Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
nejsem v tomhle moc znalý, ale potřeboval bych poradit. V domě máme v pokojích elektroinstalaci ještě s použitím hliníkových kabelů, po renovaci jednoho pokoje jsme napojili hliník na měďěné dráty s použitím takové "čokolády", kam se dráty jen zasunou a nic není třeba šroubovat, abysme mohli dát nové zásuvky a vypínače. Tzn. nic se nezměnilo, jen ty stávající hliníkové dráty (po celém pokoji) jsme prodloužili o ty měďěné (cca. vždy asi tak 15 cm).
Problém je, že přestala fungovat zásuvka. Problém bude zřejmě u toho napojení. Prosím nezabijte mě Potřeboval bych nějakou radu co dělat a jak to napojit znovu tak, aby se nic podobného nestalo. Že je takový problém se spojením těchto dvou kovů jsem se dočetl až teď. Změna elektroinstalace po pokoji je teď nemyslitelná, půjde s tím něco udělat?
Poradíte nějak začátečníkovi? Děkuji
Jo, tak to mám rád! Spoje vodičů musí zůstat v každém případě přístupné! Je úžasný zážitek, když hledáte vyhořelou krabici a ona je kdesi 1 cm pod omítkou. Často pak nezbývá, než přesekat celý jeden okruh od jističe až ke spotřebiči, místo opravy jednoho upáleného drátu v krabici, kterou prostě nenajdete. Pro spojení Al a Cu drátů stačí obyčejná "čokoláda", ovšem v krabici! Nikolv zabetonovaná ve zdi! Pájet hliník běžnou pájkou NELZE.
Obávám se, že ve Vašem případě přichází v úvahu jedině vysekat aspoň část vedení (od nefunkční zásuvky) až do místa, kde je to ještě v pořádku.
doplněno 05.09.11 16:22:Ještě doplním. Elektrika je velmi dobrý sluha, ale moooc zlý pán. Dokáže bez varování zabíjet. Taková zazděná čokoláda v omítce může (při shodě nepříznivých okloností) způsobit, že budete mít životu nebezpečné napětí třeba na kovovém futru dveří. Pak stačí jen "šikovně" vzít za kovovou kliku...
No, to sice neporadim, snad zoxidovane ty hlinikove draty, ale i tak se mi to nezda. Ty svorky co jste pouzil byly nejspis WAGO svorky a ty se normalne pouzivaji. Kdyz uz to tak mate udelane, tak sou potreba pouzit spravne prumery medeneho vodice..
Nevim co by na to rekl elektrikar, zda se to takhle napojovat muze, kdyby nemohlo, tak by se mohlo stat, ze po tom co vyhorite, by vam nechteli dat diky tomu pojistku.
Teoreticky by to ale melo fungovat co jste udelal. Uvidite, co Vam poradi ostatni.
Díky za odpověď, no to s tím vyhořením je trefné... vlastně jsem ani nečekal, že by s tím mohl být takový problém...!
S těmi svorky máte pravdu, byly to nějaké takové - http://goo.gl/YPoGK
Nefungující zásuvka, zhruba po půl roce od rekonstrukce, se projevuje tak, že v ní není dostatek proudu/napětí ... ale něco tam je.
Treba by po vyhoreni problem nebyl, ale oni si ti pojistovaci snazi neco najit.
Kdyz je nejaka takova uprava na elektroinstalaci, mel by to videt revizni technik, ktery to ma zdokumentovat a zkontrolovat. Pote by to mel zapsat do revizni zpravy. Sice revizni technik nejsem, nevim jak to probiha, ale je mozne, ze by si napsal, ze bylo pouzito napojeni na hlinikove vodice. Otec je elektrikar, tak se ho vecer zeptam jak to je, at nerikam nesmysli.
Jinak ten ubytek napeti ktery mate, je zpusobeny nekterym prechodovym odporem pri napojeni vodicu. Wago svorky obecne funguji, proto se divim, ze ne nejaky problem. Treba me napada, ze se mozna nepouzivaji na hlinik, nebo se musi pouzit na stejny prumer vodicu, a nejpravdepodobneji me napada, ze jste pouzil na tu zasuvku spotrebic s moc velkym odberem. Svorka se zahriva a svuj odpor zvetsuje..
Co na tu vetev se zasuvkou zapojujete?
