Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sádrokarton - podrobnosti k montáži

Od: nehori odpovědí: 5 změna:

Dobré ráno.

Prosím o několik rad. Renovuji byt v prvním patře domu. Nad bytem je ještě další vytápěný byt. Rozhodl jsem se snížit strop SDK podhledem o 18 cm.

1. Mám, či nemám použít izolaci v podhledu, když ano, tak jakou? Pokud možno přímo typ.

2. S tím souvisí i použití, či nepoužití parotěsné? či paropropustné? fólie - ano, či ne?

3. Mám při zaklápění brousit všechny hrany hoblíkem? Co se stenčenou hranou na SDK deskách?

4. Jaký je postup tmelení? Uniflot, páska, uniflot, zabrousit, finál a zabrousit? Někde jsem vyčetl, že se deska u stěny pouze vykytuje akrylátovým tmelem z tuby. To mi přijde málo. Napadlo mě toto místo osadit plechovým růžkem. Má to smysl?

5. Jakou pásku mám použít?

Děkuji moc za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den...

1. je-li nad Vámi vytápěný byt, izolace netřeba. Trváte-li na ní, použil bych vatu, třeba něco od Isoveru (např. Isover Domo).

2. Není potřeba

3. Seřezává se jen ta strana, ze které jste odříznul kus SDK desky, aby bylo místo na tmel. Tzn. u podlahy se třeba neseřezává, pokud není nutné stěnu napevno spojit s podlahou. Ztenčená (seříznutá) strana SDk z výroby je právě proto, aby bylo místo na tmel, tu už neseřezávejte.

4. Osobně jsem postupoval tak, že jsem nalepil pásku, natáhl první vrstvu tmelu (nevím zda to byl přímo uniflot, koupil jsem pytel tmelu na SDK). Po zaschnutí natáhnul druhou vrstvu tmelu na dorovnání nerovností vzniklých vyschnutím. Poté přebrousil a hotovo. Nezapomenťe též zatmelit a přebrousit hlavičky šroubků - u nich pásku dávat nemusíte. Plechové rohy jsou používal jen na vnější rohy - ty jsem pak bez pásky přetmelil a zabrousil. Vnitřní rohy jsem s páskou přetmelil a přebrousil.

5. Mřížkovanou pásku koupíte v každém hobby marketu. Není třeba nad tím přemýšlet. Jen si spočítat dostatečnou délku. (Teď si nejsem jist, zda dělají i různé šířky, ale myslím, že ne.)

nehori
hodnocení

děkuji za rady.

U izolace se mi jedná spíše o zvuk. Proto bych ji tam rád dal, ale sám si nejsem jistý, jestli to zabere na dunivý zvuk dupání po betonové podlaze.. Hm?

jabraka*

Na kročejové tlumení tato izolace příliš nezapůsobí.Musí být nainstalována pod krytinou bytu nahoře.

JABRAKA

nehrori

Včera jsem jí tam nacpal. Desítku Pink. Ještě teď se drbu.. *frajer* Už snad poslední 2 otázky: Při přisazování uříznutých desek (kratší strana) mám desku zbrousit stejně, jako je tomu u dlouhých hran z výroby, nebo pod nějakým úhlem (45°). Když to zbrousím pod úhlem mám pocit, že mi z toho pak bude čumět páska.. A u stěny - napojení SDK stropu na zeď, jaké je ideální řešení? Nebrousit, dosadit úplně na zeď a zbývající škvírku jen zatmelit akrylátovým tmelem z tuby? Nebo zbrousit (a jak?) dát pásku až ke zdi a jet zpusob kytování jako u spár mezi deskami, nebo stejným způsobem, ale pásku přetáhnout až na zeď a jakoby to celé se zdí spojit? Díky.

aaaaaaaaaaaa
tedy samonosnou kci a pásek pod profily

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]