Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komu pronajmout byt?

Od: aninka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych pronajala byt, ozvala se mi paní, která má jednoho prcka, ale ta by chtěla v mém bytě trvalé bydliště, měla jsem z toho strach, kdyby náhodou neplatila nějakou půjčku aby nešli po mém bytě. Pak se mi ozval jeden tmavší pleti, přišel mi slušný (ale zdání klame) říkal že má 3 děti a manželku doma = větší náklady na el., vodu, topení, proto jsem si říkala, že bych napsala služby na ně a mě by zaplatili jen nájem za užívání bytu, jde to? V případě nedoplatků bych byla ze hry a bytová správa by nedoplatky vymáhali po nich. V případě přepsání TP na nájemníka mohla bych přijít nějak zkrátka? Děkuji za odpověď ;)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

1x

Pronájem bytu je riziko vždy. Ideální jsou studenti, vynáší to relativně nejvíce, jsou skromní, stačí základní zařízení. Jeho zničení Vás nemusí zase až tak mrzet. Malé děti a pes jsou většinou zárukou poničení všeho - obouchání a poškrábání skříní, obložení, futer. A tmavší pleť automaticky nemusí znamenat potíže, i když jsem se také poučil (první pár je slušný, ale ubytují u sebe známé a známé známých, to byste pak nevěřila, kolik se jich do takového bytu vleze...). Ve všech případech ale vyžadovat: 1) vratnou kauci na poničení zařízení bytu (čím byt zařízenější, tím kauce větší), 2) nájemní smlouvu s požadavkem, že nebudou pronajímat dále a nebudou u sebe ubytovává další lidi, 3) nájem alespoň měsíc dopředu, 4) přepsání těch energiíí na ně (to se ovšem vyplatí až při dlouhodobějším nájmu). Naprotí tomu, toho TP bych se nebál, pokuď se bude jednat o nezařízený byt, byt jako takový Vám exekutor nesebere, ten je v katastru na Vás. A samozřejmě nájem na dobu určitou. Každopádně o nájemnících informovat SVJ. A samozřejmě nepronajímat obecní byt, to by se radnici nelíbilo...

aninka*
hodnocení

Mockrát děkuji za odpověď, byt je v mém vlastnictví, chtěla jsem tam bydlet, ale finančně to sama neutáhnu. V bytě nemám žádné vybavení jen novou linku a novou koupelnu. Jestli by mi byt tedy nevzali, jak říkáte asi by bylo lepší dát tam slušnou maminku s děckem než x tmavé pleti. Díky *palec*

cepagis*

No mám zkušenost s tím, že po odchodu rodiny s dětmi chyběli i vypínače - a podotýkám, že to byli "bílí" nájemníci. Další pár se neustále hádal (což se samozřejmě nelíbilo sousedům) a nakonec se paní oběsila na lustru v obývku... také "bílí" - takže je to o štěstí...

aninka*
hodnocení

To je pravda, jsou i slušní tmavší pleti, každý člověk je jiný. Abych přiznala pravdu, měla jsem v bytě už tmavší pleti a ta si tam vodila děti s vnoučatama, tetičky, strýčky, maminku s tatínkem a pak mi sousedka řekla, že ani nevěděla kteří byli její děti, taky mi za půl roku přišel pěkný nedoplatek, je to smutné jak se někteří chovají, proto jsem si právě říkala, že je lepší veškeré služby napsat na nájemníka, aby byli donuceni trošku šetřit.

doplněno 03.09.11 11:21:

jo a to mi nezaplatila poslední nájem, prostě mi řekla: NEMÁM PENÍZE

123*

Nevím kde byt je, jestli v Praze, nebo někde venku, jestli máte jenom tyhle dvě nabídky, já bych nebrala ani jednu z nich. Zkušenost mám dobrou s real . kanceláří, která vám sežene klienta podle přání, ovšem nesmíte mít zase velké nároky, protože dnes se dobrý nájemník hledá težko. Garsoniera, požadavek byl 1 osoba, čech,muž, nekuřák, stálé zaměstnání, kauce 1 měsíční nájem, energie přepsané na něj, 1 měs. výpovědní lhůta oboustraná, bez zvířat. Takového dodaly a jsem spokojená. Smlouvu napíšou oni, upravíte ji oboustraně podle vašeho přání. Realitce platí klient jednoměsíční nájem. Nájem si nechte posílat přes banku a podle SMS zjistíte zda došel. Nedošel-li, stane se omylem, ale jinak nájemníka urgovat, a když řekne, že nemá, okamžitá výpověd, to si také ošetřete v té smlouvě.

buss
hodnocení

0x

Bytová správa, kdo je vlastníkem domu, družstvo, SVJ (zde viz ZoVB)? Pak je třeba se podívat na smluvní vztahy k nim. TP je pouze evidenční záležitost. Jinak viz. ObčZ, hlava sedmá Nájemní smlouva.

pt®
hodnocení

0x

"aninka", jak už bylo řečeno, nejlépe studentům, nebo nesezdanému páru, nebo nějaké firmě pro bydlení zaměstnanců /techniků/, ale raději si nájemníka prověřit. Když bude mít někdo u Vás trvalé bydliště, aby si tam nepřihlásil další. Měla byste na MÚ nahlásit, aby bez Vašeho svolení nikoho k TP nepřihlásili. My pronajímali RD firmě pro 5 techniků. Energie měla firma psané na sebe a platili nájem, který jsem každoročně danila. Byli to slušní chůapi, měli práci s PC, domek byl kompletně zařízený. Firma nebyla žádné s.r.o, ale obrovská a.s. měla jsem to přes realitku a byla jsem maximálně spokojena. Smlouvu jsme prodlužovali vždy po roce a také po roce zvedali mírně nájem. Tak přeji šťastnou ruku při výběru. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]