(jedná se o dvouzásuvku) a zapojuju tam počítač + monitor, bedničky a občas mi svítí i lampička na stole. Ale přijde mi divné, že to takovou dobu fungovalo bez problémů
Toi ze to fungovalo dlouhou dobu, a ted uz ne, bude tim, ze ten hlinik koroduje. S tim znamym elektrikarem mozna jo, ale zadny jiny elektrikar Vam to kontrolovat bude nerad. Elektrikari toto nemaji radi, protoze je to nevdecne hledat nekde nejakou zavadu (viz muj otec). Nebyva jednoduche vystopovat kudy draty vedou a jak sou napojene - kolikrat ty starsi elektroinstalace byvaji ruzne komplikovane.
Pokud ty wago svorky nemate zabetonovane, tak je strhat, oskrabat konce vodicu a nove wago svorky..
Právě to zabetonované je Díky bohu, že to je na místě, které je schované za stolem.
Díky moc všem za odpovědi a rady, co mi tu dáváte. Jsem ještě mladej a nezkušenej no...
Az to budete rozdelavat, kupce si stahovaci buzirky, pajecku a cin doma snad mate, tak zadne wagosvorky a rovnou ty dva vodic sletovat. Predem bude mozna potreba to oskrabat sroubovakem nebo nozem, aby jste se zbavil oxidu a pote to uz zkorodovat nemuze, a bude to pro vzdy vyresene.
Už jste někdy pájel hliník cínem? Sice jsem cca před 40 lety viděl pájecí pastu (švícarskou), kterou to šlo, ale nepodařilo se mi tenkrát sehnat ani její název. Ale je to dávno, možná, že dneska už něco takového existuje i u nás.
Spojovat hliník s mědí můžete, ale přes cupal.
Ovšem jak se zdá z vašeho popisu, elektroinstalace ve vašem domě bude už mít něco za sebou. Hliníkové spoje po nějakém čase (řádově roky) je třeba dotáhnout. Chtělo by to pozvat známého elektrikáře, aby vám zkontroloval spoje, vedení, vypínače, zásuvky, objímky ve světlech a dotáhl, popřípadě vyměnil. Staré bakelitové jističe mají také svou životnost, často plné písku a malty, o opálených kontaktech nemluvě.
Díky za odpověď, elektroinstalace bude už mít něco za sebou, ale "prý ne" a nechtěl s tím cokoli otec dělat, ani sem žádného elektrikáře poslat - raději (?)
Můžete být prosím konkrétní s tím "cupalem"?
Je k dostání cupal plech a cupal podložky. Spojení vodičů cupal mezi můžete provést čokoládou.
Ovšem jak jste psal o úbytku napětí v zásuvce, může to být i jističem, který má opálené kontakty(s tím jsem se setkal),nebo někde na cestě v zásuvkové větvi(zásuvkový obvod je tvořen několika zásuvkami), problém může být v kterékoli zásuvce na větvi, úbytek na wago svorce je málo pravděpodobný.Někdo možná schvaluje požití wago svorky na spojení hliníku a mědi, no mě se to nezdá moc košer.
Cupal je v podstatě plech, slisovaný ze dvou kovů (Cu + Al). Používá se například v rozváděčích, kde jsou měděné vodiče připojeny na hliníkové šíny (nebo naopk). V domácí instalaci se moc nevyskytuje.
Něco tam je... tak to bude přechodový odpor na nějakém spoji - pravděpodobně na tom mezi Al a Cu vodičem - způsobený nejspíš elektrochemickou korozí. Nebo nějaký uvolněný spoj v čistě hliníkové instalaci. Svorky s hliníkovými vodiči je třeba občas dotahovat, hliníkový vodič při zahřívání průchodem proudu ve svorce pracuje a spoje se časem uvolní. Tam, kde je nezbytné spojovat měděné a hliníkové vodiče, je žádoucí zamezit přístupu vlhkosti ke spoji. Konce měděných vodičů na spoji pocínujte. Na hliníkové vodiče ve svorkách wago doporučuje použít kontaktní pastu . Přechodové odpory celkem slušně topí, požár tedy není vyloučen.
Oškrabejte konce a použijte starou, dobrou a desítkami let ověřenou čokoládu. SÁM SI URČÍTE SÍLU DOTAŽENÍ ŠROUBOVÁKEM A JE TO KDYKOLIV SNADNO ROZEBÍRATELNÉ. Pak to omotejte izolací a můžete to zaomítat.Váš případ je ve statisícech bytů, kdyby se měla celá izolace kvůli takové prkotině všude měnit, to si nedovedu ani představit.
Zásuvkové obvody jsou paralelně zapojené za sebou závada nemusí být zrovna v zásuvce u počítače nutno zkontrolovat všechny zásuvky a krabice a šroubky dotáhnout. Úbytek napětí je jiskřením v nějakém špatném spoji. Elektro instalace v paneláku je kapitola sama pro sebe pro jistotu bych udělal kontrolu a dotažení šroubků v celém bytě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.