Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Bydlím v panelovém domě, kde v jednom vchodu je 11 bytů, vchody jsou dohromady 4. Spadáme pod jedno bytové družstvo a je nás jen pár, kteří máme byt v osobním vlastnictví ( dohromady cca 7 ). Každý měsíc platím/e veškeré částky z rozpisu od družstva, mimo jiné také fond oprav.
S družstvem je ale velmi špatná, až skoro nulová komunikace. V chodbě nám nesvítí plno žárovek - přímo se jich musím doprošovat, aby vždy nějaké přivezli a že je vyměním, ač by to měl dělat domovní důvěrník, který se k tomu mimochodem také nehlásí. Když jsem se na družstvu informoval, kolik máme naspořeno z fondu oprav a do čeho se bude ( nebo by dle mého názoru bylo vhodné investovat peníze ), bylo mi řečeno, že z fondu se splácí půjčka na proběhlé zateplení - nic konkrétního mi ale nikdo nechtěl říct ( jak dlouho budeme z fondu splácet, kolik si tedy spoříme na opravy apod. ).
V domě je plno věcí, které jsou v havarijním stavu a je potřeba opravy, či výměny. Na návrhy družstvo nereaguje. Družstvo nepořádá žádné společné rady s informacemi.
Co v tomto případě můžu / můžeme dělat? Jde mi / nám o to, normálně bydlet, ale když už nefungují řádně ani vchodové dveře a po domě se nám pohybují ,,nezvaní hosté" a družstvo přesto nereaguje...
Prosím o radu, díky.
Rozhodně je to otázka samosprávy.Ale vy jste majitelé bytů a tady je to otázka přímo zásadní.Musíte založit SVB ,které s družstvem komunikuje.Bez společenství vlastníků nemůžete chtít od družstva vůbec nic.V samosprávě se schází na pravidelných schůzích všichni majitelé,družstevníci jsou zastoupeni družstvem - jedním hlasem.Rozhodnutí je odhlasováno 75% hlasů přítomných.Pokud tedy máte spoustu věcí,které v domě nefungují,je to jen vaše vina.
JABRAKA
nejprv to chce začít komunikovat s důvěrníkem a najít na práce společnou řeč. Sám bych asi nic neopravoval, protože chytráci Vám hned vmetou do tváře, že jste to udělal draho a zatímco oni by to udělali 2X levneji. Vímě jak to je-neudělali by nic. Žárovky nemyslím, ale opravu či výměnu dveří chce mít domluvenu dopředu vč. rámcové ceny.
rada je jednoduchá,u nás existuje 3členná samospráva jež je placená (dosti placená) a ta všechny tyto věci řeší a vyřizuje. Náklady na samosprávu jsou 50.000 za rok. Lidé komunikují se samosprávou a samospráva s družstvem a v zásadě vše funguje. Družstvo Vám musí údaje o fondu poskytnout nehleddě na to že každý rok musí být udělána účetní uzávěrka, kde se všechny platby objeví a jsou všem k dispozici. Družstvo nemá právo to (cokoli) tajit. Jak je možné že nemáte ani jednoho člena samosprávy . . . resp. jak to je u Vás?
doplněno 03.02.13 20:15:nejméně jednou za rok byste se měli s důvěrníkem sejít a vše si vyříkat, udělat zápis a trvat na splnění toho,co je v zápise. Jedná se o členskou schůzi a ta je nejvyšším správním orgánem družstva. Vaše OV je pro Vás trochu nevýhoda, v tom smyslu,že Vás tam je v OV málo. Družstevníci by se měli více zajímat. Nějak jim to sdělte.
Ještě jsem se chtěl zeptat, co se asi bude dít ( co se dá předpokládat ), že družstvo udělá, když já sám z vlastní iniciativy a pro potřebnost nakoupím žárovky ,,ze svého", nechám opravit vchodové dveře ,,ze svého" atp., a pak po nějakou dobu nebudu platit příspěvek do fondu oprav, dokud se mi peníze ,,nesplatí" - nevrátí. Toto bych družstvu oznámil písemně. Jak myslíte, že zareagují a co proti mě v tomto případě můžou?
Jestliže máte sedm vlastníků bytů, pak již u vás vzniklo společenství vlastníků jednotek. SVJ se nezakládá, to vzniká automaticky ze zákona, pokud je zde nejméně 5 bytů ve vlastnictví nejméně 3 osob. Měli jste svolat první schůzi (shromáždění vlastníků), kde měly být schváleny stanovy, zvolen výbor nebo pověřený vlastník. Družstvo by pro vás plnilo funkci správce. Pokud jste to neudělali, pak porušujete zákon o vlastnictví bytů. Předseda výboru SVJ resp.pověřený vlastník je pak partnerem pro vedení družstva, zejména on by s ním měl komunikovat, prosadit si účast na jeho schůzkách a prosazovat zájmy vlastníků jednotek. Bytové družstvo je povinno každoročně zpracovat účetní závěrku za uplynulé období, tuto závěrku schvaluje členská schůze. Na této schůzi by měl kompetentní funkcionář odpovědět na otázky členů družstva, týkající se hospodaření družstva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.