Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřívač vody na chatu -s vypouštěním na zimu?

Od: pandan odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

existuje dnes nějaký ohřívač (klidně průtokový nebo se zásobníkem), který by zvládla kompletně vypustit na zimu i ženská, tak aby nedošlo k zamrznutí a poškození přes zimu? Jedná se o chatu, umyvadlo+sprchování (přepínač na baterii), tlak vody jen samospádem ze studny, ale to snad stačí.. Měl jsem tam průtokáč, teklo to čůrkem, ale na rychlé umytí na chatě to stačí, jediný problém je to vypouštění.. Jistič tam mám nový, samostatně. (vodu vypouštím na zimu kompletně z rozvodů, ale samospádem to z průtokáče asi neodteče..)

Díky za rady, Dan

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Pokud máte průtokáč, z kterého je spád ke kohoutku, vyteče to samo. Pokud máte zásobník (bojler) s předřazeným zpětným ventilem, je dobré mezi bojler a tento ventil umístit vypouštěcí kohout, vypouštění zpětným ventilem je nepraktické. Pokud máte ohřívač s horními vývody, vypustit jej nelze, musel by se "vylít".

cepagis*
hodnocení

0x

Předpokládám ohřev elektřinou. Nevím jak si představit tlak vody "jen samospádem ze studny" - ohřívače jsou nízkotlaké a "vysokotlaké". Na ten nízkotlaký (to jsou ty průtokové nebo s malým (cca 5l) zásobníčkem) se připojuje speciální nízkotlaká baterie, ze které teče ten "čůrek". Výhoda je v tom, že jsou levnější (cca 2000Kč), malé, ohříváte jen to, co spotřebujete. Nevýhoda je vysoký okamžitý příkon (třeba 4kW), ideální jen pro jedno odběrné místo, sprchování je obtížné (právě kvůli malému tlaku, který ani perlátor moc nevylepší) Ale oba podle mne potřebují nějaký tlak vody, v opačném případě se "uvaří". A to vypouštění - ženská zvládne vypustit obojí, když se vhodně navrhne umístění vypouštěcího ventilu, já normálně vypouštím i samospádem, nicméně vypouštět víkend co víkend 120litrový bojler, to je o nervy - takže bych se přikláněl k tomu průtokovému...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]