Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroizolace rodinného domku

Od: m44m* odpovědí: 8 změna:
Prosím zkušené o radu. Máme rodinný domek postavený někdy ve 20. letech, jedná se vlastně o podsklepený dvojdomek, základy kamenné, občas cihly, podlahy ve sklepě pokryty tenkými cihlami (tzv. topinky) Stěny ve sklepě jsou vlhké, omítka plesniví. Chci nechat provést odizolování základů, ale nevím, zda bude stačit jen obkopat a odizolovat dům po obvodu nebo nechat ještě obvodové zdi a podlahy ve sklepě podřezat a provést horizontální izolaci. Děkuji za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Bez vodorovné izolace,nemáte šanci.Dnes naproti u souseda dělali izolaci nerezplechem,zatloukali ho vzduchovým zařízením do zdi a měli hotový celý dům za dva dny.Je to navěky.

moto*
Vodorovnou izolaci určitě. Pozoroval jsem na vedlejším domě postup izolace zatloukanými nerezovými plechy. Začali těsně nad úrovní chodníku a plechy jim šli zatlouci jen kousek, protože tam byly v základech kameny a přes ty to nešlo. Dále pokračovali o něco výše kde již bylo jen cihelné zdivo. Tam již natloukání plechů šlo poměrně hladce. Sousedka ve vedlejším přízemním bytě si ale od té doby stěžovala, že ji byt v zimě výce vymrzá, nerezový plech je dost dobrý vodič tepla, v tomto případě chladu. Navíc, když jsem pozoroval zdivo, tak izolace byla zaražena prakticky na úrovni kam dříve vystoupala vlhkost. Takže si majitelé domu dle mého skromného názoru moc nepomohli a údajně byla celá operace od specializované firmy nesmírně drahá. Jinde jsem zase viděl podřezávat zeď speciální řetězovou pilou, s pracovníky jsem i mluvil, jde to i cihlové zdi, kámen je také překážkou. Jsou ji jiné metody, například chemickou injektáži nebo elektroosmózou. Dost jsem se o to z nutnosti zajímal. Já jsem tento problém kdysi na jednom baráku řešil a nyní na dalším znovu a volil jsem jednoduchou a přimitivnější formu a baráky manuálně po kouscích podsekával a postupně odizolovával ipou (vodoizolační lepenkou) a znovu dozdíval. Dělal jsem to po chvílích a někdy to bylo dost složité pro obrovité balvany ve starých zdech, zvládnul jsem to v pohodě skoro sám a alespoň se mi nekrátily žíly. Na ušetřené peníze za drahé firmy bych musel asi dělat o hodně déle.doplněno 08.09.11 09:27:>>>výce vymrzá,
raz*

výše popsané zatloukaní plechu tak vysoko je ukazkový příklad jak se to dělat nema :)

určitě použít i vodorovnou izolaci, je možné použít taky už popisovaný tradiční způsob bourání a vyzdívaní po cca 1m, nebo pokud budete řezat do kamene, je možné použít podřezávání lanem, které přeřízne prakticky všechno, ale také to má spoustu nevýhod.

m44m*
hodnocení

Takže jen svislá izolace kolem obvodových stěn nemá význam?

ann*

Já bych to tak čarně neviděla :) už jsem toho pročetla, viděla i slyšela hodně ... pokud je tam i kámen, podřežete to jen diamantovým lanem a to je tak 5 000,- m2 *ee* zdiva a nebo vlastnoručně po částech rozebrat odizolovat a zase poskládat zpět, pak ale s ohledem na statíku a pak i "sedání" domku a jeho případného praskání. To že je domek podsklepený, je svým způsobem výhra! Sklepy je potřeba občas přetáhnout vápnem - aby neplesnivěly a nebo očistit na kámen. Druhá věc je, že by sklep měl být dostatečně odvětráván! Občas lidé z estetických důvodů zazdí okénka do sklepa a pak se diví. Teda ideálně okénko na "přisávání" a o něco výš okénko, rouru na střechu a nebo ventilátorek s občasným sepnutím ideálně na druhé straně místnosti. Rozhodně bych nejprve zkusila toto než se pouštět do nějakého nákladného a pracného podřezávání. Pochopitelně je potřeba zamezit "přítoku a vsaku" dešťové vody k základům. A to i, v případě potřeby, nopovkou. Sousedé měli problém z ničeho nic s nastoupáváním vody ve sklepě a tak to vyřešili jímkou, vykopanou uprostřed sklapa, do které se voda kumuluje a oni ji jen při naplnění vyřerpají. Ikdyž po cca roce tento problém odezněl *nevi*

moto*

Určitě význam má. Řešení hydroizolace domu by mělo být řešené komplexně. Tedy i včetně možného oddrenážování základů a jejich vnějšího zaizolování, já používám tzv. nopkovou folii. Vodorovná izolace je ovšem samozřejmostí.

U starých stavení bývají i problémy s přerušením původních odvodňovacích řešení. Kolem domu bývaly tzv. trativody které odváděly spodní vodu. Porušením tohoto systému stoupla hladina spodní vody pod budouvou a samozřejmě tato více vlhla. Tenkrát měli u chalup třeba i obrovskou lípu, která také dokázala doslova odčerpat obrovské množství vody ze základu.

xpj*

Vodorovná izolace ale přece nemá na vlhkost sklepa žádný vliv, ne? Pokud se vodorovná udělá nad úrovní terénu, tak do vlastností ve sklepě nemá co zasahovat a je potřeba udělat něco jiného.

Což mě také zajímá, protože můj sklep je vlhký a vodorovnou tam mám (mezi sklepem a 1NP).

doplněno 09.09.11 20:45:

Aha, pak pokud by se udělal vodorovná v úrovni podlahy sklepa, tak to smysl má. Asi.

e250td*
hodnocení

0x

Slovy klasika ...kvalitní.vodorovnou izolaci ničím nenahradíš...*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]