das lino
doplněno 09.09.11 21:55:jeste doplnim omitky a navazu na finalku o ktere pise JABRAKA:
pokud ti jde jen o male mm vyrovnani, vyhlazeni, rovinnost (vse je o detailech) a nejde ti o vlastnosti sadrove omitky/sterky (i par mm dokaze hodne)
bude stacit dat misto sadrove sterky vnejsi stuk (rychleji zraje a muze byt vice tl.), ktery take napenetrujes a das film SDK finalni sterky
bude to i levnejsi
Beton máte prošlapaný? To tedy musí být hodně špatný. No, rady dostanete asi nejrůznější, já jsem nechala položit na podlahu dlažbu, totéž udělala i většina sousedů. Jestli máte možnost podlahu zvýšit, můžete udělat betonový potěr z kvalitního betonu a na to pak podlahovou krytinu, nebo plovoucí podlahu. Dá se použít i samonivelační stěrka, ale je docela drahá, s tím bohužel zkušenost nemám. Patronka
Skutečně se nerozptyluj se sádrovou omítkou a použij po přebroušení finální stěrku.Je to perfektní povrch jako sádrokarton a levné a rychlé.Já bych k tomu doporučil i přes negativní pohledy různých poradců,papírovou tapetu Twintura raufazer.Je to tapeta s výraznou strukturou,tvořenou dřevěnými drtinami a připomíná hrubou omítku.Suchá tapeta se na stěně nabarví ještě interiérovou barvou.Dělal jsem touto technikou řadu místností a mnoho let ručím za kvalitu.Povrch stěn se pak i dále udržuje běžnými nátěry.
Na podlahu bych použil položit dřevovláknité desky Hobra,nebo sádrovláknité Rigidur.Lze použít i dřevoštěpkové desky.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.