Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo k tlakovému čističi

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Mám tlakový čistič (WAP) a nemám k dispozici tlakovou vodu. Prodavač mě ujistil, že si tenhle typ dokáže vodu nasát z barelu. Nedokáže. Potřeboval bych poradit, jak získat potřebný (nevelký) tlak pro napájení čističe ze sudu? Existuje čerpadlo, které dokáže nasát vodu dejme tomu do výšky 1m a nevadí mu, když se mu bude za provozu uzevírat výtlačné potrubí? Zkoušel jsem čerpadlo z ústředního topení, ale to nefunguje. Napadlo mě čerpadlo z pračky, ale to asi taky fungovat nebude (při původním použití vlastně nic nenasává, je umístěno pod úrovní hladiny). Budu to používat velmi zřídka, takže potřebuju něco velmi jednoduchého a levného. Nechce se mi pořizovat čerpadlo s tlakovou nádrží.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

při používání velmi zřídka bych jako jednoduché a levné použil jeden sud nebo jinou nádobu potřebného obsahu, postavil třeba na podstavec 100 -120 cm vysoký, nanosil do něj vodu konví nebo vědrem a samospádem napájel tu wapku... jí ten přítok bude stačit, Vám rozcvička s nosením a zvedáním vědra s vodou také zlepší kondičku... zřídka ovšem...

hodnocení

Tohle řešení mě taky napadlo, ale přvýšení 150 cm je na WAPku málo:(. Sice stříká, ale výstupní tlak je malý a kolísavý. A nalévat vodu do sudu 2m vysoko se mi nezdá moc dobrý nápad.

doplněno 08.09.11 16:40:

I když souhlasím, že by mi taková rozcvička jen prospěla*haha*

solenza*
hodnocení

0x

No já myslím, že kdyby se čerpadlo z pračky zalilo vodou aby v něm nebyl vzduch, tak by mělo dokázat nasát vodu tak 1 metru. To by ale vyžadovalo zpětnou klapku na sací hadici. Mám čerpadlo z pračky u jezírka, kde napájí fontánu a chrlič vody. Voda k němu je přivedená 1"hadicí a odtéká klasickou vypouštěcí. Na sací hadici je ale v jezírku sací koš se zpětnou klapkou aby se čerpadlo nezavzdušnilo.

doplněno 08.09.11 16:14:

Přikládám fotodokumentaci ze stavby jezírka.

solenza.rajce.idnes.cz/...

hodnocení

No jo, jenže Vy máte čerpadlo pod úrovní hladiny, takže při sání nemusí překonávat žádnou výšku. Já zkoušel čerpadlo z topení. Pokud bylo na úrovni hladiny (nebo níž), fungovalo dobře. Pokud bylo 1/2 m nad hladinou, už to nešlo. Obávám se, že se stejně bude chovat i čerpadlo z pračky.

Ale vnuknul jste mi myšlenku, že by možná šlo použít originál čerpadlo pro zahradní fontánky. To se umísťuje přímo do nádrže.

solenza*

To je pravda, ale když se jezírko čistí a postupně vypouší, tak toto čerpadlo stále dokáže nasát vodu. I když klesne voda v jezírku o metr, tak čerpadlo dodává vodu do chrličů. Šachta pro čerpadlo je hluboká jen asi 0,5 m. Čerpadlo čerpe, dokud neklesne hladina v jezírku natolik, že se košem nasaje vzduch. Nám to takhle funguje. Je to čerpadlo Askoll a má příkon 40W. Jinak zkuste to čerpadlo na fontánu. Aspoň jsem Vám dal nepřímo jinou myšlenku.

hodnocení

Čerpadlo ze staré pračky bych možná někde doma taky našel, takže zkusím i to. Má to ale nevýhodu, že bych musel vyrobit nějaké krytí. Má totiž volně přístupné kontakty a válet ho tak pod napětím v mokré trávě by bylo docela o hubu*andel*.

solenza*

Jj, ty kontakty jsou odkryté. Takže nejlepší bude asi to čerpadlo pro fontánu.

doplněno 08.09.11 17:29:

Ještě dodám, že když jsem stavěl jezírko, měřil jsem i maximální tlak na výstupu tohoto pračkového čerpadla a naměřil jsem zhruba 1,5 bar.

raadek*
Wapka potřebuje dostatečný přísun vody. Koukněte do návodu kolik spotřebuje abyste nakonec nekoupil slabé čerpadlo. R.
hodnocení

To samozřejmě musím brát v úvahu. Ona ale WAPka té vody zas tak moc nepotřebuje, její účinnost je daná právě značným tlakem vody při relativně malém množství.

co máš za wapku ta moje je konstruovaná tak že voda přitéká přes plovákový ventil do nádržky a odtud si nasává čerpadlo vodu když voda dojde v nádržce tak se celá wapka vypne( karcher) Převýšení by mnělo stačit zvětšil bych půměr hadice a připojovací šroubení na přívodu 1/2" je málo na samospád ,:) aspoň hadice 3/4" šroubení 1"

hodnocení

Mám karcher K 2.300. Když jsem se orientoval v nabídkách, prodavač mě přesvědčoval, že právě jen karcher si umí vodu sám nasát. Jenže od téhle informace do koupě uplynulo dost času a asi jsem zapomněl, který konkrétní typ to opravdu umí a šáhl jsem vedle. Tenhle zřejmě pomocnou nádržku s plovákem nemá, běží klidně i bez vody. Je to moje chyba, na reklamaci to není a nový kupovat nebudu. Takže musím vymyslet lacinou alternativu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]