Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat na radu týkající se nákupu plynového kombinovaného kotle. Jsme 4 členná rodina a bydlíme v činžáku s vlastním plynovým vytápěním. Přízemí čtyřpatr. domu.
S kotlem bude v zimě vytápěno a bude používán na ohřev teplé vody.
Chci se zeptat, zda by mi někdo doporučil, jaký typ kotle koupit. Zda doporučujete průtokový či se zásobníkem. Slyšel jsem, že se zásobníkem je provoz ekonomičtější (teče dříve teplá voda), ale zase stále udržuje v nádrži vodu teplou..., tak nevím. A pokud se zásobníkem, jak velký by měl být. Známý má 40 litrů a říkal, že mu stačí... Ale to se mi zdá docela málo...
Budu rád za každý názor, ale věcný s logickými argumenty..., případně i zkušenosti se jedn. typy do cca. 30tis.. díky PG
Mam BAXI PRIME STORAGE HT 240 s 45l zasobnikem. Teplou vodu mam nastavenou na 55st.C
Prakticke zkusenosti jsou:
Kotel nahreje zasobnik na 55st.C a pokud nedochazi k odberu vody, necha ji vychladnout na asi 25st. a az pote znovu nahriva. Nemeril jsem za jak dlouho vychladne ale nejakou dobu to trva.
Pokud potrebuji napustit treba vanu, teplota klesne pod 25, kotel sepne a bez problemu stiha dohrivat na pozadovanou teplotu.
24kW kotle to v pohode zvlada.
Abych to shrnul, jedine negativum po tydnu pouzivani kotle vidim v tom, ze behem dne kdyz si chci treba jenom oplachnout ruce, nebo umyt talir tak tece ruzne tepla voda, podle toho jak je zasobnik zrovna vystydly. (Pokud umyvam dale, voda se dohreje a uz je onech nastavenych 55st.
Toto lze ale na druhe strane vnimat i jako pozitivum, protoze to setri naklady na ohrev vody. Je treba zbytecne aby kotel celou noc udrzoval teplou vodu v rozmezi 50-55st.
Já tedy nevím, ale kdysi jsme měla kotel a bylo mi právě doporučeno odborníkem, abych si pořídila průtokový. Voda tekla horká ihned, jakmile jsem otočila kouhoutkem, zapnul se hořák na tu teplotu, kterou jsem měla nastavenou. Také jsem měla radiátory a nikdy nebyl problém ve výkyvu teploty. Jen jsem ho musela v určitých intervalech dopouštět vodou, ale to bylo nesmírně jednoduché a sám mne na to upozornil. Lituji ho dodnes. Přestěhovala jsem se a tady plyn není, mám tedy elektrický. No, ale to bylo před lety, dnes nevím, ale on Vám tady určitě poradí někdo, kdo to má doma. Suzy.
To máte těžké, otec má Junkers + zásobník a seřere mu to cca kubík plynu za den. My máme průtokový a máme průměrnou spotřebu kubík denně. Čistě selským rozumem, vyberte si co chcete. Zásobník má zásadní výhodu v tom, že poskytuje zásobu vody s konstatní teplotou a třeba do sprchy si můžete dát termostatickou baterii. Z průtokového teplota hodně kolísá. Zase zásobník má nevýhody, vyšší pořizovací náklady, stále dohřívání, možnost množení nějakých organismů. Průtokový proklejete pokaždé, když se skoro opaříte, nebo naopak Vám uprostřed sprchování vypne, protože příliš pohnete pákou baterie a poteče ledová voda, v kombinaci s pákovou bateriíí se to lehce stane.
Já osobně bych asi volil se zásobníkem. Průtokový mám 13let, v podstatě jede bez poruch, ale někdy teplota nejde nastavit tak, jak by si člověk představoval (kolísá) - už to popisoval pavlík. Dnes se dají koupit i dražší zásobníky s vrstevným ukládáním teplé vody na 21litrů (odpovídá 42-150l standardnímu zásobníku), spotřeba plynu už není jako u dřívějších kotlů a regulace je přece jenom přesnější. Do 30ti tisíc nějaký kotel seženete, pokud ale nemáte vyvložkovaný komín, počítejte dalších cca 15-20tis Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.