Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rozbila se nám studna, máme standart II starý snad 50 let. Koupili jsem RD s funkční starou studnou, ale jeden den prostě nejela. Rameno studny je uplně vláčné, jakoby nebylo vůbec k ničemu přidělané. Vzhledem k tomu, že je celá konstrukce totálně prorezlá, nemá cenu měnit jednotlivé díly. Kdybychom chtěli vyměnit vše od betonové části (to na čem pumpa stojí) dolů, dá se to sehnat? Našla jsem na internetu jen samostatný píst (cca 1500) a sběrný koš (200), co ale ta trubka, to si musí udělat člověk po kutilsku nebo se to dá někde sehnat. A jak ji napojit na pumpu jako takovou, když spoj je totálně prorezlý? Nebo se máme smířit s investicí 3000 kč do malé pumpy a neřešit to. Nebo doporučujete čerpadlo? Děkuji za rady a omlouvám se, že je dotaz neodborně podán, jsem laik a ženská k tomu
Vzhledem k nákladům na pořízení ponorného čerpadla,nebo domácí vodárny,se skutečně oprava,nebo výměna určitě vyplatí.
U této ruční pumpy určitě nebude potřeba vyměňovat celá instalace.Bude opotřebovaná pístní část,zpětné ventily,případně hlavní píst(jeho těsnění)Na tomto odkazu se dá nakoupit cokoliv obchod.pumpa.cz/...
JABRAKA
Dobrý den, trošku si pletete pojmy, nerozbila se Vám studna, ale pumpa - ruční čerpadlo. Těleso pumpy a sací zařízení jsou samostatné prvky, skutečně se dá vyměnit pouze potrubí s pístem. Nedoporučuji to dělat svépomocí, tam je třeba přizpůsobit délku potrubí se sacím košem a válcem, instalatér má na to vybavení. U současných pump je to spojeno na závit a pod krytem studny je umístěn malý vypouštěcí ventilek. Ten slouží k vypuštění přebytečné vyčerpané vody zpět, aby v horní části nemohla zmrznout, je dobré ho nechat pootevřený. Cena je cca 3000,-. Kč, kupovala jsem to celé cca před třemi lety. Rozhodně bych nedoporučovala malou pumpu ( ta stávala kdysi 210,- ), ta čerpá vodu na jiném principu, já jsem se jí ráda zbavila. Mám samozřejmě i domácí vodárnu s čerpadlem, ale tu před zimou demontuji (rekreační objekt), takže pak čerpám vodu jen ručně pumpou. To se hodí i v případě, že nejde elektřina.
Shrnutí: nechat si od instalatéra namontovat sací zařízení k původní pumpě a pro větší komfort i elektrické čerpadlo. Patronka
expatronko, musim zareagovat, skoro vsechny problemy si vyzaduji takzvane odborniky, ale i kdyz se tim zivim, tu pumpu bych ji opravit mohl, nebudu doporucovat, at si to necha udelat od instalatera, to by poradna postradala svuj smysl, vzdyt i plno kutilu ma doma vybaveni nekdy lepsi, nez odbornik.
Ja osobne bych doporucil v pripade, ze si to budete delat sami, tak vymenit spatne dily a v pripade, ze si to nechate udelat, tak dat radsi ty 3000,- do nove pumpy.
Dobrý den pane pecenkav®, asi si nerozumíme, já mám dílnu vybavenou možná lépe než leckterý chlap, ale závitníky 5/4"a 6/4"skutečně chybí ve většině domácích dílen. Tazatelka píše, že má typ pumpy Standard II, ta se stále ještě vyrábí, princip je : pumpa.cz/... a má schopnost nasát vodu až z 20 m hloubky. Funguje na principu pístu ve válci, ale délku sacího potrubí je nutno přizpůsobit pro každou studnu podle místních podmínek, tedy zpravidla trubky uříznout a vyřezat závity. Malá ruční pumpa funguje na jiném principu, ale sací výška je jen 7m. Tu jsem měla asi 25 let, musela se horem zalévat vodou a často měnit kožené těsnění. Vy se tím živíte, tak Vám to jako problém nepřipadá a já si taky volám odborníka jen k práci, na kterou nestačí kutil, ale tohle vyžaduje víc znalostí a zkušeností. Ten rozdíl v sací výšce považujete za nepodstatný? Vycházím z předpokladu, že stávající pumpa nebyla vybrána náhodně. Nemyslím, že by smysl poradny spočíval v zásadě "každý může dělat všechno sám". Ještě malá drobnost, nové potrubí vč.pracovního válce je cca ve stejné ceně jako ta HP 75. Patronka
Je mnoho závad které tam můžete mít. Od urezlé zavlačky na pákovém mechanizmu, těsnění v pracovním válci a špatný zpětny ventil na sacím koši. Urezlý nebo otevřený mrazový ventil. Prorezlá sací trubka.Pokud chcete tento systém opravit je nutné jej celý vyndat a prohlédnout, můžete to skusit sám. Lepší je si pozvat vodaře má s tím víc skušeností. A dá mu to míň práce . Někdy jde pouze o těsnění. ale bez vizuelni kotroly to nikdo nespraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.